300x250 static

Луковичните цветя - нарцис, лале, декоративен лук, ирис, минзухар, кокиче, зюмбюл и др. се засаждат сега. Луковиците могат да издържат на отрицателни температури и спокойно могат да зимуват на открито в почвата, в градината.

Преди засаждането всички луковици трябва да бъдат внимателно прегледани за механични повреди, повреди на дънцето, болести и др. Добре е да се потопят преди засаждане за 30 минути в 0,1% разтвор на калиев перманганат.

В края на август - началото на септември се засаждат малките луковици на синчец, мускари, пушкиния, хианодокса, минзухари.

Дълбочината на засаждане на луковичните растения (с редки изключения) е равна на три диаметъра на луковиците (т.е. за луковици с диаметър 3 см оптималната дълбочина на засаждане е 9 cм).

Дълбочината също зависи и от механичния състав на почвата: при леки почви луковиците се засаждат малко по-дълбоко, а при тежки, по-плитко.

В началото на второто десетдневие на септември се засаждат нарцисите. Ако ги засадите по-късно, луковиците не образуват достатъчно корени и те загиват. Различните размери луковици се засаждат отделно, така те се развиват по-добре.Около една седмица след засаждането на нарцисите идва времето на зюмбюлите. През последната десетдневка на септември се засаждат и лалетата.

Петър Кръстев

Едно от най-важните условия за засаждането на луковичните цветя е подготовката на почвата. След прекопаването трябва да има достатъчно време тя да улегне, иначе дълбочината на засаждането може да се окаже недостатъчна и малко сняг през зимата да повреди луковиците или те да измръзнат.

Добре е преди засаждане в почвата да се внесат органични торове (оборски тор 6-10 кг/кв.м.). Необходимо е също да се внесат фосфор и калий (обща доза - 40-60 г/кв.м). След внасянето на торовете е необходимо известно време, така че почвата да може да ги усвои и те да започват да "работят".

Обработката на почвата трябва да е на дълбочина най-малко 30 см, така че преди да замръзне новообразуваните корени на луковиците да са успели да проникнат на дълбочина до 20 cм.

Когато купувате твърди луковици, внимавайте да не са прекалено люспести. Огледайте ги добре дали нямат дефекти. Избягвайте луковици с покарали листа - те може и да не се развият директно в градината. Не е задължително луковиците да са много големи, но все пак не купувайте такива с прекалено малки за съответния вид размери.Засаждайте луковиците колкото се може по-бързо след покупката им.

Петър Кръстев

Лавърът е растение, което доста лесно се отглежда в къщи или офиса. Растението чудесно се развива дори и на северен прозорец, където няма много светлина.Две години след засаждането растението вече ще има листа, които могат да бъдат използвани като подправка. Размножаването на дафиновото дърво става с резници. Те могат да бъдат взети от възрастно растение. Обикновено резниците се взимат през пролетта или през първия месец на лятото, когато растението вече е излязло от зимен покой. Най-добре е за посадъчен материал да се използват едногодишни стъбла, които са вдървесинени.
Резниците е добре да са с размер около 8 см, а на всеки от тях трябва да има най-малко 3 междувъзлия. Долната част на резника трябва да бъде отрязана под наклон. На горната част на резника се оставя половината лист. Това се прави, за да не се губи много влага.
Когато вече имате резниците може да пристъпите към вкореняването в почват. Трябва да смесите почва и пясък и непременно да ги дезинфекцирате с гореща вода. На дъното на съда за вкореняване е необходимо да се постави дренаж от счупени тухли или камъчета. След това, в готовия субстрат засадете резниците на дълбочина 1,5 см, като почвата леко се притъпква, навлажнява се и след това се покрита с полиетилен.

Петър Кръстев

Вертикалните отводи се получават при ежегодна силна резитба на майчиния храст в състояние на покой и последващо вкореняване на резници във влажна почва на височина 20-25см. Този метод често се използва за вкореняване на френско грозде. Напролет клонката се отрязва над почвата на 3-5см . Когато клонките израстнат на височина 15-20 см, се засипват наполовина с влажна почва. Намирайки се в почвата те развиват мощна коренова система. През октомври или напролет на следващата година вкоренените издънки от храстите се разчленяват с ножица.

