Зеленчукопроизводство

В жегите следете зеленчуците за акари

Четвъртък, 16 Август 2018 12:27
Обикновения паяжинообразуващ акар се появява и се намножава бързо в края на юли, началото на август при високи температури и засушаване на времето. Този акар напада домати, пипер, краставици, патладжан, тиквови култури и др. Неприятелят смуче сок от долната страна на завършилите растежа си листа. На местата на повредата се образува бледозелено петна. Петната се разрастват, сливат се и листата се прошарват мраморно. Силно повредените листа изсъхват напълно и опадват, а растенията изостават в растежа си и дават ниски и некачествени зеленчуци. Контролът срещу акарите налага: унищожаване на плевелите, редовно обследване на растенията и да не се допуска засушаване. При…

Кога зеленчуците се торят с азот

Четвъртък, 16 Август 2018 12:25
За зеленчуците торенето с азот е не по-малко важно отколкото при всяка друга култура. Но и тук има правила, които трябва да се спазват. Тори се преди или по-време на сеитба (засаждане) И при зеленчуците азотът изпълнява същите функции, както при другите растения – способства за доброто развитие на растенията, което по-късно се отразява на добива. Оттук произтича и необходимостта елемента да се подаде още в самото начало – при сеитба или засаждане на зеленчуковите култури. Подхранване с азот през вегетацията След като зеленчуковите растения започнат да формират репродуктивни органи (цветове и плодове) се прави азотно подхранване. По-късно не се…

Как се определя зрелостта на зеленчуците с необичайни цветове

Четвъртък, 16 Август 2018 12:14
В градините все по често може да се срещнат красиви черни, жълти и зелени, освен червените домати. Срещат се и черни чушки. Как да установите дали те са узрели? Даже и при сините и бели патладжани това не е много ясно.Продават се зеленчукови семена с необичайно оцветяване на плода: жълти, лилави и черни чушки и домати, "вечно зелени" домати, бели патладжан. И наистина, за да определите тяхната зрялост, трябва да се адаптирате. Ще посочим няколко подхода, които ще ви помогнат да разграничите узрял от неузрял плод . Зелените домати и белите патладжани изсветляват, когато зреят.Тъмните (черни, кафяви и лилави) домати…

В бъдеще учените ще могат да добавят "горчивина" на зеленчуците

Четвъртък, 16 Август 2018 12:08
Горчивият вкус на зеленчуците е естествена защита срещу вредителите. Според учените в бъдеще зеленчуците могат да станат още по-горчиви по вкус: в тях се съдържат фитонутриенти, които отблъскват вредните насекоми.Разбира се, много малко хора ще имат желание да консумират горчиви зеленчуци, макар и естествени. Селекционерите работят над това, да задоволят вкусовете на потребителите, които предпочитат зеленчуците по-сладки. Продават се зеленчуци с намалена горчивина. Но трябва да се знае, че при производството на такива зеленчуци е нужно използването на голям брой пестициди.Според учените, когато селекционерите създават сладки зеленчуци, отслабват защитните функции на растенията и улесняват вредителите. Петър Кръстев

logo naz

гр. София 1124, ж.к. Яворов, бл.8, вх.В, ет.1, ап.1
Е-мейл: Този имейл адрес е защитен от спам ботове. Трябва да имате пусната JavaScript поддръжка, за да го видите.
Телефон: (+359) 02 846 43 33
Факс: (+359) 02 846 42 33

  Фейсбук страница на "Гласът на фермера"
  Фейсбук страницата на "Пчела и кошер"


Контакти | За реклама | За нас | Условия

Етикети Kaрта на сайта