10 интересни факта за земеделието на Израел Избрана

В страната, където едва 20 на сто от земите са пригодни за земеделие, фермерите осигуряват 95 на сто от местното потребление на хранителни продукти. При това Израел успешно изнася своята продукция в няколко десетки страни по света, включително Европейския Съюз. Тайната на успеха са технологиите. Предлагаме ви няколко интересни факта за земеделието на тази страна.
 
1. 76% от износа на земеделски продукти е за страните от ЕС
 
Този факт говори за високото ниво на безопасност и качество на израелските хранителни продукти. Основният регион, където те се отглеждат е пустинята Арава.
 
2. Израелските фермери могат да променят вкусовите характеристики на плодовете и зеленчуците
 
Те могат както да засилят вкуса на плодовете, така и да го направят по-неутрален. Този ефект се постига за сметка на създаването на нови сортове по пътя на кръстосването на вече съществуващи такива.
 
 3. Плодовете и зеленчуците се сортират с помощта на фототехника и компютри
 
На конвейерната лента всеки плод се фотографира 32 пъти. От получените снимки компютърът генерира триизмерен модел на плода, като определя неговата зрялост, размер и наличието на повреди.
Въз основа на получените данни плодовете и зеленчуците се сортират автоматично. Именно по тази причина израелските ягоди в магазина са еднакви до милиметър.
 
4. Бадемите и фурмите се събират със специален комбайн
 
Събирането на реколтата става чрез тръскане на ствола от комбайна. Този метод не само не поврежда дървото, но и укрепва кореновата му система. Процесът на събиране на добива отнема средно 30-60 секунди, за разлика от ръчното бране, което заема часове.
 
5. Държавата субсидира на фермерите до 40 на сто от стойността на закупуването и внедряването на новите технологии
 
Програмно осигуряване, системи за напояване, иновативна прибираща техника - всичко това излиза на израелските фермери много по-евтино, благодарение на държавните субсидии.
 
6. В Израел загубите при прибирането на гроздето са нищожно малки
 
Използването на специални гроздокомбайни позволява да се намалят загубите от 10 на сто при ръчното бране на гроздето до 1 %.
 
7. Млеконадоят се увеличава за сметка на поливането на кравите с хладка вода
 
В Израел съществува най-високият млеконадой от една крава в света - средно около 12, 5 тона годишно. В Германия този показател е около 8,5-9 тона на година, а в САЩ - около 10 тона годишно.
 
8. Яйцеснасянето при кокошките се увеличава с помощта на разноцветни играчки
 
За да се изкорени канибализмът сред кокошките в птицефермите окачат разноцветни играчки. Така кокошките  нападат тях, а на своите съседи в гнездото. По този начин значително е намаляла смъртността в птицефермите.
 
9. В Израел процесът на борбата с вредителите е много по-глобален и системен, отколкото в останалите страни
 
Този процес в Израел дори не се нарича борба. По-скоро системно управление на насекомите, което е включено в системата на растителната защита. За унищожаването и контрола на насекомите в оранжериите и на полето разпръскват анасоново, босилеково и други масла, използват се феромони и т.н.
 
10. Срокът за съхраняване на картофите се удължава чрез обработка на "очите" с етерични масла
 
Те се обработват с ментово, евкалиптово и други етерични масла, които препятстват прорастването на картофите. Тава се прави не от хора, а от програмируеми устройства.
 
Прочетена 2040 пъти
Оценете
(0 гласа)

Оставете коментар

Моля, попълнете всички полета означени със звездичка (*). Не се допуска HTML код.

AGRA 300x250px 

logo naz

 

 

гр. София 1124, ж.к. Яворов, бл.8, вх.В, ет.1, ап.1
Е-мейл: Този имейл адрес е защитен от спам ботове. Трябва да имате пусната JavaScript поддръжка, за да го видите.
Телефон: (+359) 02 846 43 33
Факс: (+359) 02 846 42 33

  Фейсбук страница на "Гласът на фермера"
  Фейсбук страницата на "Пчела и кошер"


Контакти | За реклама | За нас | Условия

Етикети Kaрта на сайта