Петък, 23 Март 2018 10:00

Започват засилени проверки

Във връзка с наближаващия Великден Българската агенция по безопасност на храните организира засилени проверки на обекти за производство и търговия с храни.
Инспекциите започнаха на 21 март и ще продължат до 10 април.
Освен пакетиращи центрове за яйца и хранителни складове за търговия на едро на проверки подлежат също заведения за обществено хранене, обекти за търговия на дребно, пазари и борси за традиционно предлагани храни (агнешко месо, козунаци, яйца, включително боядисани яйца, пресни зеленчуци и др.), както и на боя за яйца.
През почивните дни ще бъдат осигурени и дежурни екипи, които ще осъществяват официалния контрол в цялата страна.

Днес от югозапад валежите временно ще отслабват и в много райони за кратко ще спрат, но привечер от юг отново ще се активизират. Североизточният вятър ще отслабне, ще се ориентира от северозапад и в източната половина от страната ще е умерен, по Черноморието и временно силен.
Максималните температури в по-голямата част от Северна България ще са около нулата – там ще вали сняг, в Южна и по Черноморието – до 6-8 градуса и там снегът временно ще преминава в дъжд, и има условия за обледяване на проводници. Над планините ще бъде облачно със снеговалежи, които през деня временно ще отслабнат, на места и ще спрат, но вечерта от юг отново ще се активизират. Ще духа умерен север-северозападен, по билата силен юг-югозападен вятър. Максимална температура на височина 1200 метра около минус 1 градуса, на 2000 метра – около минус 5 градуса.
Над Черноморието ще е облачно с валежи, като през деня снегът ще премине дъжд. Ще духа умерен и временно силен северозападен вятър. Максимални температури на въздуха: 6-8 градуса. Температурата на морската вода е 7°. Вълнението на морето ще е 4 бала.
Оранжев код за снеговалежи и вятър е обявен за девет области на страната за 23 март, петък, сочи справка в сайта на Националния институт по метеорология и хидрология. Предупреждението е в сила за областите Плевенска, Ловешка, Габровска, Великотърновска, Русенска, Търговищка, Разградска, Силистренска и Шуменска. В тези области метеоролозите предупреждават за продължаващи снеговалежи и нова снежна покривка над 20 см. В комбинация със силния вятър остават условията за виелици и навявания.
Жълт код за сняг и силен вятър е обявен за областите Добричка и Варненска. Прогнозата за тези области е, че валежите от сняг ще продължат. По крайбрежието през деня временно ще преминат в дъжд. Ще духа силен север-северозападен вятър.
Жълт код за сняг и поледици е обявен за седем области в южната част на страната. Предупреждението е в сила за областите Пловдивска, Кърджалийска, Старозагорска, Хасковска, Сливенска, Ямболска и Бургаска. В тези области през нощта снеговалежите ще продължат. През деня те временно ще отслабнат, а със слабо повишение на температурите снегът ще премине в дъжд. Възможни са поледици, предупреждават синоптиците.

Жълт код за дъжд и сняг е обявен за Благоевградска област. Там в нощните часове валежите ще са от сняг, през деня по долината на Струма - отново дъжд.
Жълт код за сняг и поледици е обявен за седем области в южната част на страната. Предупреждението е в сила за областите Пловдивска, Кърджалийска, Старозагорска, Хасковска, Сливенска, Ямболска и Бургаска. В тези области през нощта снеговалежите ще продължат. През деня те временно ще отслабнат, а със слабо повишение на температурите снегът ще премине в дъжд. Възможни са поледици, предупреждават синоптиците.

Жълт код за дъжд и сняг е обявен за Благоевградска област. Там в нощните часове валежите ще са от сняг, през деня по долината на Струма - отново дъжд.

Заместник-министър на земеделието, храните и горите д-р Цветан Димитров взе участие в конференция, организирана от EDA на тема „Европейското млекопроизводство – пътят напред“, която се проведе в Брюксел, Белгия. Участие в събитието взеха Мишел Нале (президент на EDA и около 150 души, сред които земеделски производители и преработватели от ЕС, представители на Европейската комисия, Европейския парламент. Д-р Димитров представи приоритети на Българското председателство на Съвета на ЕС и подчерта, че е важно да се гарантират справедливи възнаграждения за земеделските стопани. Относно бъдещо законодателство за борба с нелоялните търговски практики е необходимо да се гарантира подобряването на позицията на земеделските производители в хранителната верига, като не трябва да се допуска нарушаване принципите на договорните отношения.

