В Брестник хващат лозарските ножици след 14 февруари Избрана

Николай ЧАПАНСКИ

Лозята са живота на 80- годишният Никола Жилов от пловдивското село Брестник. Той е един от дълголетните брестнишки винари, който се прочу с направата за най-добро домашно вино от всички околни селища. За това свидетелстват голямата колекция от грамоти и дипломи от конкурси, които красят стените на избата му. А тя е вкопана дълбоко в основите на къщата с размери на читалище и в нея са нередени бъчва до бъчва. Няколко години поред Никола Жилов е победител в престижния винен конкурс в Асеновград, а след него традицията продължил внук му Красимир Кръстев, който печели също награди за най-добър млад винар.

Бай Никола стопанисва 25 декара лозя в землището на Брестник с превъзходни сортове, Сира, Каберне фран, Мерло и български Мавруд, който след добро гледане се отблагодарява с обилна реколта. От тях прави и виното елексир с което винаги черпи на 14 февруари, най-теченият празник в Брестник. Цялото село се събира на най-плодородните масиви за да полее лозите и спази традицията.

Слънчевите февруарски дни вече изкараха много хора по градините с лозарските ножици, но той не бърза. Втората половина на месеца започва масовата резитба на винените сортове. Надява се на добра стопанска година и по-малко болести по лозята, защото последните години са проблемни в бранша.

На снимката: Дългогодишният лозар и винар Никола Жилов от Брестник

Прочетена 712 пъти Последно променена в Петък, 09 Февруари 2018 12:49
Оценете
(0 гласа)

Оставете коментар

Моля, попълнете всички полета означени със звездичка (*). Не се допуска HTML код.

logo naz

 

 

гр. София 1124, ж.к. Яворов, бл.8, вх.В, ет.1, ап.1
Е-мейл: Този имейл адрес е защитен от спам ботове. Трябва да имате пусната JavaScript поддръжка, за да го видите.
Телефон: (+359) 02 846 43 33
Факс: (+359) 02 846 42 33

  Фейсбук страница на "Гласът на земеделеца"
  Фейсбук страницата на "Пчела и кошер"


Контакти | За реклама | За нас | Условия

Етикети Kaрта на сайта