Решават да стане ли киселото мляко йогурт

Допитване в Българския институт по стандартизация (БИС) решава в петък съдбата на киселото мляко. Експерти предупредиха, че ако бъде гласувана промяната в БДС, уникалния български продукт ще се превърне в йогург.

След публикация на "Труд" от 8 юни 2017 г. предложението за намаляване на нормите на двете полезни бактерии лактобацилус булгарикус и стрептококус термофилус отпадна. "Труд" разкри, че в института по стандартизация е внесено фалшиво предложение от частна фирма, чийто собственик обясни, че никога не би поискал подобно нещо, тъй като се занимава с биопроизводство на млечни продукти. Спорно се оказа и искането на другия вносител, министерството на земеделието. Оказа се, че предложението е било изготвено по времето на служебния министър проф. Христо Бозуков. Румен Порожанов обяви, че е против подобна идея и оттегли документа на предшественика си. Така от тримата вносители (толкова трябва да бъдат според правилата на БИС) на предложение за промяна в БДС, остана само един и изменението пропадна. Остана обаче второто - за допускане на всякакъв вид опаковки.

То е по искане на три фирми - "Обединена млечна компания", чиито собственици са гърци, на "Димитър Маджаров-2" ЕООД и "Полидей-2"ООД днес в института по стандартизация се очаква решение за промяна на опаковките, които са част от БДС за киселото мляко. В стандарта е записано, че киселото мляко може да бъде в опаковки до 1 кг, които са от полистирен, стъкло или керамика. Трите фирми, които са внесли предложение за промяната настояват в стандарта да се включат "Всички опаковки предназначени за контакт с храни".

Експерти обясниха, че материалът на кофичките е изключително важен, тъй като единствено в света българското кисело мляко по технология ферментира в опаковките.

Доц. Д-р Светла Данова: Стига комерсиарна алчност

Стига комерсиална алчност. В качеството си на микробиолог с дългогодишен опит и голям докторат върху млечно кисели бактерии и пробиотици не мога да не изразя искреното си възмущение от стремежа да ни бъде отнет един от малкото останали млечни продукти с характеристики на функционална и здравословна храна.

Господа, неспециалисти, не посягайте на един здравословен продукт, обслужвайки чужди интереси.

Искренно се надявам, че Българският институт по стандартизация и този път ще подходи професионално и ще съумее да запази традицията на истинското кисело мляко.

А кисело мляко, заквасено основно със стрептококи и други млечно-кисели бактерии, както и с палмово масло, нека купуват онези, които предлагат промените.

Експертите предупреждават: Формулировката на промяната е недопустима

Не лишавайте българите от здравословна храна

"Като български потребители не можем да скрием възмущението си от очертаващата се перспектива за подмяна на уникалното качество на българското кисело мляко и снижаването му до това, на масовия европейски млечно-кисел продукт (йогурт)". Това е записано в становище на Алианс за интелектуална собственост в областта на фармацията, химията и биологията.

Експертите от организацията предупреждават, че предложената нова формулировка за опаковките на киселото мляко е недопустима. "Формулировката "всички опаковки, разрешени за храни" е твърде обща, за да е елемент от който и да е стандарт, тъй като не дава яснота и сигурност за запазване качествата на микробиален продукт, какъвто е българското кисело мляко (не йогурт). Освен това не гарантира и отсъствието на взаимодействие на продукта с материала на опаковките", предупреждават от алианса.

Специалистите са категорични, че ако бъде променен БДС за киселото мляко българският потребител ще бъде лишен от здравословна храна с лечебно въздействие.

В отговор на депутатско питане: Порожанов защити родния продукт

Земеделският минситър е отменил предложението преди седмица

Министърът на земеделието, храните и горите Румен Порожанов защити сегашния стандарт, който се прилага при производството на кисело мляко.

Порожанов излага позицията си и фактите в отговор на депутатско питане, отправено от народния представител от БСП Румен Георгиев.

"МЗХГ оттегли на 8 юни направеното предложение с цел внасяне на яснота по отношение на заложените показатели в БДС 12:2010 за производство на Българско кисело мляко, касаещо съдържанието на двете бактерии", обяснява Порожанов. Той допълва, че идеята за промяната е била на предшественика му от служебното правителство.

Порожанов припомня, че неговото ведомство прави периодични проверки на киселото мляко и следи стриктно дали се спазват всички стандарти.

Прочетена 298 пъти
Оценете
(1 глас)

Оставете коментар

Моля, попълнете всички полета означени със звездичка (*). Не се допуска HTML код.

logo naz

гр. София 1124, ж.к. Яворов, бл.8, вх.В, ет.1, ап.1
Е-мейл: Този имейл адрес е защитен от спам ботове. Трябва да имате пусната JavaScript поддръжка, за да го видите.
Телефон: (+359) 02 846 43 33
Факс: (+359) 02 846 42 33

  Фейсбук страница на "Гласът на фермера"
  Фейсбук страницата на "Пчела и кошер"


Контакти | За реклама | За нас | Условия

Етикети Kaрта на сайта