Може ли в населено място да се отглеждат 80 пчелни кошера

ВЪПРОС: Живеем в населено място. В съседния имот са настанени 80 бр. пчелни кошери. Не можем да излезем в двора си, за да не бъдем ужилени от пчелите. Между нашия и съседния имот няма ограда.
Може ли в населено място да се отглеждат 80 броя пчелни кошери?
с. Бреница, общ. Кнежа

ОТГОВОР: Законът за пчеларството не забранява устройването на пчелни кошери в населените места, нито ограничава техния брой. Този закон не урежда изчерпателно устройването на пчелни кошери в населени места, нито има подзаконов нормативен акт, който да доурежда тези въпроси.
Съгласно чл.13 от Закона за пчеларството има въведени някакви ограничения, но те не изчерпват всички въпроси, които практиката повдига при отглеждане на пчели в населени места. Така например, в чл.13 от закона е предвидено в населени места и вилни зони пчелините да са на разстояния на по-малко от 5 м от границата на съседа, ако входовете им са ориентирани към него, и не по-малко от 3 м, ако входовете не са с лице към границите на съседния имот, а при наличието на плътна ограда, висока над 2 м, или когато са разположени на склон и съседния имот е поне 2 м под нивото на пчелина, пчелите могат да се настаняват и до самата ограда.
Чл.15 от закона предвижда и следните ограничения: постоянни и временни пчелини не се устройват на разстояние по-малко от 100 м от административни сгради, училища, детски градини, болнични заведения.
Следователно, ако пчелните кошери в съседния на читателя имот не попадат в някое от посочените ограничения, Законът за пчеларството не е нарушен.

Прочетена 24061 пъти
Оценете
(7 гласа)

3 Responses Found

 • Връзка на коментара
  Денка Неделя, 03 Декември 2017 19:42

  От 1990 г. обработваме имот спокойно, докато през 2014 г. общината реши да продаде съседния на нашия имот и новия собственик от ливада я превърна в пчелин. От тогава ние сме поставени в невъзможност да си обработваме имота, тъй като непрекъснато сме нападани и жилени. Потърсих помощ от общината, но тъй като е извън регулация не се изисква т отстояния. Обърнах се към депутат да поправят закона, защото сега е само в помощ на пчеларите. Пчелина е на границата с път от републиканската пътна мрежа, а според чл. 15 от закона за пчеларството ВРЕМЕНЕН пчелин не може да се направи на по-малко от 100 м. от път от РПМрежа. Изграден е до жплиния, на 15 м. от ВПОДЕЛЕНИЕ, през пчелина минава високо напрежение, което сигурно дразни пчелите и те стават агресивни. До сега никой не може да ми помогне.

 • Връзка на коментара
  S.Todorov Неделя, 23 Април 2017 23:27

  Имате ли решение на проблема
  До нас вече има над 70 кошара и вече 5г.нищо не мога да направя тъй като законът е на тяхна страна.

 • Връзка на коментара
  П. Ангелова Понеделник, 03 Април 2017 19:46

  Това е поредното недомислие в закона. В местност Планова Варна имот №393 е настанен пчелин от 40 кошера, единствено с цел печалба. По случайност всички съседи имат алергични проблеми, има човек с анафилактичен шок след ужилване от пчела, играят деца, едното от които също е алергично, но нито една институция няма право да го накара да премести пчелите. Те са свещенно животно и няма нищо по-важно от тях. Нека не ги идеализираме. Живота на хората, на децата е по-ценен от 40 кошера пчели на 3 метра от оградата. Нека управляващите се замислят какво са гласували. Дори е нарушен закона за здравето, за причиняване на вредни биологични въздействия, с опасен риск при хората при подона алергични реакции.

Оставете коментар

Моля, попълнете всички полета означени със звездичка (*). Не се допуска HTML код.

logo naz

гр. София 1124, ж.к. Яворов, бл.8, вх.В, ет.1, ап.1
Е-мейл: Този имейл адрес е защитен от спам ботове. Трябва да имате пусната JavaScript поддръжка, за да го видите.
Телефон: (+359) 02 846 43 33
Факс: (+359) 02 846 42 33

  Фейсбук страница на "Гласът на фермера"
  Фейсбук страницата на "Пчела и кошер"


Контакти | За реклама | За нас | Условия

Етикети Kaрта на сайта