300x250

Одобрени са още 92 проекта от първия прием по подмярка 4.2

Одобрени са още 92 проекта за 83 млн. лв. от първия прием по подмярка 4.2, съобщиха от Държавен фонд „Земеделие“. С четвъртата нотификация на ПРСР на ЕК от 18.05.2018 г. бюджетът по подмярка 4.2. „Инвестиции в преработка/маркетинг на селскостопански продукти“ от мярка 4 „Инвестиции в материални активи“ от ПРСР 2014 – 2020 г. беше увеличен с близо 97 млн. лв. (49.5 млн. евро). С допълнително прехвърлените средства беше осигурена възможност за последваща обработка на общо 125 заявления за подпомагане, получили под 55 точки до 46 точки включително по критериите за подбор от приема от 2015 г. След проверка за допустимост са одобрени 92 проекта за 166 млн. лева и обща стойност на безвъзмездна финансова помощ в размер на 83 млн. лв. за преработка/маркетинг на селскостопански продукти. За останалите 33 проекта са постановени откази за несъответствие с критериите за допустимост или  са оттеглени по молба на кандидатите.

Целта на подмярка 4.2 „Инвестиции в преработка/маркетинг на селскостопански продукти” е повишаването на икономическата ефективност и конкурентоспособност на предприятия от хранително-преработвателната промишленост, подобряването на качеството и безопасността на храните, както и постигане на съответствие със стандартите на ЕС.

Над 500 проекта са подадени при втория прием по подмярка 4.2 „Инвестиции в преработка/маркетинг на селскостопански продукти“. Сумата на проектните предложения надхвърля пет пъти бюджета в този прием на подмярката за преработка, който е размер на € 85 млн. Максималният размер на общите допустими разходи за един проект е 2 млн. евро. Най-много проекти има за инвестиции в месопреработка.

Това е първата подмярка от Програмата за развитие на селските райони, по която подаването на документите стана изцяло по електронен път в Информационната система за управление и наблюдение на средствата от ЕС в България (ИСУН). Изключение прави само представянето на техническия или работен проект, като изискуем документ. За него имаше възможност, при желание на кандидата, да се подава и в областните дирекции на ДФ „Земеделие“ на хартия.

По време на втория прием имаше възможност да се прехвърлят проекти от предходния прием по подмярката, но при условие, че кандидатите сами приведат предложението си в съответствие с новия таван от 2 млн. евро, вместо допустимите по-рано 3 млн. евро.

Прочетена 889 пъти
Оценете
(0 гласа)

Оставете коментар

Моля, попълнете всички полета означени със звездичка (*). Не се допуска HTML код.

logo naz

гр. София 1124, ж.к. Яворов, бл.8, вх.В, ет.1, ап.1
Е-мейл: Този имейл адрес е защитен от спам ботове. Трябва да имате пусната JavaScript поддръжка, за да го видите.
Телефон: (+359) 02 846 43 33
Факс: (+359) 02 846 42 33

  Фейсбук страница на "Гласът на фермера"
  Фейсбук страницата на "Пчела и кошер"


Контакти | За реклама | За нас | Условия

Етикети Kaрта на сайта