Отводите с добре развита коренова система се използват за засаждане, а по-слабите се оставят да се доразвият. Напролет след отделяне на отводите се прави пълно минерално торене.

Петър Кръстев

Този метод е характерен за тяхното размножаване в природни условия. Към края на август и септември връхната част на клонките прораства и образува недоразвити листа. Когато клонките достигнат тази фаза се пристъпва към подготовка на отводите.

Съвет: количеството на отводите може да се увеличава няколко пъти, ако се прищипят върховете на новия прираст, когато той достигне височина 50-60 см. На свои ред новите прирасти след време също се прищипват.

Долу, близо до майчиното растение се копаят дупки или се правят канавки на дълбочина 10см. В тях се привеждат клонките - закрепват се и се засипват с почва. При такова размножаване от един храст може да се получат 5-6 дъщерни растения (в зависимос от отводите). Напролет през следващата година вкоренените отводи се изкопават и се засаждат на постоянно място. Получените нови храстчета имат мощна коренова система и стъбло 20-25 см. През първата година на засаждането си те израстват със силни клонки които на следващата година дават първия си плод.
Петър Кръстев

Петък, 21 Септември 2018 14:53

Размножаване с отводи

Размножаването с отводи е един от най-старите методи,с помоща на които и до сега с успех се размножават малини, касис, френско грозде, къпини, арония, актинидия, рози, лози, а така също и някои дървета.

Принципа на размножаване с отводи е доста прост - на филиз от майчиното растение се създават благоприятни условия за образуване на корени, а след това вкоренения нов храст се отделя.

Необходимо е светлината да не попада на тази част от стъблото, където ще се формират корените. За по-бързото им образуване трябва да се преустанови движението на хранителните вещества и фитохормони по стъблото. В повечето случаи е достатъчно да се превие филиз (или клонка) и да се закрепи за земята.

Почвата около майчиния храст трябва да е добре отводнена (дренирана). Затова при тежки почви се добавя пясък или торф, прекопава се дълбоко, а през вегетацията се поддържа добре обработена и влажна. За да може да се образува силна коренова система на отводите те бързо се отделят от майчиното растение - след 3-4 седмици.

Петър Кръстев

Черното гниене напада ябълки, круши, дюли, мушмули, праскови, череши, грозде, черници, горски плодове. То не прощава и на декоративните видове - роза, люляк и други.
Гъбата напада всички надземни части на растенията, а плодовете се заразяват в периода на узряване до консумирането им. Черното гниене по плода започва като тъмнокафяво до черно петно, рязко ограничено, което бързо нараства и в центъра се изприщва от многобройни черни брадавички. Те му придават черен вид, откъдето идва името на болестта.Тези брадавички са ориентир за разграничаването му от късното кафяво гниене. При разрязване на плода се вижда, че гниенето се развива конусообразно към семенната кутийка.

Раните по дърветата съхраняват инфекцията

Причинителят на заболяването зимува в повреди по стеблата и по дебелите клони на нападнатите овощни дървета. Характерно е, че болните плодове остават по клоните и лесно се забелязват, а голяма част от мумифицираните - окапват. Плодовете на ранните сортове гният още в градината, а на късните загниват по време на запазването им.

Предпазни мерки

Редовното проветряване на помещенията и съхраняването на плодовете при температура около 0,5-1°С могат да ограничат значително развитието на заболяването.

Петър Кръстев

Петък, 21 Септември 2018 14:41

И спанакът се напада от мана

Спанакът се напада също от редица вредители. Най-важен е причинителят на маната. Болестта се изразява в появата на едри жълтеникави петна, които от долната им страна са покрити с белезникав или сивкаво-виолетов налеп. Листата бързо прегарят, а това е голяма загуба за реколтата.

За борба срещу маната е препоръчително отглеждането на спанака да става на проветриво отцедливо място; да не се допуска сгъстяване на посева, първите листа с признаци на болестта да се отстраняват и да се прилага 2-3 годишно сеитбообръщение. В краен случай при изгледи за силно развитие на болестта посевът да се третира с медни фунгициди. Последното пръскане трябва да бъде 10-12 дни преди беритбата на реколтата.

Петър Кръстев

Както на полето, така и при съхраняване при зрелия чесън често се наблюдават повреди, които го правят негоден както за консумация, така и за посадъчен материал. Заболяването е известно като сиво гниене по чесъна и се причинява от гъбата Borytis porri.

