Износът на зърно от България расте на фона на спада му в ЕС

От началото на настоящия селскостопански сезон, започнал на 1 юли 2017 г., България е изнесла общо 3,2 млн. тона зърно, от които 705 хил. тона царевица, съобщи електронното издание AgriCensus, като се позова на свой пазарен източник, без да посочва името му.

Последните данни на министерството на земеделието, храните и горите сочат, че от началото на сезона од 7 януари износът на пшеница през пристанище Варна е нараснал с 10,1% до 1,38 млн. тона. Заминалите от пристанището за чужбина количества царевица почти са се удвоили – ръстът е от 95,4% до 296 291 тона. При ечемика увеличението е над 5 пъти – с 537,3% до 88 684 тона. Последните данни на Европейската комисия по въпроса пък сочат, че за държави извън общността България е изнесла 351 245 тона пшеница и 87 431 тона царевица.

Конкуренцията на евтиното зърно от останалите страни от Черноморския регион обаче създава неизбежните затруднения, а намирането на пазари в съседни страни като Гърция дава възможност на българските търговци да си поемат глътка въздух, коментират от изданието. „Доста камиони със зърно пътуват към Гърция ... Наши конкуренти са Русия и Украйна и ако Русия продава силно, ние страдаме”, е заявил друг гърговски източник на изданието, коментирайки ниските цени на зърното, натискани от значителното предлагане.

Износът на пшеница продължава да откроява Черноморския регион като основен доставчик в световен мащаб, като от началото на сезона само Русия вече е реализирала 20,7 млн. тона на международните пазари. Конкурентните цени на пшеницата от региона свиват износа на други традиционни доставчици като останалите страни от Европейския съюз и САЩ, където въпреки богатата реколта доставките на селскостопански продукти за чужбина намаляват на годишна база, припомнят от изданието.

Прочетена 919 пъти
Оценете
(0 гласа)

Оставете коментар

Моля, попълнете всички полета означени със звездичка (*). Не се допуска HTML код.

AGRA 300x250px 

logo naz

 

 

гр. София 1124, ж.к. Яворов, бл.8, вх.В, ет.1, ап.1
Е-мейл: Този имейл адрес е защитен от спам ботове. Трябва да имате пусната JavaScript поддръжка, за да го видите.
Телефон: (+359) 02 846 43 33
Факс: (+359) 02 846 42 33

  Фейсбук страница на "Гласът на фермера"
  Фейсбук страницата на "Пчела и кошер"


Контакти | За реклама | За нас | Условия

Етикети Kaрта на сайта