Д-р Цветан Димитров представи ситуацията в млечния сектор в България. Той посочи, че държавата стимулира фермерите да реализират своята продукция директно до потребителите чрез директни продажби и пряк достъп до фермерски пазари. Това се прилага предимно в планинските и необлагодателстваните райони в страната. Заместник-министърът отбеляза, че през 2017 г. тенденцията на изкупната цена на суровото краве мляко, както в страната, така и в ЕС, е към възстановяване след кризата на пазара. В България за първото тримесечие на тази година се наблюдава спад на тези цени.

Зам.-министър Димитров посочи, че едно от големите предизвикателства за земеделските производители са климатичните промени, които водят до появата на екзотични болести, непознати за европейските ширини до преди години.

Министърът на земеделието, храните и горите Румен Порожанов откри кампания за популяризиране на продукти с традиционно-специфичен характер. Тя се провежда от сдружение „Традиционни сурово-сушени месни продукти“, съвместно с търговска верига.
„Министерството винаги се е стремяло да подкрепи усилията на българските производители да съхранят и възродят производството на автентични наши продукти по традиционни рецепти. Насърчаваме земеделските производители да се сдружават и да се възползват от възможностите за регистрация на европейско ниво на продукти със защитени географски означения и храни с традиционно специфичен характер“, заяви министър Порожанов.

Досега България е вписала в европейския регистър две защитени географски указания – „Горнооряховски суджук” и „Българско розово масло”. Вписани са и пет месни продукта – „Филе Елена”, „Луканка Панагюрска”, „Роле Трапезица”, „Кайсерован врат Тракия” и „Пастърма говежда” в Европейския регистър на храните с традиционно-специфичен характер.

В момента продуктът „Странджански манов мед“ е в процедура по преглед на европейско ниво с цел регистрацията му като Защитено наименование за произход. Обработва се на национално ниво и заявлението за регистрация на Защитено наименование за произход „Месо от Източнобалканска свиня“.

Чрез регистрацията на храните с традиционно специфичен характер на европейско ниво се защитават интересите на производителите, вложили дългогодишни усилия и средства за поддържането на високо качество и търговска репутация на своя продукт, каза още министър Румен Порожанов. Тези храни са защитени срещу нелоялна конкуренция и злоупотреба с името им. Българската агенция по безопасност на храните следи на нашия пазар за правомерната употреба на наименованията и срещу тяхната имитация. Регистрацията на тези продукти на европейско ниво като храни с традиционно специфичен характер им осигурява правна закрила на наименованията на територията на целия Европейски съюз.

„Освен за производителите, ползи има и за потребителите, на които се предоставя гарантирано качество на продуктите с европейско лого. Не на последно място храните с традиционно специфичен характер допринасят за развитието на селските райони, местната икономика и туризма“, допълни Румен Порожанов.

Днес ДФ „Земеделие“ започна превеждането на субсидията по схемите за обвързано с производството подпомагане за плодове и зеленчуци.

Повече от 9 450 земеделски стопани, заявили за подпомагане плодове и зеленчуци, които са попълнили декларация по образец и са предоставили документи за реализация на произведената продукция в срок до 31.01.2018 г. ще получат подпомагане по схемите. Общият размер на оторизираните средства по Схема за обвързано подпомагане за плодове (основна група) - СП (основна) е 29,296 млн. лева, Схема за обвързано подпомагане за плодове (сливи и десертно грозде) - СП (други) е 6,260 млн. лева, Схема за обвързано подпомагане за зеленчуци (зеле, дини и пъпеши) - СЗ (други) е 4,356 млн. лева.

Земеделските стопани получават завишено плащане на площ за първите до 30 хектара, за които имат право на подпомагане и плащане с по-нисък размер за допустимите за подпомагане площи над 30 ха.

Помощта се определя на хектар при отчитане на изискването за добив, съгласно приложение №5 от Наредба 3 от 17.02.2015 г.

Ставките по схемите са определени със следните заповеди: №09-251/20.03.2018 г.; №09-250/20.03.2018 г.; №09-249/20.03.2018 г.; №09-248/20.03.2018 г. на Министъра на земеделието, храните и горите.

