След няколко години задраскайте сектор животновъдство Избрана

Има големи парадокси в субсидирането на агросектора у нас и ми се струва, че те ще се задълбочават, предупреди зооинженер Мария Степанчева от Асоциацията на българските билововъди. По думите й сега животновъдите, които имат земя, е невъзможно да изхранват с биопродукция своите животни, отглеждани по биологичен начин.

Степанчева направи прости сметки и доказа на чиновниците и в Брюксел, и у нас, че субсидията за обвързана подкрепа в директните плащания няма да се запази в сегашните си размери. „Обвързаната подкрепа беше 13% + 2% за протеинови култури, или това е общо 15%. Сега навсякъде се говори, че е заложено обвързаната подкрепа да стане 10%, като можело още 2% евентуално да се добавят. Означава, че обвързаната подкрепа се намалява с цели 5%. Това е изключително чувствително за животновъдството, плодовете и зеленчуците, тези които бяха приоритетните сектори в България“, обясни фермерката от Стара Загора.

Тя попита какво може да се направи, така че процентът на обвързаната подкрепа да се запази. И си отговори: „Бяхме говорили, че в новия програмен период процентът за обвързана подкрепа трябва да се повиши от 18% до 20 на сто. Толкова трудно извоювахме 15% и сега да правим отстъпление от тези позиции, не е правилно. Това ще удари точно приоритетните сектори“, категорична е Степанчева.

„Слушам за пчелите, слушам за плодовете и зеленчуците, но абсолютно никъде не чувам да се споменава животновъдството. Това ще се усети след някоя и друга година, когато ние няма да имаме изобщо животновъди. И сега масово се разпродават животни. На някои им се струва, че това е шега, но съвсем не е така“, коментира зооинженерът и попита отново: „В сектора работят хора над 55 години и когато всички те си отидат - какво ще стане? Сега само 8% са младите и с такава политика ние никога няма да привлечем още хора, не само в животновъдството, но и в селата. Обещавам ви, че ако така продължава – след няколко години ще задраскаме сектор животновъдство. Така ще се освободят средства за другите „чувствителни“ сектори“, констатира Степанчева.

Според нея намаляването на парите за обвързаната подкрепа е много опасно, защото това касае точно приоритетните сектори, където болшинството фермери нямат достатъчно земя, т.е. сигурни субсидии. Какво ще стане с животновъдите тогава? - Това означава драстично намаляване на приходите им за издръжка. „Доколкото знам до 4 хил.- 5 хил. дка ще се субсидират, а животновъдите от големите ферми имат до 1000 дка. Като се сложи таван на субсидиите, какво правим“, отново попита Степанчева.

Тя получи уверения от администрацията, че при поставянето на таваните на субсидиите, ще се отчисляват разходите, направени за работната ръка и останалите средства за производство. „Идеята на Европейската комисия е, че няма логика само един компонент на директните плащания да се намалява. Трябва всичките компоненти да се редуцират до определения таван. В противен случай може да се получи и заобикаляне на тавана на субсидиите“, обясни от своя страна Марио Милушев от Главна дирекция „Земеделие“.

„Но Еврокомисията трябва да знае, че в България 70% от земята е планинска и 30% е равнинна, и не можем да бъдем равностойни с останалите европейски фермери. Значи, който има земя, ще участва по първи стълб – директните плащания, но може да се възползва и от компенсаторните плащания по стълб две. А животновъдите, които имат малко земя, ще вземат само една част от субсидиите, но няма да могат да участват в компенсаторните плащания, защото нямат площи. Тук имам предвид и биологичните фермери. Какво става тогава с тези хора? - Пълна ликвидация на стопанствата ли? ЕК трябва да го има предвид“, категорична е Степанчева.

Тя подчерта, че обвързаната подкрепа и в животновъдството, и при подовете, и зеленчуците не трябва да бъде намалявана. „Вижте какво става в България, прикани тя чиновниците от Брюксел. - Този, които има хиляди декари, засява пшеница и слънчоглед, но участва и в плащанията за биологично земеделие. Така беше изчерпан бюджетът за агроекология и сега животновъди, и градинари, които наистина са биофермери, не могат да се възползват от мярката, защото няма пари“.

Степанчева съобщи, че като член на Консултативния съвет по животновъдство към министерството на земеделието е коментирала проблема на работна среща, но отговорът на чиновниците бил, че така се запазвала земята!

„Какво значи да се запазва? Ние даваме пари за биологично производство, които не отиват по-нататък във веригата, за да се произвежда биохрана, а само се изнасят суровини извън страната. Така субсидията изтича навън и не остава в България. А хората, които имат земя и животни, не могат да кандидатстват по схемата за агроекология. В резултат - и да изхранват с биопродукция своите биоживотни. Смятам, че нещата, които се обмислят сега, са неразумни. В сегашния програмен период ние извоювахме 13%+2% за обвързаната подкрепа изключително трудно, а сега правим отстъпление. Мисля, че не трябва да отстъпваме завоювани позиции и да паднем на 10 % субсидия за обвързаната подкрепа“, категорична е Степанчева. Тази позиция нашите чиновници трябва да защитят в Брюксел, като се аргументират добре, въпреки че последното решение е на Европейската комисия.

Прочетена 6071 пъти
Оценете
(1 глас)

Оставете коментар

Моля, попълнете всички полета означени със звездичка (*). Не се допуска HTML код.

logo naz

гр. София 1124, ж.к. Яворов, бл.8, вх.В, ет.1, ап.1
Е-мейл: Този имейл адрес е защитен от спам ботове. Трябва да имате пусната JavaScript поддръжка, за да го видите.
Телефон: (+359) 02 846 43 33
Факс: (+359) 02 846 42 33

  Фейсбук страница на "Гласът на фермера"
  Фейсбук страницата на "Пчела и кошер"


Контакти | За реклама | За нас | Условия

Етикети Kaрта на сайта