Открит е ензим, увеличаващ добива от растенията Избрана

В Канада бе открит ензим, който ускорява растeжа на растенията и ще позволи значително увеличаване на добивите от рапица, соя и камелина (растение от семейство Кръстоцветни), отглеждани за производство на биогориво.

Учени от Университета Гуелф успели да повишат добивите от семена на арабидопсис (лабораторно растение за експерименти) на 400%, като по този начин са удвоили продукцията от биомаса. Благодарение на това сега може значително да се повишат добивите от растенията за производство на биогориво.

Арабидопсисът се смята за типично лабораторно растение и не се използва за производство на биогориво. Но тъй като той е моделно растение, с прилика с културните, чрез него се изпитват различни теории, които впоследствие успешно работят на други видове.

Благодарение на арабидопсиса канадските учени са намерили ензим, който позволява значително ускоряване растежа на растенията. Разбира се, в лабораторни условия резултатите от 400% могат да се обяснят с идеалната среда, но ако на полето бъде достигната дори една десета част от този ефект, това ще означава увеличение на добивите с 40 – 50%, смятат сътрудниците от университета. За сравнение: в резултат на селекция добивите от културите за получаване на биогориво обикновено се увеличават с не повече от 1 – 2%.

Откритието е станало случайно. Изучавайки действието на ензима, учените забелязали, че тяхното генетично модифицирано растение значително се отличава от това, което те са наблюдавали в предишни експерименти. ГМ-растението давало повече цветове и следователно, повече семена. Техният състав оставал неизменен, съответно маслото от тях имало идентичен с обикновените сортове състав.

Сега учените са решили да тестват рапица и други растения с този ензим. Независимо от факта, че тестовете могат да отнемат няколко години, техните резултати още отсега обещават да бъдат полезни за производителите на биогорива.

Прочетена 925 пъти
Оценете
(0 гласа)

Оставете коментар

Моля, попълнете всички полета означени със звездичка (*). Не се допуска HTML код.

AGRA 300x250px 

logo naz

 

 

гр. София 1124, ж.к. Яворов, бл.8, вх.В, ет.1, ап.1
Е-мейл: Този имейл адрес е защитен от спам ботове. Трябва да имате пусната JavaScript поддръжка, за да го видите.
Телефон: (+359) 02 846 43 33
Факс: (+359) 02 846 42 33

  Фейсбук страница на "Гласът на фермера"
  Фейсбук страницата на "Пчела и кошер"


Контакти | За реклама | За нас | Условия

Етикети Kaрта на сайта