Решения за ефективно напояване за всяко стопанство Избрана

Компания НИК предлага технологии, които спестяват вода и време, намаляват производствените разходи и увеличат добивите

Поливният сезон вече чука на вратата и все повече фермери започват подготовка на поливните си съоръжения или начало на поливането, както и планиране на напояването за следващата година. За земеделските стопани, които търсят цялостни решения за ефективно и рационално напояване компания НИК - лидерът в прецизното земеделие, може да предложи съдействие заедно със своите партньори от Valley, Casella, Cornell, Euromachine и много други.

Проектиране и изграждане на поливни системи

През изминалата година НИК има няколко реализирани проекта за поливни системи и инфраструктура в България. По време на изграждането на поливните проекти фермерите могат да се възползват и от съдействие при оформяне на документите зa водоползване. Специалистите на компанията също така предлагат съдействие или цялостно извършване на редица други дейности като:

  • проектиране на помпени станции

  • проектиране и изчисление на тръбната мрежа

  • проектиране на дренажна система (ако се налага)

  • проектиране на поливни инсталации

  • строителни дейности и инсталация на необходимото по проект оборудване

Нови технологии за прецизно напояване в България

При осъществяването на своите проекти за поливно земеделие НИК си сътрудничи със световния лидер в производството на механизирани системи за напояване - Valley. Съоръженията на компанията напояват приблизително над 10 милиона хектара в световен мащаб. Valley постоянно развива своите продукти и разработва нови технологии за прецизно поливане, които да спестяват вода и време, да намаляват производствените разходи и увеличат добивите. В последните години фирмата е отговорна и за множество иновации, които позволяват отдалечен достъп до напоителните съоръжения и възможност за тяхното управление от разстояние и от всяко устройство.

След успешното осъществяване на един от най-мащабните си проекти през 2017 година, включващ изграждането на 12 пивота Valley в Северозападна България, от НИК продължават да работят за модернизирането на поливното земеделие. Резултатите са налице през 2018 година – през юни два пивота Valley започнаха да поливат в Северна Централна България

снимка 1

снимка 2

 а през юни стартира изграждането на други две пивотни системи в района на Ямбол и в района на Пловдив.

снимка 3

снимка 4

Поливане с традиции

През миналата година НИК започна своето сътрудничество и с италианската компания Casella, която е лидер в конструирането на машини и оборудване за напояване и канализационна мрежа. Основана през 1954 г. от Уго Касела, днес фирмата се е наложила като еталон за качество при производството на макари.

Вече и много български стопанства могат да се уверят в надеждността и качеството на машините. Само през този месец бяха доставени и пуснати в експлоатация три тръбно-ролкови дъждовални системи в районите на Ихтиман, Видин и Дупница. Макарите са с прибиране на маркуча с дизелов двигател, благодарение на което създаденото налягане от помпата може да бъде използвано единствено и само за напояване при минимален среден разход на дизел гориво от 300 гр/час.

снимка 5

снимка 6

Макара Casella, модел LL, 120/450 с прибиране на маркуча с дизелов двигател, ще служи за напояване на картофи в района на Ихтиман.

снимка 7

снимка 8

Макара Casella с прибиране на маркуча с дизелов двигател, с която ще се напоява царевица в района на Дупница.

снимка 9

снимка 10

Пускане в експлоатация и обучение за работа с макара Casella в района на Видин.

Препоръки за рационално напояване

За да се постигне ефективно напояване, само модерните поливни съоръжения не са достатъчни. Важно е поливната норма да бъде съобразена с водно-физичните свойства на почвата и нуждите на съответните растения. Ето защо много фермери се доверяват на агрономите на „НИК Агро Сървис“, които изготвят препоръки за поливане, базирани на културите, които ще се напояват и спецификите на полето. Чрез анализ на почвата и растенията и наблюдение на тяхната вегетация в платформата GeoSCAN, специалистите на НИК могат да дадат и препоръки за хранене на поливните култури за постигане на оптимални резултати.

Снимка 11

Осигурявайки си един завършен цикъл – от проектирането на съоръженията, през тяхното изграждане и пускането им в експлоатация, до правилното планиране и проследяване на поливната норма, земеделските стопани могат да си гарантират рационално напояване, с оптимизиране на разходите и постигане на желаните добиви в края на сезона.

Прочетена 1004 пъти
Оценете
(0 гласа)

Оставете коментар

Моля, попълнете всички полета означени със звездичка (*). Не се допуска HTML код.

logo naz

 

 

гр. София 1124, ж.к. Яворов, бл.8, вх.В, ет.1, ап.1
Е-мейл: Този имейл адрес е защитен от спам ботове. Трябва да имате пусната JavaScript поддръжка, за да го видите.
Телефон: (+359) 02 846 43 33
Факс: (+359) 02 846 42 33

  Фейсбук страница на "Гласът на земеделеца"
  Фейсбук страницата на "Пчела и кошер"


Контакти | За реклама | За нас | Условия

Етикети Kaрта на сайта