300x250

Зърнопроизводителите в Добруджа обявиха протест

На 28 и 29 октомври зърнопроизводителите от Добруджа излизат на протест срещу проучването за добив на природен газ в землището на Генерал Тошево. Първият бунт на жители от града се проведе на 19 октомври в знак  на огромното недоволство срещу институциите, разрешили сондажите в житницата на България. Зърнопроизводителите ще излязат с тракторите и комбайните след 10 дни, ако за това време не се стигне до отхвърляне на проекта.

Преди дни Националната асоциация на зърнопроизводителите изпрати протестна декларация до отговорните институции в страната с искане за блокира не проекта за бъдещите сондажи, тъй като районът е известен с ограничените си подводни залежи, а освен това се намира и в земетръсна зона.

В писмо до медиите организатори на днешния протест обявиха, че са против инвестиционния проект на компания „Русгеоком БГ“ за  „Разработване и усвояване на находище „Спасово” в блок „Добрич”, включващо четири участъка: „Рогозина”, „Чернооково”, „Калина” и „Рогозина изток” за проучване и добив на природен газ на територията на област Добрич”. Те се противопоставят и на доклада за положителната екооценка, издаден от Министерството на околната среда и водите.

Проектът включва 35-годишна концесия с възможност за удължаване, изграждане на 8 площадки (една от които е проучвателна и вече изградена в село Рогозина) с общо 41 сонди в землището на община Генерал Тошево.

Докладът за оценката е оповестен на 13 сптември, като е даден 30-дневен срок за мнения и становища. В момента протичат обществени обсъждания в засегнатите населени места в общината.

Прочетена 927 пъти Последно променена в Петък, 20 Октомври 2017 12:37
Оценете
(0 гласа)

Оставете коментар

Моля, попълнете всички полета означени със звездичка (*). Не се допуска HTML код.

logo naz

гр. София 1124, ж.к. Яворов, бл.8, вх.В, ет.1, ап.1
Е-мейл: Този имейл адрес е защитен от спам ботове. Трябва да имате пусната JavaScript поддръжка, за да го видите.
Телефон: (+359) 02 846 43 33
Факс: (+359) 02 846 42 33

  Фейсбук страница на "Гласът на фермера"
  Фейсбук страницата на "Пчела и кошер"


Контакти | За реклама | За нас | Условия

Етикети Kaрта на сайта