300x250 static

Кметовете на общини и кметските наместници да насърчат подаването от страна на земеделските производители от Бургаска област, които са допуснали неточности в декларирането на доходите си, коригиращи декларации в Националната агенция за приходите, апелират от агенцията. Крайният срок е първи октомври. Териториалната дирекция на приходната агенция в Бургас е в готовност да направи на земеделските стопани разяснения по декларирането и техническа помощ на място в населените места. Целта е да се избегне налагането на санкции. Това съобщи говорителят на НАП - Бургас, Христо Узунов. 
Той уточни, че освен с писма по електронната поща, гражданите се уведомяват и по телефона. Офисите на НАП също имат готовност да предоставят информация. Заедно с уведомленията за корекции, земеделците получават и специална брошура, която подробно обяснява данъчните и осигурителните им ангажименти към бюджета. 
На територията на Бургаска област с най-сериозни отклонения при декларирането са общините Бургас, Айтос, Руен и Сунгурларе. За близо 4 милиона лева субсидии в региона изобщо не са подадени декларации, а за други 8 милиона лева са открити неточности при декларирането като посочените суми са по-малки от реално изплатените от Държавен фонд "Земеделие". Освен физически лица - земеделски производители, от НАП Бургас са установили недеклариране и от страна на 19 юридически лица. Териториалният директор на НАП-Бургас Татяна Кънчева каза, че в национален мащаб 50 000 регистрирани земеделски производители са получили субсидии в общ размер 120 000 000 лева през 2017 година, но не са декларирали тези свои доходи пред приходното ведомство. НАП обменя данни с много институции и в резултат от това разполага с информация за доходи, които подлежат на облагане, уточниха от приходното ведомство в морския град./БТА

За трета година Угърчин става столица на трюфелите на 22 септември /събота/. Организаторите на тазгодишното издание на Трюфел фест предвиждат много изненади и награди за посетителите му, заяви заместник-кметът на община Угърчин Мария Динова. Събитието ще е и част от традиционния есенен панаир.
Кучета търсачи на трюфели от цялата страна ще участват в състезанието "На лов . . . за трюфели", каза Динова и добави, че са предвидени много награди, както за животните, така и за техните стопани.
Две ресторанта ще отворят врати за феста - един типично италиански, който ще предлага италиански сладолед и сладки и друг за четириногите любимци търсачи. За всички кучета ще има обилни количества изискана кучешка храна, солети и вода в специално пригоден за тях ресторант, посочи Динова.
Трюфели, трюфелни продукти и щандове с диворастящи гъби ще привличат посетителите. За доброто им настроение вечерта ще се погрижат Криско, Тита и Михаела Филева.
Предния ден /21 септември/ е откриването на Есенния панаир в Угърчин с концерт на Бойка Дангова./БТА

Българското дружество за защита на птиците /БДЗП/ и Изпълнителната агенция по горите /ИАГ/ връчиха наградите в кампанията за предотвратяване на престъпления срещу дивата природа "Аз пазя горите и орлите на България". Това стана на церемония в Националния пресклуб на БТА.
Това е последното награждаване, което е част от кампанията, започнала преди пет години като проект между неправителствената организация и институцията. 
Досега в кампанията са направени 50 номинации за 58 души от 21 града в цялата страна. По осем номинирани през петте години имат ДГС и МВР, по седем са номинираните от РИОСВ, РДГ. През годините има и седем любители на природата номинирани за награда от кампанията, а по три номинации имат различни неправителствени организации и журналисти. 
Стойчо Стойчев от БДЗП посочи, че кампанията е показала на обществеността какво вършат хората в институциите в областта на защитата на дивата природа. Този вид престъпления, и особено извършваните срещу застрашени видове, могат да се сравнят с иманярството, защото засягат природното наследство, коментира той.
В момента се обсъжда в ИАГ кампанията да стане традиция в рамките на седмицата на гората, посочиха от агенцията.
Тази година са получени осем номинации, като шест са на професионалисти, а две - на любители.
На първо място е поставен строителният инженер Димитър Куманов от сдружение "Балканка", който се занимава с опазване на реките. Втора е Калина Полякова, ландшафтен архитект и доброволец на "Дивите животни" в Бургас, като е номинирана за спасителни дейности на прилепи. Трети е инж. Филип Ковашки от РДГ - София за спасяването на две сърнета взети от гражданин от дивата природа. Десислава Алексова е наградена за отправен сигнал за разораването на парцел с див теснолистен божур в Софийското поле край Божурище. Служителите от ИАГ Стилиян Стоянов и Ивайло Найденов са наградени за разкриване на случаи за незаконен добив на дървесина. За предотвратяване на случаи на незаконна сеч са отличени и инж. Алекси Тодоров от ДГС - Берковица и инж. Живко Димитров от ДГС - Стара Загора.
Инж. Антон Вутов от ДЛС "Дунав" е номиниран за предотвратяване на случаи свързани с незаконен лов в Русенско. Специална награда бе връчена на сп. "Гора".

