300x250

AGRITECHNICA 2017 - фермерите са все по-оптимистично настроени Избрана

Мила Иванова,
специален пратеник на "Гласът на фермера" в Хановер
 
 
В германския град Хановер започна най-голямото в света изложение за земеделска техника Agritechnica. Тази година на изложението фермерите ги очаква фойерверк от иновации и широк асортимент от технически решения за растениевъдството от изложители от 53 страни.
Олга Хунгер, доктор на селскостопанските науки, регионален директор за Източна Европа на международната асоциация по земеделие DLG, която е организатор на изложението подробно разказа за читателите на "Гласът на фермера" повече за  Agritechnica, както и за перспективите на развитие на пазара на земеделска техника  и предпочитанията на европейските фермери.
 
- Какви според Вас са перспективите за развитието на пазара на земеделска техника в Европа и света?
 
- Потенциалът на земеделското машиностроене не е изчерпан. Ограничеността на земеделските земи и водните ресурси, както и постоянно увеличаващото се население на планетата ще способства за ръст в търсенето на техника, позволяваща по-ефективно и внимателно да се използват тези ресурси. В близко бъдеще още по-търсени, особено в развитите страни, ще станат умните земеделски машини, адаптирани за приложението на цифровите технологии. В развиващите се страни ще продължи замяната на ръчния труд с малки машини.
 
- Какви са очакванията по отношение на инвестиционната активност на европейския пазар на земеделска техника в близките години?
 
- Явявайки се водеща в Европа браншова организация, ние следим трендовете в селското стопанство. С тази цел провеждаме редовни допитвания сред земеделските производители. Новото допитване, в което са анкетирани 2150 стопанства от Германия, Франция, Полша и Великобритания показа, че в сравнение с положението през 2016 г. е извършена сериозна преоценка на икономическата ситуация и развитието на бизнеса и то в положителна посока. Днес повечето земеделци определят ситуацията като оптимистична. Причина за тази промяна стана възстановяването на цените и стабилността на разходите. При това много производители възлагат големи надежди на износа, които поради подобряването на ситуацията в глобалната икономика расте. На фона на оптимистичната оценка за развитието на бизнеса се повишават инвестициите в земеделието. Най-висок ръст от есента на 2016 г. се отбелязва във Великобритания - делът на английските фермери, планиращи да инвестират през 2017 г. е нараснал с 16 на сто и е достигнал до 50 на сто от всички анкетирани. Следва Германия, където увеличението на броя на земеделците, готови да правят дълготрайни инвестиции се е увеличил с 10 на сто до 42 на сто. Основните направления на растежа в инвестициите са растениевъдството и млечното говедовъдство. При това едни от основните предизвикателства пред европейските фермери са рисковете, свързани с осигуряването на ликвидност и общественият натиск по отношение на устойчивото развитие на земеделието.
 
 - Кои технически трендове предпочитат европейските фермери?
- В Европа фермерите често се подлагат на критика от страна на обществото поради негативното влияние на тяхното производство върху околната среда, в частност, поради използването на високи норми на торене. Поради това една от главните тенденции на техническото развитие в този регион е създаването и използването на оборудване за точно внасяне на органични и минерални торове в зависимост от нуждите на растенията. Около 85 на сто от анкетираните фермери са подтвърдили, че решенията в тази посока са най-важни за техните стопанства.
На второ място по значимост е внедряването на цифровите карти, документиращи състоянието на почвата, посевите и добивите - те са важни за 60 на сто от анкетираните земеделци. Следват автоматичните системи за управление и стационарен мениджмънт на данни, актуални за 57 и 53 на сто от земеделците.
Друг важен аспект от технологичното развитие е внедряването на цифровите технологии в растениевъдството. Около 60 на сто от анкетираните производители виждат за себе си ползи от използването на подобни разработки. Така, фермерите от Великобритания и Германия - около 85 и 82 на сто от анкетираните, предполагат че използването на цифрови технолотии ще им донесе полза под формата на повишаването на ефективността на производството. В резултат от оптимизирането на производствените процеси, например за сметка на интегрирането на почвените карти и картите на добивите с потребността на растенията от хранителни вещества и едновременно електронно управление на процеса на торовнасянето може да се постигне икономия на торове и средства за растителна защита. 
 
етикети:
Прочетена 999 пъти Последно променена в Понеделник, 13 Ноември 2017 15:08
Оценете
(1 глас)

Оставете коментар

Моля, попълнете всички полета означени със звездичка (*). Не се допуска HTML код.

logo naz

гр. София 1124, ж.к. Яворов, бл.8, вх.В, ет.1, ап.1
Е-мейл: Този имейл адрес е защитен от спам ботове. Трябва да имате пусната JavaScript поддръжка, за да го видите.
Телефон: (+359) 02 846 43 33
Факс: (+359) 02 846 42 33

  Фейсбук страница на "Гласът на фермера"
  Фейсбук страницата на "Пчела и кошер"


Контакти | За реклама | За нас | Условия

Етикети Kaрта на сайта