Пшенична чума може да се разпространи от Африка по целия свят

Експертите от цял свят са сериозно обезпокоени от разпространението на хлебната ръжда от Йемен в световните центрове за производство на пшеница, където това заболяване може да унищожи огромни площи със земеделски култури, които са от решаващо значение за продоволствената сигурност.
Стъблената или черна (хлебна) ръжда е заболяване, което напада основни култури като пшеница и ечемик. Причинител на болестта е гъбата Puccinia, която атакува стъблото, корените и листата на растението, но главно уврежда стъблото.
„Йемен се превърна в център за изследвания и активни усилия за предотвратяване разпространението на болестта“, каза Салах Хадж Хасан, който е представител на ФАО в Йемен.
Пшеницата е източник на храна и препитание за повече от един милиард души в развиващите се страни. По изчисления на ФАО, 31 страни в Северна и Източна Африка, както и в цяла Азия, представляват 37% от световното производство на пшеница.
При определени условия, черната стъблена ръжда може да унищожи до 100% от реколтата само за няколко седмици.
Според две проучвания, публикувани в началото на миналата година от група учени в сътрудничество с ФАО, през 2016 г. в няколко части на света се появиха нови щамове на жълта и черна ръжда. Те са добавени към по-старите щамове, които се разпространени в Европа, Африка и Азия.
Друго проучване, публикувано в списанието Nature Plants през последното тримесечие на 2017 г., е посветено на идентифицирането и проследяването на гъбите, отговорни за разпространението на ръждата по пшеницата на континентите. Това изследване в крайна сметка потвърждава, че Йемен е източникът на разпространението на болестта.

Петър Кръстев

Прочетена 364 пъти
Оценете
(0 гласа)

Оставете коментар

Моля, попълнете всички полета означени със звездичка (*). Не се допуска HTML код.

logo naz

гр. София 1124, ж.к. Яворов, бл.8, вх.В, ет.1, ап.1
Е-мейл: Този имейл адрес е защитен от спам ботове. Трябва да имате пусната JavaScript поддръжка, за да го видите.
Телефон: (+359) 02 846 43 33
Факс: (+359) 02 846 42 33

  Фейсбук страница на "Гласът на фермера"
  Фейсбук страницата на "Пчела и кошер"


Контакти | За реклама | За нас | Условия

Етикети Kaрта на сайта