Вървят проверки на биопрозводители Избрана

Министерството на земеделието пое инициативата за изменение на законодателството за биопродукти, обяви Антон Величков, директор на Дирекция „Растениевъдство и биологично производство“

Два основни документа определят законодателството в биологичното земеделие. Това са Закона за общата организация на пазарите и Наредба № 1 от 7 февруари 2015 г., която разписва правилата за производство. В момента земеделското министерство пое инициативата за изменение на законодателството. Създадена е работна група в министерството за изменение на общата организация на пазарите като дирекция „Растениевъдство и биологично производство“ ще допълни текстове. Вече са написани писма за създаване на нова наредба за биологично производство.

Контролиращи лица извършват преки проверки на земеделските производители. За пряк контрол са одобрени 16 лица, които упражняват контрол.

Тъй като идват писма от биофермерите с оплакване от работата на някои от контролиращите лица дирекция „Растениевъдство и биологично производство“ в МЗХГ налага мерки. Предлагаме чрез новата наредба експертите от дирекцията да се включат в контрола. Досега отделът не е бил активен. Направена е контролна книга, но нещата стигнаха дотам. Затова предлагам да се направи верификация на контролиращите лица.

В момента върви кампания при биопроизводителите. От дирекцията проверяваме доколко контролиращите лица правят ефективен контрол при земеделските производители. Първите проверки са при биопчеларите, следват плодове и зеленчуци, а накрая и преработвателните предприятия.

Ако погледнем статистиката ще разберем, че в света сега около 55,9 млн. ха са площите, които са за биологично производство.

Водеща е държавата Океания с 22.8 млн ха

Страната владее 47% от световната биологична земеделска земя.

Европа бележи постоянен растеж на площите за биопродукция. През последните години отчита 12.7 млн. ха или 2.7% от земеделската земя се контролира като за биопродукти. Старият континент държи ¼ от световната биологична земя. Следват Латинска Америка, Северна Америка и Африка.

В световен мащаб, освен биологична обработваема земеделска земя, съществуват и сертифицирани площи в екологично чисти райони. Там се добиват диворастящи билки, гъби, плодове и други. Към 2015 г тези площи в световен мащаб възлизат на 39.7 млн. ха.

През 2015 г. в Европа площите са се увеличили над 8% и има регистрирани близо 350 хил. биопроизводители. В момента в ЕС над 6.2% от използваната земеделска земя е за биопродукция, включително и площите в преход.

От 2011 г до 2016 г. биопроизводството в

България бележи значителен ръст

Само през 2015 г. се отчита увеличение от 7.8% на земята и близо 270 хил. биологични производители.

Статистиката показва, че в България през тази година около 3.5% от използваемата площ е в системата на контрол, т.е. е регистрирана за био или в преход. Страната ни с нейните уникални природни дадености, които позволяват да се отглеждат биопродукти, бележи трайна тенденция за увеличаване на площи и на производители.

Към 2016 г. операторите в системата за контрол са 7 262. Близо 7 пъти се е увеличил броя им в сравнение с 2011 година. Докато през 2011 г. са регистрирани 26 622 ха земя, а през 2016 г. площите достигат 160 652 ха, включително пасища и ливади.

В страната ни сега по биологичен начин се отглеждат зърнено-житни култури на над 30 хил. ха - ориз, пшеница, овес, царевица тритикале. От техническите култури най-предпочитани са слънчоглед, все повече и маслодайна роза, ароматни и медицински растения, както и подправки.

Към екологичната палитра се прибавят плодовете и зеленчуците в цялото им разнообразие. Сред зеленчуците най-предпочитани са домати, краставици, броколи, лук, карфиол, грах, но и артишок, и култивирани гъби.

През 2016 г. са регистрирани 80 хил дка угари

които са под контрол. При ливади и пасища се отчита увеличение и към момента са регистрирани към 38 хил. ха.

Динамика има и в биологичното животновъдство. От 2011 г. насам близо 6 пъти се е увеличил броят на овцете, отглеждани по биологичен начин и сега възлизат на близо 27 хил. животни.

Общо 236 462 пчелни семейства през 2016 г. са в биологичното производство. От общо 714 хил. броя, под биологичен контрол са 31% от всички пчелни семейства.

Площите с диворастящи гъби, билки, плодове и др., варират и тук се отчита 3 пъти спад до 900 хил. ха на контролираните площи.

Прочетена 1539 пъти
Оценете
(0 гласа)

Оставете коментар

Моля, попълнете всички полета означени със звездичка (*). Не се допуска HTML код.

AGRA 300x250px 

logo naz

 

 

гр. София 1124, ж.к. Яворов, бл.8, вх.В, ет.1, ап.1
Е-мейл: Този имейл адрес е защитен от спам ботове. Трябва да имате пусната JavaScript поддръжка, за да го видите.
Телефон: (+359) 02 846 43 33
Факс: (+359) 02 846 42 33

  Фейсбук страница на "Гласът на фермера"
  Фейсбук страницата на "Пчела и кошер"


Контакти | За реклама | За нас | Условия

Етикети Kaрта на сайта