Младите фермери ползват безплатно консултантски пакет А2Б Избрана

Подходящ за младите фермери е консултантският пакет (КП) А2Б от подмярка 2.1.1. „Консултантски услуги за земеделски и горски стопани“, който се подготвя от експерти в Националната служба за съвети в земеделието (НССЗ).

Пакетът включва безплатно изготвяне на проектни предложения по подмярка 6.1 „Стартова помощ за млади земеделски стопани“. Освен изготвянето на проекта, младите фермери получават и консултации, разпределени в различни модули. Те включват съвети за подходящите за отглеждане видове култури и породи животни, възможностите за подпомагане по различни национални и европейски мерки и схеми, както за различна техника и технологии за отглеждане на култури и животни. 

Модулите осигуряват и съвети, свързани с Националните стандарти за добро земеделско и екологично състояние на земята (ДЗЕС) и законоустановени изисквания за управление (ЗИУ).

Съществува възможност и за оценка на произтичащите от тях задължения за конкретното земеделско стопанство, а това значително намалява риска от санкциониране по директните плащания. 

Младите фермери могат да получат консултации и за приложимите в стопанствата селскостопански практики от полза за климата и околната среда за т. нар. „зелени директни плащания“, ефективното използване на водните ресурси, правилната употреба на продукти за растителна защита, както и за стандартите за безопасни условия на труд и намаляване на риска от пожари, подчертаха от НССЗ.

На заявявалите консултантски пакет А2Б млади фермери безплатно се изготвя и агрохимичен анализ и се предоставят препоръки за торене, съобщиха от Службата.

Същевременно експертите на НССЗ са готови да съдействат на стопаните и при подаването на проектите през Информационната система за управление и наблюдение  на средствата от ЕС в България 2020 (ИСУН), която ще бъде единствения начин за кандидатстване при новия прием.

Младите фермери могат да използват и мярка 2 „Консултантски услуги, услуги по управление на стопанството и услуги по заместване в стопанството“. 

Прочетена 2162 пъти
Оценете
(0 гласа)

2 Responses Found

Оставете коментар

Моля, попълнете всички полета означени със звездичка (*). Не се допуска HTML код.

AGRA 300x250px 

logo naz

 

 

гр. София 1124, ж.к. Яворов, бл.8, вх.В, ет.1, ап.1
Е-мейл: Този имейл адрес е защитен от спам ботове. Трябва да имате пусната JavaScript поддръжка, за да го видите.
Телефон: (+359) 02 846 43 33
Факс: (+359) 02 846 42 33

  Фейсбук страница на "Гласът на фермера"
  Фейсбук страницата на "Пчела и кошер"


Контакти | За реклама | За нас | Условия

Етикети Kaрта на сайта