Нови гори, на площ от 70 декара, ще бъдат залесени тази есен в Държавното ловно стопанство /ДЛС/ "Паламара. В землището на Каолиново ще бъдат засадени 1 575 тополи, а в покрайнините на село Пет могили - 30 015 фиданки от вида цер. Това съобщиха от пресцентъра на Североизточното държавно предприятие /СИДП/.
"По финансов план тази година трябваше да залесим 50 декара с топола и 20 декара с цер. Заради обилните дъждове през лятото не можахме да изпълним изцяло подготовката на почвата за тополовата култура, но въпреки неблагоприятните условия до края на месец ноември в стопанството ще има 70 декара нови гори. Съотношението топола/цер ще бъде обърнато в полза на втория дървесен вид, но заложените по план декари ще бъдат залесени", уточнява директорът на стопанството инж. Севен Башлъ, цитиран от пресцентъра на СИДП.
ДЛС - Паламара е на първо място по създаване на нови гори сред стопанствата от област Шумен. Всички дейности се извършват от работниците на териториалното поделение, а дръвчетата, които ще бъдат залесени, са отгледани в разсадниците на държавните горски стопанства в Шумен и Търговище, допълват от пресцентъра на СИДП.

Общо 22 язовира общинска собственост ще прехвърли община Кърджали за стопанистване от държавата. Такова решение приеха днес общинските съветници на днешното си заседание.
Мярката е във връзка с влезлия в сила Закон за изменение и допълнение на Закона за водите. Съгласно текстове от Закона, се предвижда промяна на собствеността на язовирите на територията на съответната община и прехвърлянето им безвъзмездно на държавата. Създадено е и държавно предприятие, което ще възлага и извършва ремонти и на язовири, прехвърлени й от общините.
В докладната по точката бе посочено, че на територията на община Кърджали са регистрирани и отговарят на изискванията за прехвърляне на държавата около 300 язовира.

Мъж оцеля по чудо, след като падна от комбайн. Инцидентът е станал около 14:00 часа в землището на Крън.
Комбайнерът се опитал да слезе, но се е подхлъзнал и паднал върху все още работещия хедер. Свидетел на всичко това става шофьора на камиона, който по това време е трябвало да събере реколтата от слънчоглед. Именно той подава сигнала на 112.
Отзовалите се на място лекари, с помощта на пристигналите полицаи са успели да свалят мъжа и да го откарат за лечение в старозагорската болница. Мъжът е със счупен крак и разкъсани мускулни влакна, като няма опасност за живота му.

Четвъртък, 20 Септември 2018 09:01

Хубавото време продължава

Времето ще е слънчево с временни увеличения на облачността. Ще духа слаб до умерен вятър от изток-североизток. Максималните температури ще са между 24° и 29°.

В планините ще бъде предимно слънчево с временни увеличения на облачността. Ще духа слаб до умерен вятър от изток-североизток. Максимална температура на височина 1200 метра около 20°, на 2000 метра – около 13°.

