Опасяваме се от манипулации при разработване на стратегическите планове Избрана

Първите два програмни периода на Общата селскостопанска политика (ОСП) на Европейския съюз доведоха до дисбаланс в земеделието на България, коментира Мариана Милтенова, председател на Съюза на градинарите

Много колеги имат опасения относно начина, по който ще бъде разработен стратегическият план за България, дали той ще бъде справедлив и най-добър за страната, и за развитието на сектор земеделие. Резултатите досега показват съвсем друго, коментира Мариана Милтенова, председател на Съюза на градинарите. По думите й анализите от прилагането на Системата за единно плащане на площ (СЕПП) през първите два програмни периода доведе до дисбаланс между секторите. България излезе с предложение да се запази СЕПП във вида, в който беше досега. Това означава, че и сега не стъпваме на анализи, обясни тя и цитира думите на бивша заместник министърка на земеделието: „Вие може да ми давате оценки и анализи, но ние от изпълнителната власт решаваме какво и как ще направим в политиката“.

От бранша на градинарите в България основателно се притесняват от манипулации в групите, в които ще се разработват стратегическите планове. „Възможно е да не се получи правилно приоритизиране на потребностите на страната и на земеделието. Ние напълно подкрепяме идеята, че биологичното земеделие у нас е сред най-ощетените сектори“, коментира Милтенова. Тя твърди, че налагането на таван на субсидиите е добро предложение. „Но при всички случаи трябва да се вземат мерки срещу изкуствено разделяне на стопанствата. Защото отново средствата ще отидат в едни и същи хора, в едни и същи ръце – в двама или трима души от семейство“.

Ще припомним, че от Съюза на градинарите бяха предложили изчисляването на субсидиите да бъде с еднакъв процент от себестойността на продукцията за всяка една култура. Така според бранша ще се избегне сегашният дисбаланс – да се плаща по 1%-2% от себестойността на зеленчуците, по 3%-4% на плодовете и около 29% - 35% на зърното. Но градинарите са наясно, че този метод не може да се приложи на практика заради договорите със Световната търговска организация (СТО)за ненарушаване на пазарни принципи.

„Смятам, че наистина трябва да се намерят начини в България да има по-сериозен контрол, за да може хората, които работят, да получават адекватно подпомагане, а доходите в селските райони да бъдат адекватни с труда, който фермерите полагат и с начина на живот, който би следвало да имат в селата. Едва тогава можем да говорим за развитие на селските райони“, казва Милтенова.

Статистиката показа, че през 2012 г. в България 54 500 души са получили под 500 евро субсидия на година, а 20 души са прибрали общо 21.5 млн. евро. За този голям дисбаланс трябва да се вземат адекватни мерки.

Европейската комисия да намери форми и начини на въздействие при разработването на стратегическите планове на отделните държави. Трябва да се включат повече експерти и повече браншови организации в тяхното определяне, призоваха от браншовата организация. Милтенова припомни, че още 16 неправителствени организации са подкрепили градинарите, но пък от министерството на земеделието са неглижирали предложението им. „Дори не ни повикаха за разговор, а вече започват да ни елиминират от общите срещи, на които се канят браншовите организации за обсъждане на Общата селскостопанска политика след 2020 г.“, заяви заместник председателят на браншовата организация.

„Има милионери в зърнопроизводството, които „изядоха“ парите за агроекология чрез системата за сеитбооборот, написана от експертите в земеделското министерство“, коментира Милтенова. По думите й тези фермери не са сертифицирани биопроизводители, но парите за екология отидоха при тях.“Веднъж имат преки плащания, втори път получават субсидии чрез схемата за сеитбооборот, докато биопризводителите не получиха нищо, но пък им налагат санкции непрекъснато. Поголовно ги глобяват. Написаха дори писмо до еврокомисаря по земеделието Фил Хоган и още чакат отговор“, обясни Милтенова и попита: Какъв е контролът на Европейската комисия при определяне на схемите и каква е гаранцията, че парите няма отново да отидат при едрите фермери, а за малките да останат само санкциите?

Прочетена 501 пъти
Оценете
(0 гласа)

Оставете коментар

Моля, попълнете всички полета означени със звездичка (*). Не се допуска HTML код.

logo naz

 

 

гр. София 1124, ж.к. Яворов, бл.8, вх.В, ет.1, ап.1
Е-мейл: Този имейл адрес е защитен от спам ботове. Трябва да имате пусната JavaScript поддръжка, за да го видите.
Телефон: (+359) 02 846 43 33
Факс: (+359) 02 846 42 33

  Фейсбук страница на "Гласът на земеделеца"
  Фейсбук страницата на "Пчела и кошер"


Контакти | За реклама | За нас | Условия

Етикети Kaрта на сайта