Холандци споделиха опит в прилагането на иновации в агросектора

Посолството на Кралство Нидерландия в България, съвместно с ИнтелиАгро, Инситута за агростратегии и иновации организираха интересно събитие озаглавено FarmHackNL (Фармхак). Заглавието може да се преведе като съчетаване на две думи – фермерство и хакерство. Целта на форума бе да събере на едно място хора и организации с иновативно мислене и практически подход в решаването на реални проблеми в земеделския и хранителния сектор, обявиха организаторите.

Събитието се проведе на 14 ноември 2017 (вторник) от 9.30 часа в Дома на Европа в столицата. На него холандски и български експерти представиха интерактивни симулации и обясниха процесите и необходимите стъпки за реализирането на един успешен иновативен проект, основан на дигиталните технологии.

Ане Бруинсма, основател и дигател на прокета FarmHackNL в Холандия представи пет урока за агроиновациите и обясни какво точно означава Хакатон. Светлана Боянова, директор на Института за агростратегии и иновации представи иновациите в селското стопанство България, както и възможностите за финансова подкрепа по мерки от Програмата за развитие на селските райони.

Присъстващите фермери и експерти от различни браншове обсъдиха теми като прецизно земеделие, адаптиране към климатични промени, добавяне на стойност към производството на суровини, събиране и обработване на данни, управление на пасищата, пчели, нови пазарни вериги и др.

Холандският опит бе споделен чрез конкретни примери от реалността. Участниците в събитието - холандски и български експерти, земеделски производители, учени, фирми от IT сектора, хранително-вкусовата промишленост и технологиите, финансиращи институции, държавни експерти и представители на браншови организации участваха в работни групи, където обсъдиха стъпките за реализирането на един успешен иновативен проект.

Прочетена 892 пъти Последно променена в Вторник, 14 Ноември 2017 16:17
Оценете
(0 гласа)

Оставете коментар

Моля, попълнете всички полета означени със звездичка (*). Не се допуска HTML код.

logo naz

гр. София 1124, ж.к. Яворов, бл.8, вх.В, ет.1, ап.1
Е-мейл: Този имейл адрес е защитен от спам ботове. Трябва да имате пусната JavaScript поддръжка, за да го видите.
Телефон: (+359) 02 846 43 33
Факс: (+359) 02 846 42 33

  Фейсбук страница на "Гласът на фермера"
  Фейсбук страницата на "Пчела и кошер"


Контакти | За реклама | За нас | Условия

Етикети Kaрта на сайта