Моята вила

Инфекциозните болести заразяват плодовете още на дървото

Сряда, 08 Ноември 2017 13:13
През периода на лагеруване плодовете боледуват от инфекциозни болести, които се причиняват от паразитни гъби. Повечето от тях се развиват и заразяват плодовете още в овощната градина, а развитието им започва по време на съхранение в складовите помещения. Именно за да предотвратим заразяването още на дървото е препоръчително да се направи предберитбено третиране на дръвчетата с широкоспектърни фунгициди (Топсин М, Фоликур, Флинт маск и др.) Най-важни от инфекциозните болести при съхранение на плодовете са: . горчиво гниене; . меко гниене; . сиво гниене; . късно кафяво гниене; . черно гниене и други. Петър Кръстев

Ненавременната беритба причинява неинфекциозни болести

Сряда, 08 Ноември 2017 13:11
Успешното съхранение на плодовете е възможно само, ако беритбата е навременна, т.е. плодовете за съхранение трябва да се берат в техническа зрялост. Консумативната зрялост при различните сортове настъпва по различно време – от няколко седмици до 2-3 месеца по-късно. ГРЕШКИТЕ МОГАТ ДА ПОХАБЯТ ПРОДУКЦИЯТА . Ранната беритба на късните сортове ябълки и круши първо рефлектира върху добива - той намалява чувствително, защото обикновено през това време плодовете още нарастват и не са достигнали оптималните си размери. Такива плодове не могат да придобият типичните за сорта вкус и окраска, дори и при следберитбено узряване. По-често боледуват от горчиви ядки и запарване,…

Плодовете се запазват здрави в чисти помещения

Сряда, 08 Ноември 2017 13:08
Съхраняването на зимните сортове ябълки, круши и дюли, често е съпроводано с появявата на специфични болести. Те влошават качеството им и ги правят негодни за консумация. ЗА ЗАГНИВАНЕ НА ПЛОДОВЕТЕ ИМА ДВЕ СЪЩЕСТВЕНИ ПРИЧИНИ: . Повечето болести се внасят в помещенията за съхранение още от овощната градина. . Инфекцията може да се запази в складовите помещения от предишната година. Тези две причини могат да бъдат отстранени само, ако в мазето внасяте здрави плодове – без никакви наранявания и повреди от болести и неприятели, и предварително обеззаразите помещението. ЗА ПРЕДОТВРАТЯВАНЕ НА ГНИЕНЕТО СЛЕДЕТЕ И УСЛОВИЯТА Причините за поява на следберитбени болести…

Калият повишава имунитета срещу болести, прави плодовете по-сладки

Сряда, 08 Ноември 2017 13:00
Калият е елемент, който се абсорбира от растенията лесно и в големи количества. В растението той присъства предимно в младите части. Адекватни дози калий в почвата допринасят за това растението да абсорбира вода по-лесно, да се увеличава неговата устойчивост на студ и паразитни атаки. Калият влияе и на процесите на натрупване на захари. Освен това, калиевите соли, присъстващи в клетъчните сокове, са от изключително значение за определяне на вкусовите качества на плода. Минералният калий присъства в различни форми, не всички от които са достъпни за растенията. За тях е от значение разтворимият калий, който е разтворен в подпочвените води и…

logo naz

гр. София 1124, ж.к. Яворов, бл.8, вх.В, ет.1, ап.1
Е-мейл: Този имейл адрес е защитен от спам ботове. Трябва да имате пусната JavaScript поддръжка, за да го видите.
Телефон: (+359) 02 846 43 33
Факс: (+359) 02 846 42 33

  Фейсбук страница на "Гласът на фермера"
  Фейсбук страницата на "Пчела и кошер"


Контакти | За реклама | За нас | Условия

Етикети Kaрта на сайта