Почти 25% от семената, които Добруджанският институт продава, отпътуват за Турция

Почти 25% от семената, които продаваме, отпътуват за Република Турция. Там нашите сортове, които са характерни с екологична пластичност и високи технологични и хлебопекарни качества, са оценявани в последните години много по-добре. Както тук в страната намалява реализацията в последните няколко години на нашите сортове, по същия начин се увеличава реализацията им в Република Турция“. Това заяви пред журналисти директорът на Добруджанския земеделски институт (ДЗИ) доц. инж. Илия Илиев в Деня на отворените врати. По думит му ръководството на института ще се опита да запази досегашната цена на семената, която е 850 лв. за тон.

През последните години е намаляло значително количеството семена, които ДЗИ продава. В тези условия институтът ще подготви тази година по-малко количество семена за зърнено-житни култури, в зависимост от заявките, постъпили от земеделски производители. Доц. Илия Илиев коментира, че липсата на интерес от българска страна към семената, произвеждани в института, е заради това, че решаващи в избора са високите добиви, които пък носят по-големи печалби за земеделските производители.  „Ние ще се съобразим и ще произведем толкова семена, колкото можем да продадем на производителите, които оценяват нашите материали, защото заготвянето на два или три пъти повече количества семена, това са разходи за държавата“, допълни доц. Илиев. Той отбеляза също, че всяка година ДЗИ  остават семена от предходната година. 
Сега институтът разполага с около 400 тона преокачествени семена за зърнено-житни култури като пшеница, ечемик, тритикале. През 2016 година ДЗИ е разполагал с около 1000 – 1200 тона семена от предходната. Продадени са били около 350 тона семена за зърнено-житни култури. Тази година ДЗИ разполага с 400 тона от 2016-та и ще бъдат заготвени около 500 – 600 тона, в зависимост от постъпилите заявки. 
Цената на семената все още не е определена окончателно, тъй като ДЗИ очаква инструкции от Селскостопанската академия. "Ръководството на института ще се опита да запази досегашната цена, която е 850 лв. за тон", каза доц. Илиев. По думите му 650 лв. за тон се очаква да бъде цената за преокачествени семена, които също са с отлични качества. "Обмисля се възможност ако земеделски производители предплатят при заявката си между 10% и 15%, да получат 5% отстъпка от цената", каза още директорът на ДЗИ. В момента сортовете на ДЗИ се представят много добре на полето, коментират специалистите.
В Деня на отворените врати в ДЗИ бяха представени над 40 сорта зърнено-житни култури, създадени и отглеждани в опитните полета и производствените участъци на Добруджански земеделски институт. 
Прочетена 420 пъти Последно променена в Петък, 09 Юни 2017 07:14
Оценете
(0 гласа)

Оставете коментар

Моля, попълнете всички полета означени със звездичка (*). Не се допуска HTML код.

logo naz

гр. София 1124, ж.к. Яворов, бл.8, вх.В, ет.1, ап.1
Е-мейл: Този имейл адрес е защитен от спам ботове. Трябва да имате пусната JavaScript поддръжка, за да го видите.
Телефон: (+359) 02 846 43 33
Факс: (+359) 02 846 42 33

  Фейсбук страница на "Гласът на фермера"
  Фейсбук страницата на "Пчела и кошер"


Контакти | За реклама | За нас | Условия

Етикети Kaрта на сайта