Според пет критерия ще се определя приоритетът на проектите по подмярка 4.1.2 Избрана

Очаква се в края на месец октомври 2017 г. да започне приемът на проекти по подмярка 4.1.2 за инвестиции в малки стопанства. Приоритет на проектните предложения ще се дава според пет критерия. Единият е за проекти, свързан с производство в приоритетен сектор (плодове и зеленчуци или животновъдство, съгласно списък). Такива бизнес предложения ще получат максимално 35 точки.

Проекти, свързан с биологично производство, което вече е сертифицирано, ще получат максимално 20 точки. Проект в необлагодетелстван район получава 25 точки. Проект, свързан с повишаване на енергийната ефективност с мин. 5% или внедряване на иновация, получават 10 точки. За иновации се изисква патент или регистриран полезен модел. Инвестициите в напояването получават максимално 4 точки.

Максималният брой точки по критериите за оценка са 94 точки.

Увеличение с 10 на сто се предвижда да получат проектите, представени от млади земеделски стопани до 40 г., които не са получавали финансиране по мярка 112 от ПРСР 2007-2013 или по подмярка 6.1от ПРСР 2014-2020 г. Фермерите трябва да са създали стопанството си не по-рано от 5 г. от датата на кандидатстване. Същите предимства ще имат колективни инвестиции или интегрирани проекти на земеделски производители, както и проекти, които се изпълняват в обхвата на райони с природни и други специфични ограничения. Бонус от 10% ще получат и проекти с дейности, подпомагани по линия на Европейско партньорство за иновации за селскостопанска производителност, както и разходи за иновации, опазване на околната среда, биологично производство, икономия на ресурса и адаптация към климатичните промени.

Увеличение с 15 на сто се предвижда да получат проектите за инвестиции, изцяло свързани с изпълнявани от кандидата ангажименти по мярка 10 "Агроекология и климат" или мярка 11 "Биологично земеделие" от ПРСР 2014 - 2020 г.

Важно е да се знае, че максималният размер на финансовата помощ за проект, отговарящ на повече от едно от условията за получаване на допълнително подпомагане не може да бъде повече от 80 на сто от общия размер на допустимите за финансово подпомагане разходи. Максималният размер на финансовата помощ за проект за колективни инвестиции, представен от един кандидат/бенефициент, отговарящ на повече от едно от условията за получаване на допълнително подпомагане, е не повече от 90 на сто от общия размер на допустимите за финансово подпомагане разходи.

Прочетена 3687 пъти
Оценете
(0 гласа)

Оставете коментар

Моля, попълнете всички полета означени със звездичка (*). Не се допуска HTML код.

logo naz

гр. София 1124, ж.к. Яворов, бл.8, вх.В, ет.1, ап.1
Е-мейл: Този имейл адрес е защитен от спам ботове. Трябва да имате пусната JavaScript поддръжка, за да го видите.
Телефон: (+359) 02 846 43 33
Факс: (+359) 02 846 42 33

  Фейсбук страница на "Гласът на фермера"
  Фейсбук страницата на "Пчела и кошер"


Контакти | За реклама | За нас | Условия

Етикети Kaрта на сайта