При съхранение по нападнатите скилиди се образуват вдлъбнати, жълтеникави петна, които при влага се покриват със сивкав налеп от мицела и спороношението на гъбата. По-късно скилидките загниват, спаружват се и мумифицират. При засяване на заразени скилиди израстват болни растения.

В почвата гъбата се запазва в продължение на 3-4 години. Симптомите на болните зелени растения се проявяват, като старите листа жълтеят и изсъхват.

Няма регистрирани фунгициди за борба със сивото гниене по чесъна. За да се избегне нападението от сиво гниене се препоръчва да се използва здрав посадъчен материал и да се спазва подходящо сеитбообращение.

Съхранявайте зрелия чесън при проветриви и хладни условия.

Петър Кръстев

Петък, 21 Септември 2018 14:35

Есенна сеитба на спанак

При есенно засяване и при продължително засушаване, почвата се полива обилно. За получаване на по-късна реколта от спанак семената се засяват през втората половина на септември. За прибиране на спанака през зимата или рано напролет семената се засяват в края на септември или най-късно до 10 октомври. Не бива да се допуска по-късна сеитба от 10 октомври, тъй като есенните посеви не се вкореняват добре, поради което са с лоша зимоустойчивост.

Сеитбата се прави разпръснато на фитарии или на редове, в плитки браздички с разстояние между тях от 15 см. Засетите браздички се покриват с влажна почва. През времето на вегетация спаначният посев се разрохква (при редова сеитба), растенията се подхранват с 1 до 1,5 кг амониев нитрат за 100 кв. м площ. Прекаленото подхранване с амониев нитрат води до лошо презимуване. При гъст посев растенията се прореждат, за да останат на 8-10 см едно от друго.

Петър Кръстев

Петък, 21 Септември 2018 14:34

Как да съхраним морковите по-дълго

Ако сте произвели повече моркови и ще трябва да ги съхранявате до март – април, ще трябва да изкопаете ровници. Те трябва да са с ширина до 1 метър и дълбочина около 50 см. Морковите се нареждат на слоеве, като между всеки три реда се насипва слой леко влажен пясък. Пясъкът допринася за осигуряването на по-ниска температура на съхранение, поема излишната влага и по този начин пречи на развитието на редица вредни микроорганизми. Този начин на нареждане на морковите ограничава достъпа на кислород, повишава концентрацията на въглероден двуокис, което от своя страна затруднява развитието на патогенни микроорганизми, намалява се интензивността на дишане на морковите и загубите на сухо вещество са значително по-малки – кореноплодите остават свежи. През зимата температурата в ровника трябва да е от 1 до 5ºС и понижаването й с 1ºС означава, че са започнали процеси на гниене. В този случай ровникът трябва да се открие веднага и да се направи преглед и пресортиране, като се отделят всички моркови с признаци на загниване.

Друг начин за съхранение на морковите е в касетки, наредени върху стелажи в избени помещения, където температурата на въздуха трябва да е около 0ºС, а влажността 95%. Не бива да се допуска замръзването им, тъй като температурите под 0ºС причиняват повреди и съкращават срока за успешно съхранение.
Морковите се запазват успешно за продължително време и чрез нареждане под формата на пирамида. Между редовете се насипва влажен пясък, а след завършване на пирамидата, цялата купчина се покрива с пясък.
Малки количества моркови, поставени в полиетиленови торбички могат да се съхраняват и в хладилник, като максималният срок за съхранение по този начин е до един месец.

Петър Кръстев

Добре е мястото предвидено за засаждане на зимен чесън да се подготви 10-15 дни преди самото засаждане. Преди обработка на почвата, площта се тори с комбиниран минерален тор, съдържащ всички необходими хранителни вещества – азот, фосфор, калий. Количеството е 3-4 кг за 100 кв. м. Най-добре е да са обогатени и със сяра и магнезий, както и някой микроелементи. Може да се внесе и оборски тор в доза 400-500 кг на 100 кв.м, но той трябва да бъде много добре угнил.

