Оптични сензори срещу плевелната растителност Избрана

Съвременни детектори откриват плевелите, пестят хербициди и намаляват замърсяването на почвата с пестициди

Основният начин за водене на борбата с плевелите в недалечното минало беше механичното им унищожаване. В съвременното земеделие най-разпространеният начин за премахване на нежеланата растителност е химичният, чрез хербициди. За ефективна борба с бурените учените досега разглеждаха проблема единствено от гледна точка на химичните процеси, като разработват нови препарати с все по-добри качества.

greenseeker handheld

Но химикалите, които потискат растежа на плевелите или ги унищожават, влияят негативно върху почвата на третираните полета. Особено при нарушаване на технологиите и неспазване на правилата за прилагане на препаратите за растителна защита.

Изследванията за начините за намаляване замърсяването на околната среда показват, че най-добре е на полетата да се прилага диференцирана химизация. Т. е. да се използват хербициди само там, където е необходимо, а не почвата да се третира тотално с тях. За справяне с тази задача на помощ идват нови, перспективни технологии. В случая ще ви запознаем с използването на съвременни оптични сензори.

Система за анализ на зелената маса на посевите

Ще разгледаме системата GreenSeeker, която е на път да се превърне в хит след американските фермери. Това е прибор, който оптично разпознава и измерва индекса на вегетиращата биомаса – NDVI (англ. – Normalized Difference Vegetative Index). После този индекс се сравнява с предварително зададени алгоритми.

Датчикът GreenSeeker генерира червени и инфрачервени излъчвания. Те се отразяват от растенията, след което се измерват с фотодиоди.

Dat4ici 3

Принципът на работа на устройството е следният: червената светлина се поглъща от растителния хлорофил като източник на енергия по време на фотосинтезата. Здравите растения поглъщат повече червена светлина и отразяват повече инфрачервената.

Индексът на вегетация определя количеството отразена светлина от зеленото растение, което попада върху фотодиодите. Това е показател за определяне плътността на тревостоя и неговата жизнеспособност.

Всеки датчик има свой източник на светлина и може да се използва денонощно. Ако системата се свърже с GPS приемник, може да се създаде растителна карта на полето с данните от различните участъци и информацията да се анализира.

Плевелите могат да се определят по индекса на биомасата

Една от главната функция на GreenSeeker е да определи участъците със слаби показатели на индекса NDVI, за да може фермерът да знае къде трябва да се внесат повече торове.

Въпреки че системата не може да различи плевелите и културните растения, тя може да се използва и за определяне на обраслите с плевели участъци.

За това са проведени специални изследвания. В тях са сравнени две технологии за обработка на полето от заплевеляване: традиционна – с оран на почвата с обръщане на пласта, и минимална (метод на точно земеделие) – с директна сеитба на зърнени култури, с диференцирано внасяне на торове.

Dat4ici 2

Сензорите GreenSeeker се прикрепват на селскостопанската техника според всички правила. Те се поставят на една и съща височина от повърхността на почвата. Движейки се по полето, приборите сканират посевите, определяйки индекса на вегетация, и предават данните на място в компютър.

Оказва се, че данните на индекса NDVI могат да се анализират и да показват участъците с голямо количество плевели. Всъщност, ако стойността на индекса е по-голяма от средното значение, това не е позитивен признак. Завишеният показател за биомаса показва, че участъкът е обрасъл с бурени.

Диференцираното пръскане дава добри резултати

Със събраните данни за индекса на биомасата може да се работи както off-line, так и on-line. За off-line метода се налага пренасянето на цялата информация в карта-задание и настройване на техниката за различните участъци. Такъв метод предполага провеждането на голям обем работа и не е високотехнологичен.

Dat4ici 3

On-line методът се отличава с използване на GPS-технологии. Той позволява да се наблюдава движението на техниката в полето, да се проверява актуалността на индекса на биомасата и разходната норма на хербицидите.

По време на експеримента разходът на хербицида се регулира с компютър, който с GPS определя позицията на техниката и я нанася на карта. Ако на картата участъкът е отбелязан като заплевелен – разходът се увеличава. Ако е чист, със слаб индекс на биомаса, това означава, че плевелите са малко или няма такива и разходът на разтвор се намалява.

След четири седмични изследвания експериментът е показал, че и на двете полета количеството на оцелелите плевели е било почти еднакво. При това разходът на хербицидния разтвор е бил различен. Икономията на работен разтвор при диференцираното пръскане е била 9,4 л на декар.

Технология за разпръскване на хербициди

Разработен е и друг прибор – WeedSeeker – автоматична точкова система на разпръскване. Тя помага изпръскването на химикалите да става само на растението, без да замърсява почвата.

Приборът сканира полето на принцип, близък до описания при GreenSeeker. LED-лампички изпращат инфрачервени лъчи към целта. Отразената светлина се фиксира от детектори на сензорите. Ширината на сканиране на сензора е 30 – 38 см в зависимост от модела.

Веднага след определяне на плевела приборът изчаква, докато растението попадне под разпръсквача и с кратък залп (във вид на спрей) обработва бурена с хербициден разтвор.

Според създателите WeedSeeker намалява разходите за борба с плевелите с 90%.

Системата е напълно автономна и универсална. За работата й са необходими само щанга, помпа и резервоар за работния разтвор. Благодарение на тази система се създава възможност преди сеитбата да се извършват няколко операции, които предотвратяват просъхването на връхния слой почва.

Минус на системата е, че не различава плевелите от културните растения. Затова използването на уреда засега може да се прилага или на незасято поле, или в междуредието на посева.

етикети:
Прочетена 1142 пъти
Оценете
(0 гласа)

Оставете коментар

Моля, попълнете всички полета означени със звездичка (*). Не се допуска HTML код.

AGRA 300x250px 

logo naz

 

 

гр. София 1124, ж.к. Яворов, бл.8, вх.В, ет.1, ап.1
Е-мейл: Този имейл адрес е защитен от спам ботове. Трябва да имате пусната JavaScript поддръжка, за да го видите.
Телефон: (+359) 02 846 43 33
Факс: (+359) 02 846 42 33

  Фейсбук страница на "Гласът на фермера"
  Фейсбук страницата на "Пчела и кошер"


Контакти | За реклама | За нас | Условия

Етикети Kaрта на сайта