До 20 дни от получаването на писмото за застъпени площи се явете в ОД „Земеделие“ Избрана

Аз съм земеделски производител от няколко години и искам да питам – какво трябва да направя ако след подаване на заявленията за регистрация има площи, заявени от повече от един земеделски стопанин, т.е. има застъпени площи?

Въпроса задава Валентин Крумов от с. Крушари, област Добрич

Първо се извършва административна проверка от служители на Областна дирекция на ДФ „Земеделие”.

Административните проверки включват всички видове проверки за избираемост на кандидата и допустимост на стопанството. Те включват кръстосаните проверки, които се извършват автоматично от Интегрираната система за администриране и контрол (ИСАК), както и вътрешни проверки в отделното заявление. Системата проверява всички подадени заявления за плащане.

            В случай че в подаденото заявление се установи, че има площи, заявени от повече от един земеделски стопанин, Разплащателна агенция изпраща на кандидатите уведомителни писма за установените застъпвания. Кандидатите за подпомагане трябва да се явят в срок до 20 работни дни от получаването на писмото, но не по-късно от 1 декември на годината на кандидатстване в съответната Областна дирекция на ДФ „Земеделие” за разрешаване на конфликта и да представят документи по чл. 2а, ал. 2 от Наредба 5 от 27.02.2009 г. за условията и реда за подаване на заявления по схеми и мерки за директни плащания, доказващи правно основание за ползване на земята. Когато кандидатът се яви в регламентирания срок той попълва „Декларация за изясняване на принадлежността на площи, заявени от повече от един земеделски стопанин” и прилага документите, доказващи правото на ползване на застъпените площи. Когато никой от кандидатите не е предоставил документи, доказващи правото на ползване на застъпените площи, Разплащателната агенция след прилагане на процедурата по чл. 18 от Наредба 5 от 27.02.2009 г. за условията и реда за подаване на заявления по схеми и мерки за директни плащания отказва изплащането на субсидии за застъпената площ на всички кандидати и им налага санкции съгласно чл. 58 от Регламент № 1122/2009.

Когато само един от кандидатите е предоставил документи по чл. 2а, ал. 2, доказващи правното основание за ползване на застъпените площи, Разплащателната агенция одобрява изплащането на субсидия на него за площите, за които е доказал правно основание за ползване. За останалите застъпени площи Разплащателната агенция след прилагане на процедурата по чл. 18, ал. 1 от Наредба 5 от 27.02.2009 г. за условията и реда за подаване на заявления по схеми и мерки за директни плащания отказва изплащане на субсидия на всички кандидати и им налага санкции съгласно чл. 58 от Регламент № 1122/2009.

Прочетена 3444 пъти
Оценете
(0 гласа)

Оставете коментар

Моля, попълнете всички полета означени със звездичка (*). Не се допуска HTML код.

logo naz

 

 

гр. София 1124, ж.к. Яворов, бл.8, вх.В, ет.1, ап.1
Е-мейл: Този имейл адрес е защитен от спам ботове. Трябва да имате пусната JavaScript поддръжка, за да го видите.
Телефон: (+359) 02 846 43 33
Факс: (+359) 02 846 42 33

  Фейсбук страница на "Гласът на земеделеца"
  Фейсбук страницата на "Пчела и кошер"


Контакти | За реклама | За нас | Условия

Етикети Kaрта на сайта