Останахме най-неконкурентни на Балканите Избрана

Румъния ни изпревари с рекордни инвестиции и най-висок икономически ръст в ЕС за 2017 г.

Лили Мирчева

Вместо да ходи до Саудитска Арабия, нека българският земеделски министър Румен Порожанов да пообиколи всички наши съседни страни на Балканите. А после подчинените му да направят сравнителен анализ за конкурентноспособността на фермерите и достъпът до пазари във всяка една от тях.

Предлагаме обиколката да започне от Румъния – страната, която смятахме, че ни тежи като воденичен камък на шията по пътя към безметежното европейско бъдеще. Само че северната ни съседка отдавна ни отвя по пътя си и тази година отчита повече от два пъти по-висок икономически ръст от нашия. Основният показател на богатството на една държава и дали е действаща нейната икономика е повишаването на Брутния вътрешен продукт (БВП). В Румъния има ръст от 8.6%, а повишението в България е 3.9% през 2017 г.ът на БВП на Румъния е 8,6%, а

И ако трябва да разберем причините защо съседите имат най-висок ръст на икономиката в целия Европейски съюз, то е благодарение на икономическите реформи и борбата с корупцията. Доходите - заплати и пенсии са съответно 30-35% повече отколкото в България. Средната заплата в Румъния е с над 200 евро по-висока от България. Румъния привлече 6 пъти повече инвестиции от България на стойност над 4 милиарда евро за тази година. Румъния изпреварва България с четири пъти по-висок оборот от електронна търговия. Тя понижи данъчните ставки на ДДС и от две години има ниско ДДС за храни и лекарства.

Вместо да ходи до Турция нашият министър можеше да поразпита турския си колега Ахмет Ешреф Факъбаба по време на скорошната му визита в България, как държавата подпомага на малките и средни фермери, как става напояването там, как се осигуряват пазара на продукцията им и то на държавно ниво, щеше да види доста поучителни неща. Като примерно, че всеки малък фермер може да получи заем, чиято главница започва да се изплаща след 6 години, че му се предоставя техника, напояване и редица субсидии, като всяка година държавата определя кой сектор в земеделието да подкрепи най-стабилно.

Ако на нашия министър не му се правят визити в най-близките ни държави, нека отиде на най-близкия пазар в София. Там ще види богато наредени щандове със зеленчуци от Македония, плодове от Гърция, над които се вее пушекът на Сръбската скара.

Ако в отговор на хранителното предизвикателство на съседите нашият агроминистър развее по навик цифрите на евросубсидиите, нека си припомни, че те отиват в джобовете на малцина избраници, набелязани още в първия етап на приватизацията по български. На другите фермери им остава това, което циганите оставят по нивите и борбата за всеки лев. Още повече, че от тях ще искат устойчиво и „зелено“ селско стопанство, за да осигурят прехраната на съгражданите сиНо за нея вече са се погрижили съседни и не толкова близки държави, с които не можем да се конкурираме.

На всичко отгоре и бъдещето не изглежда по-добро. В документа, който Европейската комисия публикува наскоро под заглавието „Бъдещето на селското стопанство и прехраната“ се казва, че „ще се увеличат правомощията на страните членки да избират и разпределят средствата на Общата селскостопанска политика (ОСП), за да бъдат постигнати общите амбициозни цели в областта на околната среда, изменението на климата и устойчивото земеделие“. Това на практика означава, нашите властимащи ще решават кой – колко субсидии ще получава и по какви правила. Затова и по-информираните депутати от управляващата партия ГЕРБ побързаха да предложат промени в Закона за подпомагане на земеделските производители и отпадане на тавана на субсидиите. Те искаха да отпаднат и преразпределителните плащания за първите 300 дка, както и подпомагането за малките стопанства. Засега предложението им удари на камък, но пък разпределението на огромните хапки от евробюджета за земеделие у нас ще могат да се раздават по същия мафиотско-шуро-баджанашки начин, по който шепа хора станаха милионери, а някои и милиардери в земеделието.

Прочетена 1228 пъти
Оценете
(0 гласа)

Оставете коментар

Моля, попълнете всички полета означени със звездичка (*). Не се допуска HTML код.

logo naz

гр. София 1124, ж.к. Яворов, бл.8, вх.В, ет.1, ап.1
Е-мейл: Този имейл адрес е защитен от спам ботове. Трябва да имате пусната JavaScript поддръжка, за да го видите.
Телефон: (+359) 02 846 43 33
Факс: (+359) 02 846 42 33

  Фейсбук страница на "Гласът на фермера"
  Фейсбук страницата на "Пчела и кошер"


Контакти | За реклама | За нас | Условия

Етикети Kaрта на сайта