Начални знания за нови пчелари

Пчелно семейство. Пчелите и тяхната магия

Драги читатели,
Планираната рубрика „Знания за нови пчелари“ стартира от настоящия брой. Тя ще се води от известни автори, с дългогодишен опит в пчеларството, опит и в пчеларската учебна година и в пчеларските организации. Надяваме се, чрез знанията в тази нова рубрика да бъдем полезни на стотиците НОВИ ПЧЕЛАРИ, които всяка година започват своето общуване с пчелите – без много познания, с малко страх и свенливост да споделят проблемите си, но и с надеждата да бъдат горди собственици на пчелни семейства. Така те ще бъдат и от голяма полза за цялата природа и общество, извършвайки безплатно основната пчеларска дейност – опрашването на растенията.
Започваме с уводния материал на Михаил Патерков, пчелар с над 60 годишен опит, от който 50 години изпробвал и навлязъл подробно в майкопроизводството.
Михаил Патерков, Ст. Загора
Планираната нова рубрика за начални знания е похвална за редакционния колектив на в. „Пчела и кошер“. В тази начална статия ще бъдат отбелязани само най-лесно разпознаваемите и видими познания за пчелите от съвсем младите, тези на средна възраст и дори пенсионерите, решили да се снабдят и да отглеждат пчелни семейства. Това ще е и основата, върху която ще стъпят следващите статии в рубриката. Разбира се ще последват и писма с въпроси, на които ще се постараем да дадем точни отговори!
Животът на медоносните пчели е много сложен и много интересен. Всеки който влезе в техния живот се запленява от чудноватия техен свят и се влюбва за цял живот. Макар много големи специалисти по целия свят да са посветили своя живот за да разгадаят огромните заложености в техните общувания на строга генетична основа, все пак още много неща не са разгадани и това е тяхната магия.
ПЧЕЛНО СЕМЕЙСТВО
Понятието „пчелно семейство“ е началното знание за пчелите. Това е така, защото те така живеят, така съществуват вече милиони години. Това понятие ще го видим в най-краткото му съдържание. В него има три вида пчели (три индивида):
пчелна майка – една единствена в пчелното семейство и майка на всички в състава на кошера;
пчели работнички – многобройни в кошера, достигащи при силни семейства до 70-80000;
търтеи – мъжки индивиди, достигащи до 2000-3000 през летния сезон. По време на есента и зимата търтеи в кошерите няма.
За тези три вида от пчелното семейство ще следват подробни статии.
Друго много важно нещо за новия пчелар е това, че през летния сезон пчелните семейства извършват десетки действия, както вън от кошера, така и вътре в него:
- отглеждане на ново пило (ново поколение);
- охраняват пространството около кошера и вътре в него;
- активират въздуха и го дезинфекцират чрез постоянно вентилиране;
- носят от природата нектар, който след преработката му в кошера се превръща в мед, цветен прашец с който хранят пилото и вода при подготовката на специалната им храна, прополис с който закриват цепнатини, дезинфектират въздуха и балсамират чужди тела, попаднали в кошерното пространство.
Събраният мед се използва за храна на всички индивиди в семейството и това количество трябва да бъде толкова, че не само да покрие ежедневните нужди от храна през активния пролетно-летен сезон от април до септември, но и да има мед за пчеларя и за резервна храна през зимния период от октомври до март.
Това изискване е неотменно и трябва да се знае и спазва от всички пчелари, в това число и от новите. Всяко пчелно семейство трябва да има най-малко 12-13 кг мед за зимния сезон и рано напролет от 15 март периодично да се захранва с 200-300 гр. сладък „захарно-меден“ сироп в съотношение 1:1. Тези знания са необходими за новия пчелар, който е решил да се сдобие с най-малко 2 или повече кошери и да има за свой консултант един близък по-опитен пчелар.
Добре ще бъде, ако новите пчелари изпращат писма до редакцията с въпроси, по които искат отговори, като те бъдат по-кратки и разбираемо описани.

Прочетена 2491 пъти
Оценете
(2 гласа)

3 Responses Found

 • Връзка на коментара
  ivan Петък, 27 Октомври 2017 08:42

  Можете да задавате въпроси свързани с пчеларството на e-mail: bee_hive@abv.bg

 • Връзка на коментара
  Владимир Четвъртък, 26 Октомври 2017 00:50

  Много интересна статия, моля кажете на какъв адрес можем да задаваме въпроси свързани с пчеларство? Аз не съм пчелар, но се замислям да пробвам да видим какво ще излезе. Спомням си като бях малък имаше един стар пчелар, който гледаше пчели. Пчелите винаги са привличали интереса ми. Имам двор в едно село в Източна България, мисля че има условия за пчелите. Акациеви дървета, природа, гора и липи на около 1.5 - 2км. В същото село има пчелин с около 100 кошера на около 1 - 1,5км от двора ми, но се надявам това да не е проблем. От малките ми наблюдения върху пчеларството в частност в България мисля, че големият проблем е в "пчеларите" Една голяма част от тях не са всъщност пчелари, а печелбари чакащи пари от еврофондовете. Пчеларството не е състезание, а изкуство и занаят. Интересно ще бъде като през 2020 г. като спрат фондовете. Едно време старият пчелар от който взимах мед никой не му е давал пари от фондове. Човекът беше много работен и тих и културен човек. Като отидех за мед пълнеше буркана до горе и го даваше с усмивка. Да, парите също са важни, но ако основният мотив на българските пчелари е печалба се съмнявам, че пчеларството в България ще има светло бъдеще. Дано да намеря на пролет някой по - опитен пчелар за да видя как се работи на место.

 • Връзка на коментара
  Георги Янев Четвъртък, 07 Септември 2017 12:20

  Здравейте, може ли да ми дадете малко информация, относно времето, през което е хубаво да се работи в пчелина. През пролетта може от 10 до 15 ч., но през Юни, когато пчелите са най-активни кога се работи с цел да се избегнат нападения. Може ли през целия ден?

Оставете коментар

Моля, попълнете всички полета означени със звездичка (*). Не се допуска HTML код.

logo naz

гр. София 1124, ж.к. Яворов, бл.8, вх.В, ет.1, ап.1
Е-мейл: Този имейл адрес е защитен от спам ботове. Трябва да имате пусната JavaScript поддръжка, за да го видите.
Телефон: (+359) 02 846 43 33
Факс: (+359) 02 846 42 33

  Фейсбук страница на "Гласът на фермера"
  Фейсбук страницата на "Пчела и кошер"


Контакти | За реклама | За нас | Условия

Етикети Kaрта на сайта