Четирима души са били задържани заради незаконна сеч, съобщават от полицията. Сигнал е подаден вчера по обед. В района на с. Орешак били забелязани две каруци и четирима неизвестни да добиват дърва по незаконен начин.
На място е констатирано, че лицата са без документи за самоличност. Те са били отведени в районно управление в Аксаково. Установено е, че извършителите са от с. Каменар, като един от тях е непълнолетен, а двама са малолетни.

Цената на земеделската земя у нас е скочила почти двойно за петгодишен период, отчита анализ на Евростат за цените и наемите на земеделска земя в ЕС през 2016 г.
През 2011 г. един хектар (1 хектар е равен на 10 декара) земеделска земя у нас е струвал средно около 2100 евро, докато през 2016 г. цената му се е покачила почти до 4000 евро, сочат данни от анализа на Евростат, цитирани от БТА.
Най-скъпо се е продавала земята у нас в Североизточния район, където един хектар се е търгувал почти за 6000 евро през 2016 г., при цена от 2800 евро през 2011 г.
Високи цени държи у нас и земята в Северен централен район - 4600 евро за хектар през 2016 г. при цена от 2300 евро през 2011 г.
В Северозападния район земеделската земя се е търгувала за около 3800 евро за хектар (2016 г.), при 2200 евро (2011 г.). Съотношението за Югоизточния район е 3600 евро за хектар (2016 г), при 1400 евро (2011 г).
Почти непроменена, а дори и поевтиняла, се оказва земеделската земя в Югозападния район - 1166 евро през 2016 г., при цена от 1190 евро през 2011 г.
Арендата на един хектар земеделска земя у нас се е покачила средно с над 60 процента в границите на отчитания 5-годишен статистически период - от 153 евро за хектар през 2011 г. - до средна цена от 225 евро през 2016 г.
Североизточният район отново държи челно място по най-високи цени на аренда за земеделска земя - 327 евро на хектар. Югозападният район е с най-ниски цени за аренда на земеделската земя - 112 евро за хектар през 2016 г., отчита Евростат.
Фермерският пазар "От нашата ферма - с любов за вас!" ще гостува на Часа на Земята в столицата на площад "Александър Батенберг" в събота между 10 и 18 часа.
Това съобщиха от WWF България. На него ще присъства и екип на WWF, за да представи на софиянци природозащитната си работа, както и какво може да направи всеки, за да намали разхищаването на безценните природни ресурси. 
По повод Часа на Земята, Столична община ще разшири пешеходната зона за целия ден в събота /между 8.00 и 21.30 ч./ и ще затвори за коли площад Батенберг от бул."Г.С.Раковски" до ул."Княз Александър Батенберг". 
За целия ден на площада ще бъде разкрит и мобилен пункт за събиране на стара техника - електрическо и електронно оборудване. 
Зелените светлини на 50 пешеходни светофара в града ще светят във формата на сърце - отправяйки ясно послание за любов към природата, подсещайки гражданите да изгасят осветлението си вечерта, включвайки се в световната инициатива. 
За втора поредна година WWF, заедно с Българската асоциация за ски в свободен и екстремен стил /БАССЕС/ организират нощно изкачване на Черни връх за Часа на Земята. Тази година към проявата се присъединява и платформата за спорт Activity Choices. 
Софиянци са поканени и на традиционното гасене на светлини за Часа на Земята и съпътстващото огнено шоу с участие на театър на огъня и сенките Fireter и огнено шоу "Дивинитас" пред Народния театър "Иван Вазов". 
Отново фасадите на знакови сгради като Президентството, катедралата "Св.Александър Невски" и сградата на Народното събрание, заедно с много други, ще бъдат притъмнени за час от 20.30 до 21.30 ч. 
Организацията на българските скаути също ще се включи в Часа на Земята, като мобилизира деца и младежи да се грижат за опазването на планетата. 
В клубовете из страната ще се правят различни инициативи - засаждане на дървета, уроци от големите към малките скаути за разделно изхвърляне на отпадъци и образователни игри.
Четвъртък, 22 Март 2018 11:07

