Квалифицираната работна ръка вече е проблем и в администрацията Избрана

Нека се приготвим за мисълта, че нещата около сложната епизоотична обстановка в страната няма да се успокоят и ще продължават, заяви министърът на земеделието, храните и горите Румен Порожанов

Интервю на Лили Мирчева

 • Министър Порожанов, в цялата Добричка област има само пет ветеринарни лекари в Българската агенция по безопасност на храните (БАБХ), които се придвижват из цялата територия с една кола. И това е само един пример. Предвид сложната епизоотична обстановка в страната, не смятате ли, че трябва да се подсили екипът на агенцията с повече специалисти?

 • Това е тема, която сме дебатирали многократно с директора на БАБХ д-р Дамян Илиев. Единият от проблемите е, че реално няма хора, желаещи да работят. Говорим и сега за отпускане на допълнителни бройки. По информация от преди три месеца, имаше близо 70 свободни бройки за квалифицирани лекари. Въпросът е в това дали има желаещи специалисти. Темата с квалифицираната работна ръка вече не е само за земеделието, не е само за останалите бизнеси в реалната икономика, тя вече опира и в администрацията, която осъществява контролните функции.

 • Не опира ли проблемът по-скоро до заплатите?

 • Да, опира до заплатите. Политиката за доходите е ясна, но знаете, че сме с хроничен недостиг на фонд „Работна заплата“ в министерството, а БАБХ е второстепенен разпоредител на средства. Ние имаме частично увеличение на заплатите в агенцията, а д-р Илиев отпусна допълнително средства на всички ония специалисти, които работиха извънредно в зоните, където регистрирахме заболяване по животните. Съгласно Закона за ветеринарната дейност там са давани допълнителни финансови стимули. Да, съгласен съм с Вас - заплатите трябва да бъдат подсилени, както и в министерството трябва да се увеличат възнагражденията, и в други държавни ведомства...

 • Но сегашната епизоотична обстановка в страната е много тревожна. Не трябва ли да се вземат спешни мерки?

 • Конкретните ситуации са много тежки и въпреки различните мнения, не мога да не поздравя хората на терен, които работеха и работят в много тежки условия. Спомняте си какво се случи в Болярово, а в Тутраканци ветеринарите измъкваха от къщите онези 87 свине, болни от чума, защото не бяха регистрирани. Това е много тежка работа.

 • Сложната епизоотичната обстановка в страната не ескалира ли все повече - непрекъснато се появяват нови огнища на птичи грип и африканска чума по свинете?

 • Нека се приготвим за мисълта, че нещата няма да се успокоят, а ще продължават. Сега събирам ловците, които не са съгласни с ограниченията, наложени при груповия лов по северната ни граница. Всякакви са хипотезите, но в Румъния е много тежко разпространена болестта африканска чума по свинете. Скоро достигна Русе и продължава да се разпространява на запад. Първо наложихме рестрикцията за ловците да няма гонка на първите 5 км в зоната на заболяването, а ловът на дива свиня да е без кучета за вторите 5 километра. Искахме да минимизираме риска от движение на животни между двете държави, включително в рамките на речната ни граница. Направихме много прилична ограда и откакто я има, движение на прасета няма. Много е важно след първия уикенд да видим какви са пробите. Засега са постъпили над 1500 проби и първите 500 са отрицателни, т.е. няма положителни проби при дивите свине. На база на отрицателните проби се договорихме с БАБХ да разрешим скоро на сухоземната граница с Румъния, както и в частта от морската, да либерализираме режима на лов и да позволим т. нар. тиха гонка без кучета. Това се отнася да районите около Варна, но без Тутраканци, около курортите, където се изхвърлят хранителни отпадъци и има опасност да се разнесе инфекцията. В западната част на страната ще разрешим да има гонки с кучета. Заразяването от Румъния тръгна у нас от Дуранкулак, скоро стигна до Силистра, но вече върви и през дунавската ни граница – надолу към Оряхово и Свищов. Така че заразата е много сериозна и се разпростира в Румъния както при дивите прасета, така и в домашните дворове. За съжаление там гърмят и индустриални ферми. В Румъния вече има над 350 000 животни, които са унищожени. Наскоро излезе интересна статистика на Европейската комисия, според която 75% от всички домашни свине в Европа, са в Румъния. В Белгия над 6 хил. диви прасета са умъртвени заради открити 6 случая на африканска чума. В България досега имаме 87 домашни свине и лично поздравявам екипа на министерството за всички усилия, които полагат. А в момента се прави дезинфекция почти навсякъде и се изпълняват предписанията на БАБХ. Хората от агенцията минаха навсякъде и докторите дадоха предписания. Над 62-63 са индустриалните ферми за свине в България и там се забелязват пропуски в качеството на оградите, в дезинфекциите, в начина на достъп и движение на хората, в съхранението на фуражите. Трябва да се обърне внимание обаче на подиндустриалните ферми от Клас А, за които се приема, че има биосигурност, но тя не е на необходимото ниво. Имахме работно съвещание в агенцията по храните за това доколко успешна е разяснителната кампания, защото много трудно се работи с хората, които имат болни животни.

 • В момента Европейската комисия наказва три области в България заради реакцията срещу болестта африканска чума по свинете, а това ще се отрази най-тежко върху млекопроизводители и месари, върху цели индустрии, които ще спрат да изнасят. Как ще се справим с този проблем?

 • Ограничението, което се налага в момента, определено е заради пробите с антитела. В рамките на тези три области, където ще има ограничение, реализацията на продукцията ще е само в рамките на областта. Продукцията не може да се изнася в суров вид, но след преработка, тя ще може да се изнася в цялата страна. Не са приятни тези ограничения и ние продължаваме да вземаме проби. Където има животни с антитела ще обезщетим собствениците, а конкретните животни ще вземем за изследване. Ние трябва да направим всичко възможно да убедим Еврокомисията в сигурността на контрола. Ще кажа, че за стадото в Болярово, самата жена е пожелала да й вземат проби, защото там има смъртни случаи. Хубавото е, че нямаме други смъртни случаи в района.

 • Освен чумата по прасетата, ескалира и опасността от разпространение на птичият грип. Какви мерки се вземат?

 • Това е много важна тема – проблемът с птичия грип е, че сега би се активирал със захлаждането на времето и връщането на прелетните птици в България. Неслучайно заболяването се появява в есенно-зимния сезон. Затова нашият натиск към БАБХ е за стриктно спазване на правилата от Наредбата за биосигурност и там, където трябва, да се спира зареждането на нови партиди пилета, за да се дезинфекцира, както и прилагането на всички останали мерки.

етикети:
Прочетена 1578 пъти
Оценете
(0 гласа)

Оставете коментар

Моля, попълнете всички полета означени със звездичка (*). Не се допуска HTML код.

AGRA 300x250px 

logo naz

 

 

гр. София 1124, ж.к. Яворов, бл.8, вх.В, ет.1, ап.1
Е-мейл: Този имейл адрес е защитен от спам ботове. Трябва да имате пусната JavaScript поддръжка, за да го видите.
Телефон: (+359) 02 846 43 33
Факс: (+359) 02 846 42 33

  Фейсбук страница на "Гласът на фермера"
  Фейсбук страницата на "Пчела и кошер"


Контакти | За реклама | За нас | Условия

Етикети Kaрта на сайта