Наноматериалите позволяват да се увеличи срокът на реализация на домати и праскови

Опаковъчните материали, на основа бактериална целулоза, импрегнирани със сребърни наночастици, увеличават срока на годност на доматите почти два пъти.
Домати, опаковани във филм от бактериални композити, се съхраняват свежи и без де се развалят при стайна температура до 30 дни и се запазват по-добре от домати, опаковани в конвенционален полиетиленов филм.
Изследването е проведено от двама индийски учени - А. Адепу и М. Канделал. Известно е, че среброто има антимикробни свойства, затова е било взето решение да се добавят към целулозата сребърни наночастици.
Композити (бактериална целулоза, импрегнирани със сребърни наночастици), в които са включени по-малко от 2% сребро, в продължение на 3 дни показват антимикробна активност срещу смесена култура от микроорганизми с повредени продукти. Оказва се, че композитите имат по-висока антимикробна активност от колоидите със същото съдържание на сребро.

В отделно проучване филм от нанокомпозити, подсилен със сребърни наночастици, подобрява съхраняването на прасковите от сорт Shan-i-Punjab, който има кратък срок на годност. След 4 дни съхранение при 4°С, круши опаковани в този филм са се развалили 4,75% в сравнение с 15,44% в контролата (без опаковка). Също така е отчетено намаление на броя на микроорганизмите по повърхността на плодовете при съхранение в тази опаковката, отколкото без нея.

Петър Кръстев

Прочетена 706 пъти
Оценете
(0 гласа)

Оставете коментар

Моля, попълнете всички полета означени със звездичка (*). Не се допуска HTML код.

AGRA 300x250px 

logo naz

 

 

гр. София 1124, ж.к. Яворов, бл.8, вх.В, ет.1, ап.1
Е-мейл: Този имейл адрес е защитен от спам ботове. Трябва да имате пусната JavaScript поддръжка, за да го видите.
Телефон: (+359) 02 846 43 33
Факс: (+359) 02 846 42 33

  Фейсбук страница на "Гласът на земеделеца"
  Фейсбук страницата на "Пчела и кошер"


Контакти | За реклама | За нас | Условия

Етикети Kaрта на сайта