Студ и сняг в почти цялата страна

Днес ще духа умерен и временно силен североизточен вятър и ще продължи да нахлува студен въздух, сочи прогнозата на Националния институт по метеорология и хидрология (НИМХ). Валежите ще продължат и ще се усилят: в Северна България и високите котловинни полета ще са от сняг, в Горнотракийската низина със застудяването през деня и там дъждът ще се примесва и ще преминава в сняг; само в крайните югозападни райони валежът ще остане от дъжд.
Ще се образува снежна покривка, а на много места в Северна България и по високопланинските проходи ще има условия за виелици и навявания. Сутрешните температури ще са между минус 2° и 3°, през деня ще се понижават и към 14 часа ще са между минус 3° и 2°, по-високи в крайните югозападни райони.
Атмосферното налягане ще се понижава - вечерта ще е значително по-ниско от средното.
Над Черноморието ще е облачно с валежи от мокър сняг, в южните райони – от дъжд. Ще духа умерен до силен североизточен вятър. Максималните температури ще са между 2° и 6°. Температурата на морската вода е 5-7°. Вълнението на морето ще е предимно 3 бала.
В планините ще вали сняг, ще има условия за снегонавявания. Вятърът ще е умерен до силен от изток- североизток, по най-високите върхове – от юг, привечер ще се усили. Максималната температура на височина 1200 метра ще е около минус 3°, на 2000 метра – около минус 6°.
Оранжев код заради снеговалежи и вятър е обявен за областите в Северна и Северозападна България. Предупреждението е в сила за областите Кюстендил, Перник, София област, София град, Видин, Монтана, Враца, Ловеч, Плевен, Велико Търново, Габрово, Русе, Търговище, Разград, Силистра, Шумен, Добрич, Варна. В тези райони ще има валежи от сняг. Ще се образува снежна покривка 15-30 см, в Предбалкана и повече. Ще духа умерен и временно силен североизточен вятър и има условия за снежни виелици.
Жълт код за дъжд и сняг е обявен за областите Благоевград, Пазарджик, Пловдив, Смолян, Кърджали, Хасково, Стара Загора, Сливен, Ямбол и Бургас. В тези райони ще има валежи: в равнинната част от дъжд, в планинската - от сняг. До вечерта и в равнините дъждът ще премине в сняг. Очаквани количества между 15 и 35 л/кв.м. Ще се образува снежна покривка в равнинната част от областта до около 5 см, а в планинската част до 20 см. Ще духа умерен североизточен вятър.

През нощта срещу петък валежите ще продължат, вече и в по-голямата част от Южна България ще вали сняг. В петък през деня валежите ще отслабват, но едва привечер ще започнат да спират. Вятърът ще отслабне, в Южна България чувствително.
Максималните температури в по-голямата част от Северна България ще са около нулата – там ще вали сняг, в Южна и по Черноморието – до 7°-8°, с валежи, отново предимно от дъжд. В събота ще преобладава облачно време, на места ще превали слаб сняг. Вятърът в Западна България ще стихне. Сутрешните температури ще са отрицателни – в Северна България ще са и под минус 5°, дневните ще са предимно между 0° и 5°.
В неделя вероятността за валежи е по-малка, ще има и разкъсвания и намаления на облачността. Вятърът ще се ориентира от юг-югоизток и ще се затопля, повече в източната половина от страната, където вятърът ще е умерен. Към вечерта от юг-югозапад ще завали дъжд.

По 6 лева за килограм живо тегло ще трябва да дадем, ако искаме на Великденската трапеза да сложим свежо агнешко месо. Оказва се, че заради по-малкия брой агнета - 600 000-700 000 и поради голямото търсене цената на месото се е покачила още от сега.
И ако миналата година фермерите са предлагали агнешкото на цени между 4 и 4,50 лв./кг, то в момента килограм струва 5-5,50 лв., като до Великден цената ще скочи на 6-7 лева, коментира пред „Монитор“ бившият председател на Националната овцевъдна асоциация Бисер Чилингиров.
В магазините пък се очаква цените да варират между 11 и 16 лв/кг. По думите на овцевъда търговците нарочно завишават до такива нива цените, което не е правилно. Според него, ако от фермата агнето излиза на 5-6 лева, то нормалната цена на пазара трябва да е 12-13 лева.
Чилингиров уточни още, че и тази година месото за празника няма да е на 100% българско, а отново ще се предлага мръвка от Нова Зеландия, Австралия и Румъния. Цената обаче не издава кое месо е наше и кое е чуждо. Така макар румънските агнета да струват по-малко, магазинерите го продават на същата цена, както българското.
Как да разпознаете размразеното месо? Ако е било замразявано, като се натисне, остава вдлъбнатина, както при мекото на хляба. Прясното е сухо и има бяла корица, а при натиск е еластично и възвръща формата, споделят експерти.