По Черноморието ще бъде предимно слънчево. Ще духа до умерен североизточен вятър. Максимални температури на въздуха: 22-24°. Температурата на морската вода е 24°. Вълнението на морето ще бъде 2-3 бала.

Средната цена на едро за страната на замразеното пиле е 3,86 лв./кг, с 0,3% по-висока на седмична база. Предлагането на замразено пиле на тържищата в страната е в широкия ценовия диапазон от 3,06 лв./кг (Ямбол) до 4,31 лв./кг (Добрич). В областите Плевен и Бургас се наблюдава седмично повишение на стойностите, съответно с 1,9% и 5,7%, докато в София продуктът поевтинява с 2,2% това се посочва в седмична ценова справка на експерти на МЗХГ.

В големите търговки вериги (ГТВ) замразеното пиле се търгува на цени от 4,39 лв./кг (Пазарджик, Пловдив и Хасково) до 5,50 лв./кг (Разград). В сравнение с предходната седмица, изменение на цените се отчита само в три области – намаление с 1,6% в Шумен и с по 3,4% в Перник и София. Това води до леко понижение на средната цена на дребно на замразеното пиле в големите супермаркети с 0,4%, до 4,78 лв./кг.

През наблюдавания период цените на дребно на замразеното пиле в ГТВ са средно с 0,92 лв./кг по-високи от тези на едро, като разликата е най-висока в Ямбол и Силистра – 1,69 лв./кг.

В другите търговски обекти (ДТО), средната цена на дребно на замразеното пиле за страната остава 4,86 лв./кг. Предлагането на продукта в по-малките магазини се задържа в ценовия интервал от 4,55 лв./кг (Велико Търново и Габрово) до 5,25 лв./кг (Разград), без седмични колебания на стойностите по области.

Цените на дребно на замразеното пиле в по-малките търговски обекти са средно с 1,00 лв./кг по-високи от тези на едро, като разликата достига до 1,55 лв./кг в Ловеч.

Средно за страната, цената на замразеното пиле в ДТО е с 1,7% по-висока от тази в ГТВ.

Цените на едро на охладеното пиле се задържат в границите от 3,95 лв./кг (Велико Търново, Габрово и Търговище) до 5,12 лв./кг (Русе). Седмични отклонения на стойностите се отчитат само в две области – повишение с 0,6% в Благоевград и с 1% в Хасково. Това не се отразява на средната цена на едро на продукта за страната и тя остава 4,60 лв./кг.

Търговията на дребно с охладено пиле в ГТВ е на цени от 4,54 лв./кг (Пазарджик) до 5,39 лв./кг (Кюстендил). В единадесет от областните центрове данните сочат поскъпване на продукта на седмична база, с между 1,9% (Видин и Силистра) и 12,8% (Враца и Монтана), докато единствено в Добрич е налице поевтиняване, с 3,1%. В резултат, средната цена на дребно за страната в ГТВ се повишава с 3,2% спрямо предходната седмица, до 5,16 лв./кг.

През изминалата седмица средната цена на дребно на охладеното пиле в ГТВ за страната е с 0,56 лв./кг по-висока от тази на едро, като разликата в тази посока достига до 1,39 лв./кг в Търговище. Изключение е област Добрич, където цената на охладеното пиле в големите супермаркети е с 0,02 лв./кг по-ниска от тази на едро.

Средно за страната, цената на дребно на охладеното пиле в по-малките магазини се запазва на нивото от предходната седмица - 5,08 лв./кг. Стойностите варират от 4,58 лв./кг в Русе до 5,57 лв./кг в Благоевград и Кюстендил. В областите Перник и София продуктът поскъпва с по 1%.

Цените на дребно на охладеното пиле в ДТО са средно с 0,48 лв./кг по-високи от тези на едро, като тази разлика продължава да е най-висока във Велико Търново (1,35 лв./кг). В четири области продуктът се предлага с до 0,54 лв./кг (Русе) по-евтино в ДТО отколкото на едро.

Средната цена на дребно на охладеното пиле в по-малките магазини е с 1,6% по-ниска от тази в големите търговски вериги.

