Агрометеорологична прогноза 12.02-18.02.2018 Избрана

След високите за сезона температури, довели до активизиране на вегетационните процеси при есенните посеви и някои от раноцъфтящите овощни култури, през следващия период агрометеорологичните условия ще претърпят промяна, значителна в Северна България.

Прогнозираното застудяване, без критични минимални температури, ще възстанови покоя при зимните житни култури, ще задържи преждевременното развитие при трайните насаждения.

В Северна България се очакват валежи от сняг, образуване на снежна покривка и подобрение на условията за зимуване на есенните посеви. Тази година, въпреки безснежната зима, общото състояние на по-голямата част от зимните житни култури се оценява като добро. При пшеницата преобладава фаза братене, а при малка част от късно засетите, небратили, зимни житни култури към момента не са констатирани повреди от измръзване.

Падналите валежи през първата седмица на февруари и очакваните - през следващия период ще поддържат преовлажнени горните почвени слоеве и неподходящи условията за подхранване на есенниците с азотни минерални торове.

Спиране на валежите и възможност за провеждане на резитби в лозовите и овощните масиви се очаква през втората половина от периода.

От средата на февруари започва засаждането на летния чесън. Най-добри предшественици на чесъна са бобовите култури, бостаните, доматите, пипера, краставиците и др. Чесънът не понася монокултурно отглеждане и на дадено място трябва да се засажда след 4-5 години. Преди сеитбата на предвидените площи се извършва плитка почвообработка (на дълбочина 10-12см), оформят се лехи и редове. Разстоянието между лехите е 40-50см, между редовете – 15-20см. Скилидки се засаждат на разстояние 9-10см. в реда, на дълбочина 5-6см. При нормални условия чесънът пониква след 10-15 дни. Във фаза поникване се извършва третиране срещу чесновата муха с някой от инсектицидите; Децис 2,5 ЕК– 0,03%, Вазтак Нов100 ЕК- 0,02%, Би-58 – 0,1%, Нуреле Д – 0,04% и др.

Дукена Жолева

Агрометеоролог при НИМХ-БАН

етикети:
Прочетена 986 пъти
Оценете
(1 глас)

Оставете коментар

Моля, попълнете всички полета означени със звездичка (*). Не се допуска HTML код.

logo naz

 

 

гр. София 1124, ж.к. Яворов, бл.8, вх.В, ет.1, ап.1
Е-мейл: Този имейл адрес е защитен от спам ботове. Трябва да имате пусната JavaScript поддръжка, за да го видите.
Телефон: (+359) 02 846 43 33
Факс: (+359) 02 846 42 33

  Фейсбук страница на "Гласът на земеделеца"
  Фейсбук страницата на "Пчела и кошер"


Контакти | За реклама | За нас | Условия

Етикети Kaрта на сайта