Препоръки за ефективно снегозадържане Избрана

С No-till се натрупва повече пролетна влага, отколкото при традиционното земеделие

Процесът на задържане на сняг в технологиите, използващи традиционна обработка на почвата, е сложен и скъп. No-till максимално опростява и намалява неговата стойност.

В традиционните технологии, за да се създаде надеждна снежна покривка, е необходимо да се изпълни цял комплекс мероприятия по снегозадържане: създаване на живи плетове, оран, отъпкване на снега, разхвърляне на слама около полето, поставяне на снегозадържащи прегради и др. Всичко това способства за натрупването и съхранението на снега на полето, а също така удължава периода на снеготопене, което помага за максимално ефективно използване на влагата пролетта.

При No-till всички тези мерки са ненужни. Растителните остатъци ефективно задържат снега на полето. Стеблата на слънчогледа или царевицата работят доста по-добре от дървените щитове и прегради.

Скоростта на топене на снега на полето по технология No-till е по-ниска, отколкото при традиционната технология, тъй като почвата по-бавно се затопля под слоя сняг и растителни остатъци. Температурата се повишава постепенно и водата от разтопения сняг успява да попие в почвата.

През зимата температурата на почвата на поле, където се прилага No-till технология, е с няколко градуса по-висока. Веднага щом се появи черно „плешиво петно“ на изораното поле, процесът на топене се ускорява и практически става необратим. Това се случва, защото черната земя се нагрява по-силно и снегът се топи още по-бързо.

Препоръките по ефективно снегозадържане са достатъчно прости: използва се директна сеитба, а при прибирането стъблата на слънчогледа или царевицата се оставят максимално най-високи. Стърнището и стъблата ще задържат снега на полето, а влагата от топенето на снега ще бъде използвана максимално ефективно. Така с прилагането на No-till ще забравите завинаги за водната ерозия.

Прочетена 3073 пъти Последно променена в Понеделник, 26 Февруари 2018 11:07
Оценете
(0 гласа)

Оставете коментар

Моля, попълнете всички полета означени със звездичка (*). Не се допуска HTML код.

logo naz

 

 

гр. София 1124, ж.к. Яворов, бл.8, вх.В, ет.1, ап.1
Е-мейл: Този имейл адрес е защитен от спам ботове. Трябва да имате пусната JavaScript поддръжка, за да го видите.
Телефон: (+359) 02 846 43 33
Факс: (+359) 02 846 42 33

  Фейсбук страница на "Гласът на земеделеца"
  Фейсбук страницата на "Пчела и кошер"


Контакти | За реклама | За нас | Условия

Етикети Kaрта на сайта