Моята вила

Дафинов лист - LAURUS

Петък, 22 Февруари 2019 10:25
Дафинът (Laurus nobilis) за древните гърци и римляни е символ на благородство и победа. Родината му е Мала Азия и Средиземноморието. В по-южните райони у нас могат да растат отделни дървета и храсти. При домашни условия една саксия е достатъчна да задоволи нуждите на домакинството. Дафинът е вечнозелено дърво или храст. Оставен свободно да расте на открито може да достигне 18 м височина, с много и добре облистени клонки. Листата са тъмнозелени, плътни и с гланц. В основата им се залагат цветните пъпки. Цветовете са дребни, бледозелени или жълтеникави, събрани в съцветие сенник, със силен аромат. Плодът е черна едносемеделна костилка.…

Времето събужда неприятелите

Неделя, 17 Февруари 2019 20:53
Малък Сечко се държи като Баба Марта в края на пролетта! Да, въпреки че сезонът е зимен, времето има типичния характер на пролет. Доказателство за това са обилното слънце и високите температури, които в средата на февруари стигнаха до 17°С. Това до известна степен ни радва, че е топло и приятно за разходка, но от друга страна е благоприятно и за неприятелите. Някой от тях са готови за старт само след няколко дни положителни температури. Такъв е случаят с чесновата муха. Тя започва летеж и бързо след това яйцеснасяне, когато 7-8 дни има температури от 8-10°С. А тези температури в…

Как да намалим съдържанието на нитрати в зеленчуците

Неделя, 17 Февруари 2019 17:14
Ако не сте сигурни в закупените плодове какво количество нитрати има и искате да намалите риска, трябва да ги обработите правилно. За всяка култура има начини, които могат значително да намалят съдържанието на вредни съединения. Кореноплодните зеленчуци (цвекло, моркови, картофи) преди готвене трябва да се измият и обелени се накисват в студена вода за четвърт час. След това се заливат с вряла вода, изцеждат се и се заливат с прясна вода - това ще намали съдържанието на нитрати с 70-80%. Тиква и тиквички преди готвене се почистват, нарязват се на кубчета и се накисват в студена вода за половин час…

Къде и колко нитрати се натрупват в растенията

Неделя, 17 Февруари 2019 17:10
Важно да се определи коя част от зеленчука съдържа по-голямо количество нитрати. В края на краищата, ще бъде ли възможно да ги отстраним преди употреба и така да намалимвредата? Къде се натрупват нитратите?    при краставици и тиквички - в кората;    при домати – в бели ивици и дебела кожа;    при картофите- под кожата и в сърцевината на клубена;    при зеле - в горните листа и дръжката (кочана);    при кореноплодни култури - в корите и плодовото стъбло;    в листните зеленчуци - във нерватурата и дръжките на листата. Какво количество нитрати натрупват различните растения? Натрупват малко нитрати Натрупват средно количество Натрупват над средното…

logo naz

 

 

гр. София 1124, ж.к. Яворов, бл.8, вх.В, ет.1, ап.1
Е-мейл: Този имейл адрес е защитен от спам ботове. Трябва да имате пусната JavaScript поддръжка, за да го видите.
Телефон: (+359) 02 846 43 33
Факс: (+359) 02 846 42 33

  Фейсбук страница на "Гласът на земеделеца"
  Фейсбук страницата на "Пчела и кошер"


Контакти | За реклама | За нас | Условия

Етикети Kaрта на сайта