Моята вила

За зимата

Петък, 08 Ноември 2013 16:09
Правилно съхранение на праз Стъблата праз, които ще се съхраняват, трябва да са здрави, свежи, почистени от загнили, сухи или повредени листа. Листата (горната част) се подрязват на 25 см над лъжливото стъбло (бялата долна част), а корените – на 2 см. Празът може да се съхранява както на открито, така и в складови помещения. При съхранение на открито се правят лехи с широчина 1,5 м, с дълбочина на браздата около 30 см и дължина – според количествата. Във всяка бразда се нареждат по 2 реда праз, полегнали по откоса на браздата и покрити с почва от съседната бразда на…

Съхранение на зрял лук за консумация

Петък, 08 Ноември 2013 16:00
Използват се основно два начина Зрелият лук да консумация се съхранява основно по два начина: в амбалаж и безамбалажно. Съхраняване в амбалаж За съхраняване в амбалаж луковиците трябва да са просушени на полето за 5-10 дни, да са здрави, чисти, сортирани, без механични повреди, с изрязано лъжливо стъбло на 3-4 см над луковицата. Лукът се насипва в касетки с вместимост..., в кафези или в каса-палети с вместимост.... Касетките се нареждат в складови помещения на височина 10-12 броя, с пътеки през 4-5 м за проверка и наблюдение на лука. Прави се редовна проверка, като се поддържа температура около 0-1°С и относителна…

Актуални сега в трайните насаждения са агротехническите мерки

Петък, 08 Ноември 2013 15:33
Ефектът от тях е положителен, когато са качесвени През периода извън вегетацията от годината в овощните градина е необходима оздравителна резитба с цел отстраняване на изсъхналите клони и презимуващите в тях причинители на болести като кафяво гниене, огнен пригор, брашнеста мана, къдравост по праскова , бактериално изсъхване, шарка по сливата и др. При установяване на нападение от корояди и дървесинояди, засегнатите растителни части трябва да се отстраняват. Изрязаните клони и кора се изнасят извън градините и се унищожават. По този начин се ограничава разпространението на тези неприятели, борбата срещу които с химични средства е много трудна. Останалите по дърветата плодове…

Целината и цвеклото често страдат от дефицит на бор

Петък, 08 Ноември 2013 15:23
  Има начини за предотвратяване на неинфекциозните болести Недостигът или излишъкът на хранителни елементи често предизвиква физиологични смущения в културните растения. Целината и цвеклото са едни от най-боролюбивите култури и когато елементът не достига, те проявяват специфични симптоми, които на пръв поглед приличат на заболяване.При недостиг на бор централната растежната точка в центъра на розетката при цвеклото и целината спира да нараства и некротира. По връхната част на главестата целина и салатното цвекло се образуват некротични петна, които постепенно обхващат и сърцевината на кореноплодите и предизвикват т. нар. сърцевинно гниене. Върху тези участъци по-късно се развиват различни сапрофитни гъби, които…

logo naz

 

 

гр. София 1124, ж.к. Яворов, бл.8, вх.В, ет.1, ап.1
Е-мейл: Този имейл адрес е защитен от спам ботове. Трябва да имате пусната JavaScript поддръжка, за да го видите.
Телефон: (+359) 02 846 43 33
Факс: (+359) 02 846 42 33

  Фейсбук страница на "Гласът на земеделеца"
  Фейсбук страницата на "Пчела и кошер"


Контакти | За реклама | За нас | Условия

Етикети Kaрта на сайта