Добруджански фермер изобрети машина за косене на лавандула Избрана

Фирмата на Димитър Славов от Генерал Тошево стартира с 4 души в малка работилница и вече има поръчки за 2019 година

Лили Мирчева

Безспорен хит на 25-то юбилейно издание наизложението в Добрич „Селското стопанство и всичко за него“ бе машината за прибиране на лавандула. Позиционирана още на входа на изложбата, тя бързо събра ценителите на практичните решения за справяне с проблемите в земеделието и най-вече с липсата на работна ръка.

„Направих я за себе си, защото съм земеделски производител и отглеждам лавандула“, каза за в. „Гласът на фермера“ нейният създател Димитър Славов, който тази година получи голямото отличие - статуетката на Добричкия панаир. По думите му машината за косене на лавандула е перфектна и бори конкуренцията с бързината и удобството на работа. С нея се работи като с детска играчка.

„Започнахме с малка фирма, с малко хале, всъщност започнах от дома си. Реално нямам къща и жена ми няма къде да простира, защото целия двор съм превърнал в работилница. Сега търсим терен, където да построим нов цех“, разказва Димитър.

Лавандулата гледа в землището на село Василево до Генерал Тошево. „Аз съм земеделски производител от 5 години. Реших да си гледам земята и понеже съм калпазанин и ме мързи да работя ръчен труд, изобретих машината. Преди да ми е готова лавандулата, аз си направих комбайна и сега тествам всички машини, включително и новия култиватор, на моята земя. Ние произвеждаме сами 90% от машината. Всички части се правят при нас – агрегатите, хидравличните цилиндри и хидравликата е изцяло наша. Купуваме само някои от елементите, но като цяло всичко се произвежда при нас. Работим за две години напред, защото поръчките започнаха за валят“, разказва Димитър Славов. Преди да стартира с фирмата си „Машиностроене ДС“ подобрява трактори и комбайни. Приема поръчки за 2019 г. и сега вдига двойно обема на работата си.

„Лавандулата стана хит в Добруджа благодарение на фермерите от Генерал Тошево. Ние започнахме в началото. За един сезон направих машината – всяка година я променяме към по-добро, благодарение на клиентите. Те откриват слабите страни. След като премине сезона, всяка година преглеждаме машините – гледаме къде има разбито, къде е строшено, къде - какъв дефект е дала всяка от тях“, разказва още машиностроителят.

Преди пет години направил първите машини за себе си и дори сам се изненадал от добрата им работа. Хората ги харесали и се наложило Димитър да направи и фирма - първо с двама работника, после с четирима, а сега ще станат осем. „Въпреки че разширяваме производството, не можем да изпълним поръчките, защото не сме голям завод, а малка фирма. Досега произвеждахме по 25 машини на година и това бе голям капацитет на нас, т.е. по две машини се падат на месец“, обяснява фермерът-изобретател.

Машината работи много добре. Направена е да жъне лавандула, но може да събира бял равнец, салвия и безсмъртниче, което също е хит сред техническите култури в последните години. „Не става за прибиране на маточина. Няма универсално нещо в този живот, дори и в машините. Всяко нещо си има силни и слаби страни. Аз съм я произвел за лавандула, а това че прави и други неща, си е просто бонус“, коментира добруджанецът. Не е тайна и цената й – струва 21 хил. лв. без ДДС и не е променена от пускането на машината на пазара. „Увеличавам производството, но не променям цената“, казва Димитър. Тази машина се изплаща за един сезон. Ако се ожънат с нея 500-600 дка лавандула, което на сегашни цени е по 40 лв. на декар, се изплаща още първата година. „Няма друга машина, която да се изплаща за 2 месеца реална работа“, изчислява фермерът. А на въпроса - с връзки ли трябва да се купи машината, отговаря: „Никакви връзки, просто трябва да се заяви поръчка и да се изчака. Тази година още в началото на август свършиха произведените машини и тогава решихме да вдигнем производството до 50 машини годишно. Сега на панаира в Добрич виждаме, че и тази бройка е малко“, обяснява той и пуска поредната новина: следващата машина – прототип за окопаване на лавандула, вече е готова и от миналата година работи на неговите ниви. „Просто нямам време да я направя в търговски вид и да я представя на клиентите. Всяка машина трябва да мине през лаборатория за безопасност, така че и това трябва да се направи“, допълва изобретателят. От скромност не говори за себе си като създател на така полезните машини, а винаги казва – ние, защото всеки от четиримата работници във фирмата участване не само с труда си, но и с полезни съвети и навременни рационализации. А на въпроса кой ражда идеите, отговаря: Мозъкът на всичко съм аз, и добавя усмихнато - кажете го на жена ми.

