ЕС ще разработи план за намаляване вноса на протеинови култури

Европейският съюз ще разработи т. нар. „Протеинов план“, с цел намаляване зависимостта от вноса на растителни протеини. Официалното приемане и публикуване на проекта е предвидено за края на 2018 г., а през ноември 2018 г. той ще бъде представен на конференция на високо ниво във Виена, в рамките на австрийското председателство на Съвета на ЕС.

В средата на юли се очаква да бъде изготвено независимо проучване на пазара, целящо да се определи количествено потенциалното търсене на растителни протеини в ЕС в различни пазарни сегменти, което да отчита конкурентоспособността на ЕС спрямо внесените растителни протеини.

Растителните протеини са основен компонент на фуражите за животни, но намират широка употреба и за храни за човешка консумация. Европейското производство на протеинови култури обаче не е достатъчно, за да задоволи търсенето. Затова ЕК цели да създаде стратегия за развитие на протеиновите култури в Европа. Наред с това, Комисията се стреми също да оцени ефективността на политическите инструменти, като например подкрепата по линия на директните плащания.

Климатичните условия за отглеждане на соя в Европа не са сред най-подходящите, а вносът на културата в ЕС не се облага с мита. Значителна част от отглежданите извън ЕС соеви култури обаче са генетично модифицирани, но търсенето на соя, която не е ГМО, е високо, поради което има необходимост да се стимулира местното производство.  В тази връзка на Конгреса на Европейската федерация на производителите на комбинирани фуражи (FEFAC) през юни 2017 г., комисар Хоган се ангажира да работи за протеинова стратегия в опит да намали зависимостта на ЕС от вноса на растения протеинови култури за хранене на добитъка.

През първата половина на 2018 г. Комисията стартира консултация със заинтересованите страни, за да определи инициативи за подкрепа на протеинови култури на равнище ЕС/национално/регионално равнище.

етикети:
Прочетена 325 пъти
Оценете
(0 гласа)

Оставете коментар

Моля, попълнете всички полета означени със звездичка (*). Не се допуска HTML код.

logo naz

гр. София 1124, ж.к. Яворов, бл.8, вх.В, ет.1, ап.1
Е-мейл: Този имейл адрес е защитен от спам ботове. Трябва да имате пусната JavaScript поддръжка, за да го видите.
Телефон: (+359) 02 846 43 33
Факс: (+359) 02 846 42 33

  Фейсбук страница на "Гласът на фермера"
  Фейсбук страницата на "Пчела и кошер"


Контакти | За реклама | За нас | Условия

Етикети Kaрта на сайта