Агрометеорологична прогноза за периода 08 – 14. 10. 2018 г. Избрана

През изминалия седемдневен период агрометеорологичните условия се определяха от нестабилно и динамично време.В началото на периода бяха регистрирани отрицателни минимални температури в някои райони на страната ( Кюстендил – минус 1°С, Казанлък – минус 2,8°С, Добрич – минус 2°С, Драгоман – минус 1.2°С ) и се създадоха условия за образуване на слани и осланяване на недоприбраната зеленчукова и плодова реколта. В началото на месеца бяха регистрирани валежи, които подобриха почвените влагозапаси и условията за подготовка на площите предвидени за сеитба със зимни житни култури ( В. Търново – 24.6 l/m2, Варна – 16.5 l/m2, Русе – 13.8 l/m2, Разград – 12.6 l/m2, Кърджали – 29.9 l/m2, Стара Загора – 36.3 l/m2, Бургас – 51.8 l/m2, Хасково – 55.7 l/m2 ).

През следващия седемдневен период се очкаква относително стабилно време като минималните сутрешни температури ще са над критичните за създаване условия за образуване на слани. Валежи не се очакват и условията ще са подходящи за извършване на земеделските дейности за периода ( предсеитбени почвообработки, дълбока оран, сеитба на пшеница и ечемик, гроздобер ). През периода текатагротехнически срокове за сеитба на обикновена зимна пшеница и зимен ечемик за Северна и Южна България.

До средата на месец октомври приключва прибирането на винените сортове грозде, зимните круши и ябълки. При овошките през периода се извършва дълбока оран и внасяне на оборски, фосфорни и калиеви минерални торове. Прави се почистване на короните на дръвчетата от изсъхнали клони и листа, мумифицирани плодове, които са източник на зарази и болести. Времето е подходящо за засаждане на млади овощни дръвчета.

Драгомир Атанасов

Прочетена 761 пъти
Оценете
(0 гласа)

Оставете коментар

Моля, попълнете всички полета означени със звездичка (*). Не се допуска HTML код.

AGRA 300x250px 

logo naz

 

 

гр. София 1124, ж.к. Яворов, бл.8, вх.В, ет.1, ап.1
Е-мейл: Този имейл адрес е защитен от спам ботове. Трябва да имате пусната JavaScript поддръжка, за да го видите.
Телефон: (+359) 02 846 43 33
Факс: (+359) 02 846 42 33

  Фейсбук страница на "Гласът на фермера"
  Фейсбук страницата на "Пчела и кошер"


Контакти | За реклама | За нас | Условия

Етикети Kaрта на сайта