Делба на гора

РУБРИКАТА СЕ ВОДИ ОТ АДВОКАТ ВИОЛЕТА АНДРЕЙЧИНА

ВЪПРОС: Притежаваме гора, която не е поделена между наследниците и не се знае кой колко точно има.
По какъв начин наследниците могат да продадат своите части на един от тях, в случая моя брат?
ОТГОВОР: Всеки от наследниците наследява идеални части  от гората, които стават реални едва след делба. В случая наследниците не желаят да получат в натура своите дялове от наследствената гора, а да продадат притежаваните от тях идеални части на един от наследниците и затова не се налага да извършват делба.
Читателят твърди, че наследниците не знаят какви са идеалните им части от гората. За да могат да ги продадат обаче на един от тях, те трябва да ги уточнят. Наследствените дялове могат да се определят съгласно чл. 5 и следващите от Закона за наследството. Следва да се има предвид, че абсолютно всички наследници, които имат наследствени права върху гората, трябва да имат уточнени идеални части. Дали ще продадат тези идеални части на брата на читателя, или не, решава свободно всеки от наследниците.
Трябва да се има предвид и разпоредбата на чл.33, ал.1 от Закона за собствеността. Съгласно този текст съсобственикът може да продаде своята част от недвижимия имот на трето лица само след като представи пред нотариуса писмени доказателства, че е предложил на другите съсобственици на купят тази част при същите условия и декларира писмено пред него, че никой от тях не е приел това предложение. Когато обаче продажбата се извършва само между съсобственици, както е в нашия случай, цитираният текст не се прилага. Продажбата се извършва свободно и не се изисква да се канят другите сънаследници. Наследникът сам решава на кого от останалите съсобственици /сънаследници/ да продаде своята част. Разбира се, продажбата ще трябва да се извърши пред нотариус, защото се продават идеални части от гора, което е недвижим имот.

Прочетена 4047 пъти
Оценете
(0 гласа)

1 Response Found

  • Връзка на коментара
    Анастасия Петрова Четвъртък, 07 Септември 2017 11:41

    Наследник съм на 9декара гора но нямам натурален акт.Гората не е поделена.Какво трябва да се направи за да получа документ за собственост.
    Благодаря

Оставете коментар

Моля, попълнете всички полета означени със звездичка (*). Не се допуска HTML код.

logo naz

гр. София 1124, ж.к. Яворов, бл.8, вх.В, ет.1, ап.1
Е-мейл: Този имейл адрес е защитен от спам ботове. Трябва да имате пусната JavaScript поддръжка, за да го видите.
Телефон: (+359) 02 846 43 33
Факс: (+359) 02 846 42 33

  Фейсбук страница на "Гласът на фермера"
  Фейсбук страницата на "Пчела и кошер"


Контакти | За реклама | За нас | Условия

Етикети Kaрта на сайта