Тези дни независимата европейска аналитична агенция Strategie Grains оповести актуализираните си разчети за производството на зърнени храни в Евросъюза през 2018/19 г. Водещите експерти отново редуцираха прогнозата за добив от мека пшеница в новата редакция на баланса на ЕС.

Този път летвата беше свалена с 900 хил.т в сравнение с данните отпреди един месец – до 126,8 млн.т а това е с 11 на сто по-малко спрямо резултата от предходния сезон и е най-лошият показател от 2012 година насам.

Влошената агрометеорологична ситуация във Франция и държавите от Централна Европа са причина за по-песимистичната перспектива и за производството на царевица в ЕС през 2018/19 г. В сравнение с доклада на Strategie Grains от края на август прогнозата е редуцирана с 5 на сто – до 58,4 млн.т, което е с 2,4 млн.т по-малко от оценката на Службата за външните пазари към Министерството на земеделието на САЩ (FAS USDA) , публикувана на 12 септември. (62,3млн.т – 2017/18 г.).

Европейската агенция за наблюдение на селскостопанските ресурси (MARS) в доклада си, публикуван вчера, сведе оценката за средния добив от царевица от хектар до 7.49 тона, в сравнение с 7.57 тона, очаквани само допреди един месец .

Пазарните участници коментират, че най-сериозният спад в добивите на фуражната култура се очертава във Франция, Германия и Полша. Според Strategie Grains ниските добиви в тези страни частично се компенсират от „отличните изгледи за производството на царевица в Румъния, България и Италия” .

Традиционната международна конференция на тема“ „Приоритети за развитие на селското стопанство и селските райони на България и Полша в новата финансова рамка на ЕС“ ще се проведе от 18 до 20 септември 2018 г. в Полския институт на ул. „Веслец“ 12 (зад Централна баня) в град София, съобщиха от пресцентъра на ССА.

Конференцията е пореден научен проект, реализиран от Института по аграрна икономика в София съвместно с Института по икономика на селското стопанство и продоволствието – Национален изследователски институт във Варшава и Аграрния университет в Пловдив. Сътрудничеството между изследователските колективи има дванадесет годишна история.

Целта на настоящата конференция е да се оценят и сравнят промените в земеделието и селските райони на България и Полша в рамки на периода 2014-2020, както и възможностите и перспективите след 2020 година.

Конференцията се провежда с финансовата подкрепя на ФНИ съгласно Договор № ДПМНФ 01/16 от 16.08.2018 г.

Търговци коментират, че цените на слънчогледовото семе и суровото слънчогледово масло в ЕС следват низходящ тренд. През изминалите 7-10 дни котировките на слънчогледовото семе във Франция се понижиха с 10-15 евро, до EUR 310-315/ СРТ Saint-Nazaire (EUR330/т – 17.09.17 г.). През същия период цената на суровото слънчогледово масло в Ротердам спадна от $730-735/т до $712/т за товарене през септември-октомври ( $810/т – 17.09. 17 г.).

Цените на суровото слънчогледово масло в Украйна и Русия също се плъзнаха още по-надолу. В момента руското слънчогледово масло се котира за износ по $660-670/т FOB, а украинското – по $680-770/т FOB ($750-785/т FOB - 17.09.17 г. ).

Авторитетната украинска аналитична агенция APK-Inform прогнозира вчера, че през 2018/19 г. Украйна ще може да достави за световния пазар рекордните 5,9 млн.т слънчогледово масло, в сравнение с 5,85 млн.т през 2017/18 г.

Експертите от агенцията отбелязват, че данните за 2017/18 г. все още имат предварителен характер, но вече е ясно, че крайният резултат ще бъде по-висок от предварителните прогнози (5,3 млн.т .) Актуализираната оценка за производството на сурово слънчогледово масло в Украйна през 2018/19 г. възлиза на 6,4 млн.т, ръст с 12 на сто на годишна база.

Инженер Росен Попсавов е назначен за временно изпълняващ длъжността изпълнителен директор на Изпълнителната агенция по горите. До този момент Росен Попсавов заемаше поста на зам. изпълнителен директор на ИАГ, съобщиха от министерството на земеделието.

