Над 200 земеделски производители се срещнаха със зам.-министъра на земеделието

Над 200 земеделски производители от всички места в плевенска област днес присъстваха на среща със заместник-министъра на земеделието Вергиния Кръстева и експерти от министерството. Събитието се състоя в зала Плевен на областна администрация. В качеството си на своеобразен домакин областният управител Мирослав Петров приветства присъстващите и им пожела ползотворна работа.

В началото заместник-министър Кръстева запозна аудиторията с нещата, които се случва със сектора във връзка с Българското председателство на Съвета на ЕС.
„Поставили сме си амбицията в края на месец март да извадим заключения във връзка със съветите на министрите на земеделието на страните членки, като темите, които са заложени са отново свързани с бъдещето на общата селскостопанска политика.”, каза заместник-министър Кръстева.

Тя подчерта, че като председателстващи трябва да запазим неутралитет, но въпреки това са заложени основно теми, свързани с директните плащания. „На януарския съвет стана ясно, че всички са против национално съфинанасиране по директни плащания.

На февруарския съвет, който предстои да се проведе на 19-ти този месец, ще се обсъждат теми, свързани с обвързаното подпомагане. Знаете нашата позиция е за запазване минимум, а защо не и увеличаване на бюджета за обвързано подпомагане.

Другата тема е от значение за нас е сближаване нивата на подпомагане с останалите държави членки. И това ще бъде обсъждано сега през февруари”, каза заместник-министър Вергиния Кръстева. Наред с тези теми програмата за развитие на селските райони не е оставена на заден план и по нея също ще се провеждат обсъждания на съвета на министрите този месец.
„Целта е ЕК да внесе малко повече яснота какви ще бъдат тези общи цели на ниво ЕС и какво се предвижда да включват стратегическите планове след 2020 година, които всяка държава членка следва да изготви.”, уточни заместник-министъра на земеделието.
През месец март ще бъдат направени заключения от проведените два съвета, които ще включват позициите на страните членки и тяхната нагласа относно бъдещето на общата селскостопанска политика.

„Целта на тези заключения е да бъдат предоставени на ЕК, за да може тя да вземе пред вид становищата при изготвяне на регламентите, които са началото. Регламентите трябва да тръгнат за междуведомствено съгласуване на първи април.

Повече яснота по финансовата част ще има в кря на нашето председателство, в края на месец март, когато ще излезе многогодишната финансова рамка.”, уточни заместник-министър Вергиния Кръстева.
В рамките на срещата днес експерти от министерството предоставиха изчерпателна и полезна информация във връзка с кампания 2018.

Прочетена 506 пъти
Оценете
(0 гласа)

Оставете коментар

Моля, попълнете всички полета означени със звездичка (*). Не се допуска HTML код.

logo naz

 

 

гр. София 1124, ж.к. Яворов, бл.8, вх.В, ет.1, ап.1
Е-мейл: Този имейл адрес е защитен от спам ботове. Трябва да имате пусната JavaScript поддръжка, за да го видите.
Телефон: (+359) 02 846 43 33
Факс: (+359) 02 846 42 33

  Фейсбук страница на "Гласът на земеделеца"
  Фейсбук страницата на "Пчела и кошер"


Контакти | За реклама | За нас | Условия

Етикети Kaрта на сайта