Важна предпоставка за получаване на качествена продукция от зимен чесън е предварителната, основна обработка на почвата. Мястото трябва да е чисто от многогодишни коренищни и кореновоиздънкови плевели. В случай, че има такива е нужно предварително да се третира с хербицид , например раундъп . В този случай плевелите трябва да са зелени, в активна вегетация и след пръскането да изчакаме 20-ина дни.

В случай, че мястото е чисто от многогодишни коренищни и кореновоиздънкови плевели обработката трябва да се извърши на дълбочина 20-25 см. Това може да стане както с мотокултиватор, така и с права лопата или вила. Ако мястото е много сухо, предварително трябва да се полее с по 20-30 литра вода на кв.м. Това освен, че ще улесни обработката, ще подпомогне и дружното и навременно поникване на чесъна. След основната обработка мястото се подравнява, ако има буци те се разтрошават.

Петър Кръстев

Тази година, времето красноречиво показа на земеделските стопани, които са собственици тук, оставяйки ги без част от реколтата. Сега е ред на учените, които работят усилено, за да създадат устойчиви на суша култури.

Учените от Измирския технологичен институт са решили да отидат по-далеч и да извлекат от неблагоприятните атмосферни явления максимална полза. Те са създали сорт домат, който под влияние на стресови фактори, като например суша и засоляване става по-вкусен.

В същото време новият сорт получава не само вкусовите качества, но и добива, който е с 50% по-висок от този на обикновените колеги. Новият сорт не се страхува от сушата, нито от увеличеното засоляване на почвата като резултат от внасяният тор: той има самостоятелно произвеждан химичен елемент за защита от стресови фактори. Този елемент от своя страна, прави доматите по-вкусни.

Турските производители ще трябва да почакат още малко - новият сорт ще бъде на тяхно разположение в следващите три години, след като бъде завършена регистрацията на търговската марка.

Петър Кръстев

Френски предприемачи, водени от потомък на генерал Шарл де Гол - Октав де Гол са представили революционен проект - бутилка шампанско, от която в условията на безтегловност няма да се излее нито една капка от напитката.

Тази необичайна бутилка е създадена специално за онези, които отиват в необятните пространства на космоса.

Магическата бутилка се състои от две части. В горната се налива шампанско, а в долната има специален клапан (той работи по силата на въглеродня диоксид), чрез който се подават малки порции от превърнатото в пяна вино. Важно е, че за тази цел са разработени специални бутилки за вино.

Пяната, по време на консумацията се превръща в течност в устата. Късметлиите, които вече са опитали тази новост, отбелязват "магическия ефект" при употреба. Космонавтът Жан-Франсоа Клервоа казва, че напитката се усеща не само от езика, но и от вътрешната повърхност на бузите, както и на небцето. Всичко това усилва усещането за шампанско.

Петър Кръстев

Компанията Sakata Seed доставя домати на северноамериканския пазар в продължение на 15 години. Тя реализира повече от 50 търговски сорта домати, отглеждани в оранжерии, които днес са най-популярните зеленчуци.

Представителят на компанията Тайлър Хупс разказва, че сега специалистите на Sakata Seed се съсредоточават върху сортовете, които имат ярко подчертан аромат. Към днешна дата ароматизирани домати се отглеждат главно в Япония, Холандия и Испания.

Специалистът подчертава, че начело на производството на парникови домати са японски партньори, а за японците вкусът е много важен. Ето защо ароматът е визитната картичка на домати от Sakata Seed, въпреки че тези зеленчуци по вкус не отстъпват на другите домати.

Търговските вериги с удоволствие предлагат новия ароматен зеленчук - а тези зеленчуци лесно печелят своите клиенти.
В търсене на най- изумителния "вкус", японските селекционери са създали сортовете Sweet Hearts и Amai, с уникални свойства. Освен аромата тези домати се берат много лесно, а това е особено важно, когато има недостиг на работници.

Петър Кръстев

Страница 1 от 374

logo naz

гр. София 1124, ж.к. Яворов, бл.8, вх.В, ет.1, ап.1
Е-мейл: Този имейл адрес е защитен от спам ботове. Трябва да имате пусната JavaScript поддръжка, за да го видите.
Телефон: (+359) 02 846 43 33
Факс: (+359) 02 846 42 33

  Фейсбук страница на "Гласът на фермера"
  Фейсбук страницата на "Пчела и кошер"


Контакти | За реклама | За нас | Условия

Етикети Kaрта на сайта