„Ние всяка година можем да измислим нова конструкция, защото тази концепция ще работи още година-две. Идеята е да премахнем ръчния труд, а не непрекъснато да подобряваме. В крайна сметка всеки модел си има предел на подобряване докато стигне капацитета си. Вече имаме съвсем нова концепция за събиране на лавандулата – да не е по този начин, но нека първо да го направим“, открехва леко завесата на бъдещите си планове Димитър Славов. Не бърза да се насочва към машини за отглеждане на други култури. „ Нека оправим първо тези и да постигнем пълна автоматизация. Целта е само с един тракторист или максимум двама души, да затворим веригата - от полето до дестилерията“, добавя той.

Съпругата му е счетоводител в банка ДСК, а синът завършил аграрна специалност във Варненския технически университет. На него е отстъпил цялото земеделие и той е човекът, който дава новите идеи. Синът вече се грижи за 180 дка с лавандула. Семейството не планира да прави дестилерия, тъй като близо до селото вече има такава. „Нека всеки работи това, от което разбира и може“, мъдро коментира Димитър. Досега не е получавал никакво подпомагане, освен преките плащания на декар. Не мисли да се включва с проект и в селската програма. „Не вземаме заеми, нямаме други инвестиции, освен собствените си пари. Навремето с работилницата стартирах като едноличен търговец по програмата за малки предприятия „Проект 100“ и това изигра огромна роля, всъщност свърши голямата работа. Взех една машина и един компютър. Това ми даде тласък да работя. Първите години подобрявах комбайни, трактори и правех разни части за тях, но навлезе новата техника и работата ми пропадна. Тогава се захванах със земеделие, но не оставих машиностроенето, защото ми е любимо. Така тръгнах“, обяснява Димитър.

Сега земеделие и машиностроене вървят заедно и без да е чувал за четвъртата селскостопанска революция, сам въвежда компютрите в ежедневието на фермера.

„Всичко трябва да върви към нови технологии. Старите отпадат от само себе си и не можем да се връщаме към тях. Управлението на машината за прибиране на лавандула е изцяло електрическо. И в култиватора имаме електронно управление, като вземаме директно от трактора или от GPS-a. Не се връщаме нито към старото, нито към известното, вървим само напред“, казва Димитър. А хората научават бързо за работата на машините, които съответно прибират бързо и много чисто технически култури. „Подобрихме хедерите и сега са много добри, и прибират отлично реколтата. Те не съсипва растението, докато има машини, които го увреждат“, обяснява фермерът.

Завършил средно образование в техникум по машиностроене, а после работил като програмист в машиностроителен завод. „Тогава излизаше най-новата техника и работехме с нея, а сега работим със стара техника и тепърва започваме да работим с нови цифрови машини. „Въпросът не е само в парите, а в тръпката – парите вече ги имаме. Идеята ми е да правим българско машиностроене, защото насила го затриха“, коментира Димитър. През септември очаква нова машина, която да крои бързо, за да разшири производството си.

Предстои да изкара на пазара още две нови машини -– самотоварещи се ремаркета, като идеята е коренно различна от това, което се предлага в момента. Следвайки принципа – залудо работи, за лудо не стой, Димитър Славов продължава напред. Знае че пазарните ниши никога не остават празни и винаги печели най-добрият. Целта му е да отговори на потребностите на добруджанските фермери, които отглеждат технически култури, изискващи много ръчен труд. „Искаме хората да работят само с наши машини. Прикачват се към всеки вид трактор, който имат фермерите, без значение какво производство е,“ обяснява Славов. Докато конкурентните машини работят само със строго определени трактори, основно предимство на неговата е, че може да се закачи за всеки трактор, независимо къде е произведен - руски, европейски или американски. Дори е наблюдавал куриозен случай в Румъния, където закачили негова машина на малък трактор Kubota с 32 коня, но сложили и противотежест, за да жънат.

„Когато започнах да правя първата машина, съседите се чудеха защо я правя. Като започнах със следващите машини ме питаха защо се блъскам. Нямаш право да спираш. В момента, в който спреш – потъваш“, обяснява просто житейската си философия добруджанският фермер и продължава да подобрява машините си. 

Прочетена 7001 пъти
Оценете
(6 гласа)

1 Response Found

  • Връзка на коментара
    Иванов Неделя, 07 Януари 2018 11:31

    ..."След като премине сезона, всяка година преглеждаме машините – гледаме къде има разбито, къде е строшено, къде - какъв дефект е дала всяка от тях“, разказва още машиностроителят."...Абсолютна лъжа!Никакво гаранционно обслужване!...Хубава работа ама българска...

Оставете коментар

Моля, попълнете всички полета означени със звездичка (*). Не се допуска HTML код.

logo naz

гр. София 1124, ж.к. Яворов, бл.8, вх.В, ет.1, ап.1
Е-мейл: Този имейл адрес е защитен от спам ботове. Трябва да имате пусната JavaScript поддръжка, за да го видите.
Телефон: (+359) 02 846 43 33
Факс: (+359) 02 846 42 33

  Фейсбук страница на "Гласът на фермера"
  Фейсбук страницата на "Пчела и кошер"


Контакти | За реклама | За нас | Условия

Етикети Kaрта на сайта