Агрометеорологична прогноза за периода 05-30.VI.2017 Избрана

 Високите температури през първите дни на юни, с максимални стойности надвишили на много места в полските райони на страната 30-32оС, ускориха последните фази от развитието на есенните посеви.

В средата на първото десетдневие се прогнозира нормализиране на температурите и промяна в агрометеорологичните условия. Очакваните валежи до края на десетдневието ще поддържат почвените влагозапасите в 50см. слой в оптимални граници за вегетацията на пролетните култури, над 80 % от ППВ. Те ще се отразят благоприятно и на зимните житни култури във високите полета, при които ще протича наливане на зърното. При пшеницата в равнинните райони на страната ще се наблюдава фаза млечна зрелост. При ечемика ще протича преход от млечна към восъчна и восъчна зрелост. През първото десетдневие рапицата ще встъпи във фаза узряване. През този период се прогнозира повишена вероятност от градушки, риск от полягане на посевите и допълнителни повреди по земеделските култури. При евентуални повреди от градушка се препоръчва засегнатите зеленчукови и овощни култури при първа възможност да се третират с подходящи (медсъдържащи) фунгициди.

През повечето дни от второто и третото десетдневие развитието на земеделските култури ще протича при близки до нормата температури. В началото на второто десетдневие в полските райони при ечемика ще се наблюдава масово фаза узряване. В края на десетдневието при пшеницата ще преобладава восъчна зрелост.

До края на юни някои от пролетните култури ще встъпят в репродуктивни фази от развитието си: при слънчогледа ще се наблюдава начало на фаза цъфтеж, а при ранните хибриди царевица - изметляване и цъфтеж на метлицата.

През месеца прогнозираните стойности на максималните температури, от порядъка на 34-35оС, ще имат негативно въздействие върху цъфтежа и оплождането на зеленчукови култури.

През юни метеорологичните условия ще бъдат благоприятни за развитието на редица гъбни болести: мани по лозата и зеленчуковите култури, късно кафяво гниене по плодовете на късните сортове череши, ступясване по овошките и др. По-подходящи условия за провеждане на растителнозащитните пръскания ще има през втората половина от второто и през повечето дни от третото десетдневия на месеца.

Дукена Жолева

Агрометеоролог при НИМХ-БАН  

Прочетена 980 пъти
Оценете
(0 гласа)

Оставете коментар

Моля, попълнете всички полета означени със звездичка (*). Не се допуска HTML код.

logo naz

гр. София 1124, ж.к. Яворов, бл.8, вх.В, ет.1, ап.1
Е-мейл: Този имейл адрес е защитен от спам ботове. Трябва да имате пусната JavaScript поддръжка, за да го видите.
Телефон: (+359) 02 846 43 33
Факс: (+359) 02 846 42 33

  Фейсбук страница на "Гласът на фермера"
  Фейсбук страницата на "Пчела и кошер"


Контакти | За реклама | За нас | Условия

Етикети Kaрта на сайта