Близо 70% от българите смятат, че корупцията у нас е широко разпространена

23% от мениджърите у нас са склонни да дадат подкуп за процъфтяване на бизнеса им, а 68% от българите вярват, че корупцията в страната е широко разпространена. Това показва проучване на „Ernst & Young Global Limited", които следят пулса на пазара и сравняват 41 държави в Европа, Азия и Африка, цитирано от Нова телевизия.

„България почти не прави разлика в общото ниво на разбиране на корупция в сравнение с държавите от развиващите се икономики. Като цяло имаме комплекс да си мислим,че сме на опашката и изоставаме във всичко, но не е така", заяви Владимир Стоев, мениджър в отдел за разследване на измами.

„Мисля, че корупцията е корупция, няма значение дали в частния, или в държавния сектор, това е заболяване, което изяжда работни места, изяжда печалби.  И ако искаме да се справим с това, трябва да се изправим всички ние като общество срещу корупцията и злоупотребите", коментира Али Пирзада, старши мениджър на „Ernst & Young Bulgaria".

България е поставяна сред най-корумпираните държави в света и в доклади на други компании и неправителствени организации. В началото на годината изследване на Асоциация „Прозрачност без граница" отреди на нашата страна последно място от държавите-членки в ЕС по индекс на възприятие на корупцията. България заема 75-то място от 176 изследвани страни.

Румъния е на 57 позиция. Изпреварван и Гърция, която е 69-та. Индексът на възприятие на корупцията у нас е 41 пункта, а когато нивата са под 50 това говори за системни проблеми. В последните 4 години индексът у нас остава непроменен и е в ниските нива.

В края на миналата година неправителствената организация "Световен проект за справедливост" (World Justice Project или WJP) определи, че върховенството на закона в България остава сред най-слабите в ЕС. От анализираните 113 държави по света страната ни се е изкачила с една позиция спрямо класацията от 2015 г. до 53-о място. Но то е последното сред включените в тазгодишната класация 24 държави от ЕС и Северна Америка и страните от Европейското споразумение за свободна търговия, каквато е Норвегия. В тази група критикуваната през последните години за засилващи се авторитарни и антидемократични тенденции Унгария е на 49-о място. Румъния заема 32 позиция, а Гърция - на 41 място.

Прочетена 374 пъти
Оценете
(0 гласа)

Оставете коментар

Моля, попълнете всички полета означени със звездичка (*). Не се допуска HTML код.

logo naz

гр. София 1124, ж.к. Яворов, бл.8, вх.В, ет.1, ап.1
Е-мейл: Този имейл адрес е защитен от спам ботове. Трябва да имате пусната JavaScript поддръжка, за да го видите.
Телефон: (+359) 02 846 43 33
Факс: (+359) 02 846 42 33

  Фейсбук страница на "Гласът на фермера"
  Фейсбук страницата на "Пчела и кошер"


Контакти | За реклама | За нас | Условия

Етикети Kaрта на сайта