Експертна комисия извършва оценка на щетите от измръзвания върху овощните насаждения в Сливенска област. Това съобщи Тодор Братанов, директор на Областната служба "Земеделие". По първоначални данни студовете под -10 градуса са нанесли поражения върху ранноцъфтящите сортове и култури - праскови, кайсии и бадеми. В земеделската служба са постъпили няколко заявления за пропаднали над 50% овощни градини.

След проверка какви са пораженията от неблагоприятните климатични условия резултатите ще бъдат изпратени в МЗХ и от там ще се определи размера на обезщетенията. През миналата година около 200 лв. на декар е изплатило министерството на пострадалите стопани. Тодор Братанов припомни, че обезщетения се изплащат само за напълно пропаднали площи. А тези земеделци, които са получили такива, губят право да кандидатстват по схемите за обвързаните плащания, защото те са на база реализирана продукция.
Държавен фонд "Земеделие" оказва помощ при сключване на застраховка на продукцията, като поема част от плащанията по застрахователните полици, уточни инж. Братанов.

Горските стражари в Държавно ловно стопанство „Тервел” разкриха незаконната сеч на 20 куб. м дърва за огрев. Нерегламентирано добитата дървесина е задържана, а на нарушителите са съставени 5 акта, отчитат от стопанството.

През изминалата седмица на територията на всички 13 горски и 5 ловни стопанства към Североизточно държавно предприятие са извършени 545 проверки. 206 от тях са на обекти за добив на дървесина, 201 – на превозни средства, 20 – на ловци, а 118 – на други физически лица.

От съставените общо 51 акта само един е за нарушение при лов - в обхвата на ДГС „Нови Пазар”, а останалите са по Закона за горите.

В сряда вятърът от юг-югозапад ще се усили и в източната половина от страната и по северните склонове на планините временно ще е силен, но още преди обяд в източните райони ще се ориентира от изток, а в северните - от североизток. До вечерта вятърът в цялата страна ще се ориентира от север-североизток и с него ще нахлува студен въздух. Ще бъде облачно, с превалявания от дъжд, в северозападните райони - от сняг. Максималните температури ще бъдат в широки граници - от 3-4 градуса - в северните райони, до 16-17 градуса - в южните, в София - около 9 градуса.
Атмосферното налягане сутринта все още ще бъде по-ниско от средното за март. През деня ще продължи да се повишава и вечерта вече ще е по-високо.

В планините ще бъде облачно, с превалявания от сняг, под 1600-1700 м - от дъжд, но през нощта срещу четвъртък границата на снега значително ще се понижи. Ще духа силен югозападен вятър, който вечерта ще се ориентира от северозапад. Максималната температура на височина 1200 м ще е около 7 градуса, на 2000 м - около 0 градуса.
Над Черноморието ще има значителна облачност, първоначално средна и висока. По-късно през деня от север на юг ще започнат валежи от дъжд, които през нощта срещу четвъртък ще се примесват и преминават в сняг. Ще духа предимно умерен източен, вечерта - вече североизточен вятър. Максималните температури на въздуха ще са между 8-13 градуса. Вълнението на морето ще бъде 2-3 бала. Температурата на морската вода е 6-7 градуса.

В четвъртък - с умерен и силен вятър, от североизток ще продължи да нахлува студен въздух. Валежите също ще продължат, ще са повсеместни, в много райони - значителни. В Северна България и високите котловинни полета ще вали сняг, в по-голямата част от Горнотракийската низина - отначало дъжд, но със застудяването и там дъждът ще се примесва и ще преминава в сняг; само в крайните югозападни и в югоизточните райони ще остане дъжд. В комбинация с вятъра, на много места в Северна България и по високопланинските проходи ще има условия за виелици и навявания.
В петък валежите ще отслабват, но едва привечер ще започнат да спират. Вятърът ще отслабне, в Западна България - чувствително. Ще бъде студено за март, с максимални температури в по-голямата част от страната около нулата, в крайните югозападни и в югоизточните райони - до 6-7 градуса.

