Рекордно увеличение на износа с 5,7% за година

Изминалата 2016г. е била рекордна за износа,  отчетоха икономистите от БАН. България е изнесла стоки на стойност 30 млрд. евро. Външната търговия е важен фактор за растежа на икономиката на една страна, а тази година ръста на експорта вероятно ще се задържи.

Рекордният износ е с 5,7% по-висок от 2015г. като това се равнява на 1 млрд. евро. България изнася най-вече за страните от ЕС. В Годишния доклад за икономическо развитие и политики в България за тази година се дават положителни икономически перспективи за следващите 3 години.

Икономистите от БАН прогнозират, че през следващите няколко години страната ще отбележи икономически ръст от над 3%. С този ръст би трябвало да се наблюдава и ръст на средната работна заплата в България.

Що се отнася до банковия сектор, икономистите прогнозират, че тази година корексциите на лихви ще бъдат преустановени.

За растежа на БВП трябва да бъдат изведени приоритетни икономически сектори, съветват икономистите. Те предложиха 4 основни направления за преструктуриране на публичните разходи. Направленията са свързани с образованието, здравеопазването, пенсионната система и икономическата инфраструктура.

Икономистите добавят, че прогнозите не са много различни от досегашните, но в момента се наблюдава излишък в бюджета. За сметка на това присъства и неизпълнение от над 2 млрд. лв. капитални разходи. По-високият растеж ще дойде ако запазим фискалната стабилност и въведем по-справедлива и рационална данъчна система, допълниха икономистите.

етикети:
Прочетена 420 пъти
Оценете
(0 гласа)

Оставете коментар

Моля, попълнете всички полета означени със звездичка (*). Не се допуска HTML код.

logo naz

гр. София 1124, ж.к. Яворов, бл.8, вх.В, ет.1, ап.1
Е-мейл: Този имейл адрес е защитен от спам ботове. Трябва да имате пусната JavaScript поддръжка, за да го видите.
Телефон: (+359) 02 846 43 33
Факс: (+359) 02 846 42 33

  Фейсбук страница на "Гласът на фермера"
  Фейсбук страницата на "Пчела и кошер"


Контакти | За реклама | За нас | Условия

Етикети Kaрта на сайта