300x250

Швеция обвинява Брюксeл в пасивност

Правителството на Швеция е внесло протест срещу Европейската комисия за това, че през 2013 година не е била въведена забрана, както е било планирано, за използване на химикали, влияяещи негативно на хормоналната система на човека и способстващи възникването на редица опасни заболявания, в т. ч. онкологични. В тази връзка Швеция има намерения да подаде жалба в Европейския съд срещу Комисията на ЕС.

В писмо Швеция обвинява EКв пасивност и изказва подозрения за това, че въпросът е бил решен в полза на европейските компании. Става въпрос за антибактериални препарати, използвани при производството на дрехи и обувки, пестициди, прилагани в селското стопанств, а така също и биоциди за борба с насекоми и гризачи.

В отговор, по-рано Швеция е получила отговор от ЕК, в който се казва, че има необходимост да се направи още една експертиза, свързана с влиянието на тези вещества върху човешкия организъм.

В този протест Швеция е поддържана от Франция, Нидерландия, Финландия и Дания.

Задържането от страна на Комисията на ЕС може да доведе до това, че забраната на тези химикали да стане не по-рано от 2020 година.

етикети:
Прочетена 1518 пъти
Оценете
(0 гласа)

Оставете коментар

Моля, попълнете всички полета означени със звездичка (*). Не се допуска HTML код.

logo naz

гр. София 1124, ж.к. Яворов, бл.8, вх.В, ет.1, ап.1
Е-мейл: Този имейл адрес е защитен от спам ботове. Трябва да имате пусната JavaScript поддръжка, за да го видите.
Телефон: (+359) 02 846 43 33
Факс: (+359) 02 846 42 33

  Фейсбук страница на "Гласът на фермера"
  Фейсбук страницата на "Пчела и кошер"


Контакти | За реклама | За нас | Условия

Етикети Kaрта на сайта