Моята вила

Черно гниене по овощните видове

Петък, 13 Септември 2013 13:35
  Напада плодовете както на дървото, така и при съхранение Черното гниене напада ябълки, круши, дюли, мушмули, праскови, череши, грозде, черници, горски плодове. То не прощава и на декоративните видове - роза, люляк и други. Гъбата напада всички надземни части на растенията, а плодовете се заразяват в периода на узряване до консумирането им. Черното гниене по плода започва като тъмнокафяво до черно петно, рязко ограничено, което бързо нараства и в центъра се изприщва от многобройни черни брадавички. Те му придават черен вид, откъдето идва името на болестта.Тези брадавички са ориентир за разграничаването му от късното кафяво гниене. При разрязване на…

Мъховете

Петък, 13 Септември 2013 13:15
Повече полезни, отколкото вредни Повечето от мъховете и лишеите по овощните дървета несъмнено са вредни, угнетяват растенията не директно, а с вредните киселини които отделят при развитието си. За да се спасят от тях, градинарите наесен трябва да почистят стеблото, да го напръскат с вар и син камък и да го варосат. Но има и друг мъх от род Сфагнум (Sphagnum), така нареченият - блатен мъх, който е незаменим помощник на градинаря. Ще го намерите само по постоянно влажни или периодично обилно навлажнявани места, главно към горната граница на буковите и особено сред иглолистните гори или над тях, по безлесните…

Кисели краставички без стерилизиране

Понеделник, 09 Септември 2013 13:30
В буркан нареждаме изправени плътно една до друга малки краставички. На всеки буркан правим заливка от 1 чаена чаша оцет, по 1 с.л. сол и захар, 4-5 зърна черен пипер, 3-4 стръкчета копър, по 2-3 кръгчета кромид лук и по 1 щипка синапено семе.Бурканите се затварят с капачки и се държат в хладно помещение, докато протече ферментацията. След около 2 седмици са готови за консумация.

Рецепти за домашни лютеници

Петък, 06 Септември 2013 10:19
Лесна домашна лютеница Продукти:5 кг чушки1 кг доматено пюре1 чаена лъжичка черен пипер1 чаена чаша олио1 кафейна чашка сол1 кафейна чашка захар Приготвяне:Изчистените от семките,изпечени и обелени чушки се смилат, смесват се с доматеното пюре,добавят се солта и захарта,черния пипер.Олиото се загрява/без да завира/и на два-три пъти си излива по малко в сместа,като се бърка.Лютеницата се насипва в бурканчета,който се затварят и се стерилизират в продължение на 10 минути. Вкусна лютеница на фурна  Продукти:1.5 - 2 кг чушки (може и дребни чушлета)1 кг патладжани (може и без него, на вкус)около 3 кг домати2-3 глави лук1 глава чесънморкови 1 ч.ч. захар (може…

logo naz

гр. София 1124, ж.к. Яворов, бл.8, вх.В, ет.1, ап.1
Е-мейл: Този имейл адрес е защитен от спам ботове. Трябва да имате пусната JavaScript поддръжка, за да го видите.
Телефон: (+359) 02 846 43 33
Факс: (+359) 02 846 42 33

  Фейсбук страница на "Гласът на фермера"
  Фейсбук страницата на "Пчела и кошер"


Контакти | За реклама | За нас | Условия

Етикети Kaрта на сайта