Страната на детелината основателно се тревожи за селското си стопанство Избрана

Животновъдството е най-засегнато от рисковете от излизането на Великобритания от Европейския съюз.

Мила Иванова

След шока на британския референдум, бъдещият развод между Обединеното кралство и Европейския съюз се превърна в първостепенна национална тема за Ирландия, а започналите преговори между Лондон и Брюксел се оценяват като най-важните за страната след нейната независимост. Безпокойството на ирландците произтичат от факта, че поради географски и исторически причини икономиката на страната остров е най-зависимата от Великобритания в сравнение с останалите 26 страни членки на ЕС. Това се отнася особено за сектори като животновъдство и хранителна промишленост, които изнасят 43 на сто от продукцията си във Великобритания. По-голямата част от националното производство на месни и млечни продукти отиват за британските консуматори – износ на пилешко (84%), свинско (56%), говеждо (52%), сирена (60%). Над 200 000 работни места зависят от търговските отношения с Великобритания, третият инвеститор след САЩ и Германия.

Нека припомним, че на остров Ирландия съжителстват фактически две страни – Република Ирландия (Ейре на ирландски) със столица Дъблин и Северна Ирландия със столица Белфаст, която е част от Обединеното кралство. Тук е единствената сухопътна граница на Европейския съюз с Великобритания, която по същество е невидима: почти 300-те пропускателни пункта нямат митнически постове или гранична инфраструктура, а хиляди хора живеят от едната страна и работят, пазаруват или се учат в другата. Много от производствата се преливат и допълват – така например прочутата тъмна бира „Гинес” се произвежда в Ирландия, а се бутилира в Белфаст. Пътят на млякото е двупосочен: северноирландски млекопроизводители го превозват за преработка в Ирландия, а мляко от юга тръгва за определени преработки на Север. Ирландия изнася 78 000 тона чедър за Обединеното кралство всяка година, което представлява 82 процента от целия внос на това сирене в страната.

Ето защо за Република Ирландия (с 4,7 млн. население) условията, при които ще се осъществи Брекзит, са жизненоважни, още повече че британският премиер Тереза Мей няколко пъти обяви, че страната й ще напусне и Общия пазар, и Митническия съюз, истинската външна граница на ЕС. Дъблин се опасява, че след напускането на Великобритания от ЕС е възможно да се приложат високи вносни мита за ирландските стоки (увеличение примерно с 50 на сто за млечните продукти и 40 на сто за говеждото месо).

Този сценарий би бил катастрофален за Ирландия, което се отчита от Брюксел и от еврокомисаря по земеделие Фил Хоган (който освен всичко е и ирландец). Затова въпросът какво ще се случи с границата между Ирландия и Северна Ирландия след Брекзит бе една от трите основни теми, за които Брюксел и Лондон трябваше да се споразумеят предварително, за да започне втората, същинската част от търговските преговори. (Другите две са правата на гражданите на ЕС и финансовите задължения на Лондон –б. а.) След няколко кръга инфарктни преговори между Тереза Мей и председателя на Еврокомисията Жан-Клод Юнкер, на 8 декември м. г. бе постигнато споразумение по т.нар. ирландски казус. Ето какво се разбраха екипите от двете страни на Ламанша по отношение на границата.

Прочетена 1065 пъти
Оценете
(0 гласа)

Оставете коментар

Моля, попълнете всички полета означени със звездичка (*). Не се допуска HTML код.

AGRA 300x250px 

logo naz

 

 

гр. София 1124, ж.к. Яворов, бл.8, вх.В, ет.1, ап.1
Е-мейл: Този имейл адрес е защитен от спам ботове. Трябва да имате пусната JavaScript поддръжка, за да го видите.
Телефон: (+359) 02 846 43 33
Факс: (+359) 02 846 42 33

  Фейсбук страница на "Гласът на фермера"
  Фейсбук страницата на "Пчела и кошер"


Контакти | За реклама | За нас | Условия

Етикети Kaрта на сайта