Вчера премиерът Бойко Борисов е разписал оставката на предишния директор Григор Гогов, който беше забъркан в скандал по изграждането на телената ограда с Румъния. Съоръженията бяха поставени във връзка с неразпространението на африканската чума по свинете.

Прокуратурата проверява доставките по сигнал, като обвиненията са за конфликт на интереси при избора на фирмата, припомни и министър Румен Порожанов. В интервю за една от телевизиите той обясни, че инспекторатът на агроведомството не е открил нарушения при обществените поръчки.

Сряда, 19 Септември 2018 10:06

Ще се радваме на слънце

Днес ще е слънчево, след обяд над планинските райони с незначителна купеста облачност. Ще духа слаб, в източните райони до умерен вятър от изток-североизток. Максимални температури между 24° и 29°.

Над планините ще бъде предимно слънчево. Ще духа слаб до умерен вятър от изток-североизток. Максимална температура на височина 1200 метра около 18°, на 2000 метра – около 11°.

Над Черноморието ще бъде предимно слънчево. Ще духа до умерен североизточен вятър. Максимални температури на въздуха: 22-24°. Температурата на морската вода е 24°. Вълнението на морето ще бъде 2-3 бала.

И през септември благодарение на ниските цени руската пшеница продължи да се налага в мащабни международни търгове. На 12 септември Държавната египетска агенция GASC информира за покупката на 235 хиляди тона руска мелничарска пшеница за товарене 25 октомври - 4 ноември 2018 г.

Подробности от египетския търг

Количество

 в хил. тона

Произход

Продавач

Цена FOB

$ за тон

Фрахт

$ за тон

Цена C&F

$ за тон

60

Русия

Alegrow

223.23

16.92

240.15

60

Русия

Daewoo

223.23

16.92

240.15

55

Русия

Daewoo

222.60

17.78

240.38

60

Русия

Aston

223.23

16.92

240.15

За сравнение на търга, проведен на 5 септември, GASC напазарува 60 хил. тона руска пшеница на цена от 197,90 долара за тон FOB, което при навло от 17,10 щ.д. за тон дава 235.00 долара/т.

Аналитичният център на най-големия руски превозвач "Русагротранс" прогнозира, че през септември общият износ на зърнени храни от Русия ще възлезе на 5,15 млн.т, в сравнение с 5,35 млн.т през м. август 2018 г. и 4,93 млн.т през септември 2017 г.

 

 

 

През тази година в ЕС-28 се очаква реколтата от маслодайни култури да е със 7,5% по-слаба и да достигне до 32,5 млн. тона, пише topagrar.com. Най-сериозен е спадът в производството на рапица, където се очаква спрямо 2017 година дефицитът да достигне до 2,7 млн. тона, а реколтата се оценява на 19,2 млн. тона. Минимално увеличение от 167 хил. тона се прогнозира за производството на соя, като реколтата може да достигне до 2 млн. тона.

Очакваните по-слаби добиви няма да задоволят нарасналото търсене на шроти, семена за посев и маслодайни масла в ЕС, което ще остави Общността зависима от вноса. Така към септември 2018 година спрямо аналогичния период на предходната година вносът на рапичен шрот в ЕС се е увеличил с 60% а на соевви масла с 20%. Вносът на соя за същия период е отбелязал незначителен спад до 2,7 млн. тона, докато при рапицата е паднал с 1/3 до 341 хил. тона.

Страница 1 от 380

logo naz

гр. София 1124, ж.к. Яворов, бл.8, вх.В, ет.1, ап.1
Е-мейл: Този имейл адрес е защитен от спам ботове. Трябва да имате пусната JavaScript поддръжка, за да го видите.
Телефон: (+359) 02 846 43 33
Факс: (+359) 02 846 42 33

  Фейсбук страница на "Гласът на фермера"
  Фейсбук страницата на "Пчела и кошер"


Контакти | За реклама | За нас | Условия

Етикети Kaрта на сайта