Трикратен ръст на износа на замразени малини от Украйна за ЕС

През юли Украйна е изнесла почти 900 тона замразени малини, или с 2,5 пъти повече, отколкото за същия месец на минлата година, съобщи електронното издание All Retail, без да посочва изгочник на информацията. Оттам добавят, че за първите 7 месеца на годината доставките на замразени малини за чужбина са достигнали 3,5 хил. тона, което е 3 пъти повече, отколкото за същия период ан 2016 г., като за цялата минала година са изнесени общо 7 хил. тона, най-много през август и септември.

Почти целият износ, както и през предишните години, се осъществява за държавите-членки на ЕС, като делът на останалите страни не надхвърля 3%. Най-големият купувач е Полша, която поема над 60% от доставките на замразени малини от Украйна. Самата Полша е най-големият износител на замразени малини в света с около 80 хил. тона годишно, така че е доста вероятно украинските малини да се купуват там с цел реекспорт. Това обаче увеличава конкуренцията пред българските производители, които са на трето място в света по износ на замразени малини с 20-25 хил. тона годишно.

Диапазонът на изкупните цени за украинските малини е доста широк и зависи от договореното количество и от качеството на плодовете, отчитат от изданието. Оттам уточняват, че големите преработващи предприятия в страната изкупуват големите партиди на цени от 22-25 гривни за килограм (около 0,7-0,8 евро – бел. ред.), а дребните количества се плащат по 18-20 гривни за килограм.

Прочетена 887 пъти
Оценете
(0 гласа)

Оставете коментар

Моля, попълнете всички полета означени със звездичка (*). Не се допуска HTML код.

logo naz

гр. София 1124, ж.к. Яворов, бл.8, вх.В, ет.1, ап.1
Е-мейл: Този имейл адрес е защитен от спам ботове. Трябва да имате пусната JavaScript поддръжка, за да го видите.
Телефон: (+359) 02 846 43 33
Факс: (+359) 02 846 42 33

  Фейсбук страница на "Гласът на фермера"
  Фейсбук страницата на "Пчела и кошер"


Контакти | За реклама | За нас | Условия

Етикети Kaрта на сайта