Суша заплашва стотици хиляди хора в света

В момента в различни региони на света се наблюдава екстремна суша. Стотици хиляди хора са изложени на риск. В Централна Америка добитъкът в сухия сезон страда от жажда.

В провинция Ляонин, североизточен Китай питейната вода е временно недостъпна за 330 000 души. Сушата е унищожила посевите, а може също така да убие хиляди измъчени от жажда животни. Неправителствената организация „China Water Risk“ обвинява за екстремната суша неустойчивото земеделие. Хората не осъзнават колко е ценна водата.

В Централна Америка цари най-силната за последните десетилетия суша. В Гватемала 1,2 милиона души през следващите месеци няма да са осигурени с храна в нужната степен, тъй като посевите са загинали, а също и животните умират. Във Венецуела и Никарагуа са загинали между 25 и 40% от посевите, а в някои райони - повече от 80%. В Никарагуа, особено засегнати са малките земеделски стопани, които са загубили според експерта Оскар Рохас от FAO, единственият си източник за съществуване. В същото време, 2014 г. като цяло не е толкова суха. От септември до ноември, екстремни засушавания могат да поразят Индонезия, Бразилия и Австралия, но според експерти по сушата вероятността е само 50%.

Прочетена 1689 пъти
Оценете
(0 гласа)

Оставете коментар

Моля, попълнете всички полета означени със звездичка (*). Не се допуска HTML код.

logo naz

 

 

гр. София 1124, ж.к. Яворов, бл.8, вх.В, ет.1, ап.1
Е-мейл: Този имейл адрес е защитен от спам ботове. Трябва да имате пусната JavaScript поддръжка, за да го видите.
Телефон: (+359) 02 846 43 33
Факс: (+359) 02 846 42 33

  Фейсбук страница на "Гласът на земеделеца"
  Фейсбук страницата на "Пчела и кошер"


Контакти | За реклама | За нас | Условия

Етикети Kaрта на сайта