Mеждуведомствена комисия разпредели квотите от лечебни растения под специален режим за област Враца. Тя заседава в РИОСВ и в нея участваха експерти от инспекцията, представители на общините, Регионалната дирекция по горите - Берковица и Държавни горски стопанства от областта.

За територията на област Враца са отпуснати и разпределени 500 кг цвят червен божур, 500 кг цвят лечебна иглика и 1000 кг стрък лечебен ранилист между петима билкозаготвители на територията на областта, подали заявления до 31 декември 2017г.

Министърът на околната среда и водите, на основание чл. 10, ал. 1, 2 и 3 от Закона за лечебните растения, разписа заповедта за 2018 г. за определяне на допустимите за събиране количества билки (кг сухо тегло) от естествените находища, извън територията на Националните паркове.

За някои видове лечебни растения се забранява събирането на билки от естествените им находища на територията на цялата страна. Специалният режим на опазване и ползване се прилага за видове, чиито ресурси проявяват трайна тенденция за намаляване и съществува заплаха за естественото им разпространение в природата.

Със заповедта се забранява събирането на 24 вида лечебни растения от естествените им находища в цялата страна, сред които лечебна дилянка (валериана), бодлив залист, мечо грозде, бял риган, бял оман, момина сълза, лечебна ружа и други.

И през тази година мурсалския чай, наричан още пирински, е забранен за бране дори за лични нужди на територията на цялата страна. Определени са допустими за събиране количества билки от 11 вида лечебни растения от естествени находища, извън територията на Националните паркове – лечебна иглика, червен божур, лазаркиня, лудо биле, лютива тлъстига, кисел трън, лечебен ранилист, шапиче и др.

На територията на Врачанска област е забранено да се събира червен божур от находищата, намиращи се в защитените местности „Тепето“ в землището на Криводол и „Коритата“ в землището на с. Софрониево, общ. Мизия, припомниха още от РИОСВ.

Възстановянето на белошипата ветрушка в България е сред финалистите за Наградите на НАТУРА 2000 в конкурса за 2018 в категория „Трансгранично сътрудничество“. Проектът е инициатива на „Зелени Балкани“.

Усилията на Зелени Балкани и партньорите от Испания (ДЕМА), Германия (EuroNatur), Гърция - National Park of East Macedonia-Thrace и Турция (DAYKO), които са положени за възстановяването на белошипата ветрушка в България като гнездящ вид, получават висока оценка от журито на Конкурса. Инициативата достига финалната фаза в условията на висока конкуренция на проекти от цяла Европа и участници от Великобритания, Франция, Холандия, Германия и много други.

Всички финалисти могат да бъдат подкрепени с гласовете на публиката чрез онлайн гласуване на интернет страницата на конкурса -http://ec.europa.eu/environment/nature/natura2000/awards/index_en.htm

През тази година в престижния конкурс участват 75 проекта от цяла Европа, които са разпределени в 5 категория - Комуникация, Природозащита, Трансгранично сътрудничество, Сближаване на интересите и Социално-икономически ползи.

Конкурсът за Наградите на НАТУРА 2000 цели да популяризира добрите примери в управлението на НАТУРА 2000, природозащитните дейности и добавената стойност която европейската мрежа придава на местната икономика. От всички кандидатури само 25 достигат до финалната фаза. Победителите ще бъдат обявени от Комисаря по околна среда Кармену Вела и журито на конкурса по време на тържествена церемония на 17 май в Брюксел.

Освен Зелени Балкани във финалите за Наградите на НАТУРА 2000 участват още 3 инициативи с българско участие, осъществявани от НПО. Това е поредното признание на природозащитните организации в България, което идва от страна на Европейската Комисия.

Страница 1 от 353

logo naz

гр. София 1124, ж.к. Яворов, бл.8, вх.В, ет.1, ап.1
Е-мейл: Този имейл адрес е защитен от спам ботове. Трябва да имате пусната JavaScript поддръжка, за да го видите.
Телефон: (+359) 02 846 43 33
Факс: (+359) 02 846 42 33

  Фейсбук страница на "Гласът на фермера"
  Фейсбук страницата на "Пчела и кошер"


Контакти | За реклама | За нас | Условия

Етикети Kaрта на сайта