Зеленчукопроизводство

Бактерийно увяхване, бактерийни петна при доматите

Сряда, 26 Юли 2017 14:19
Бактерийното увяхване е системно заболяване по доматите, пипера и патладжана. То се пренася със семената, растителни остатъци, чрез наранявания, от насекоми и поливната вода. Заразените растения имат хлоротичен вид, изсъхват и загиват. Проводящата система става кафява, с ексудат, но за разлика от  бактериалното изсъхване не се разрушава. По листата се забелязват дребни некротични петна с хлоротичен ореол. По стъблото и листните дръжки се наблюдават елиптични петна, които могат да доведат до пречупването им. По плодовете при бактерийни петна, петната стават по-големи и придобиват кафяв цвят, хлътват и се напукват, а при бактерийно струпясване петната са дребни, сухи, във вид на…

Второ поколение на зелевата нощенка

Сряда, 26 Юли 2017 14:11
Зелевата нощенка е широко разпространен вредител по зеленчуковите култури. Напада краставици, домати, салата, пипер, ягоди, зеле, тиквички и др. Най-силно тя вреди на зелето. Гъсеницата на зелевата нощенка нагризва листата и прави дупки между нерватурата. Гъсениците при зелето се хранят от долната страна на листата. По този начин зелевата нощенка ги скелетира, а по-късно гъсениците се вгризват в зелевите глави, като дълбаят ходове. При доматите зелевата нощенка навлиза в плодовете. При цветното зеле гъсениците на зелевата нощенка нагризват повърхността на съцветието, а след това навлизат в него. През месец юли се развива второ поколение на нощенките, а третото (частично) -…

Има начини да се ограничат нитратите

Петък, 14 Юли 2017 10:19
Мания срещу нитратите в зеленчуците обхваща света. Вярно е, че без подхранване не може да се очакват чудеса от добиви, но е важно торенето да е с мярка и с познание. Ограничете използването на селитрата, по възможност преминете на амониев сулфат и карбамид. Ако почвата в градината ви е кисела, преди да внесете азотни торове трябва да варувате. Работете в ясно време и закопавайте тора на десетина сантиметра дълбочина. Месец и половина преди събирането на реколтата прекратете азотните подхранвания. Редовното поливане на растенията намалява натрупването на нитрати в зеленчуците. Петър Кръстев

Ряпата не понася пресен оборски тор

Петък, 14 Юли 2017 10:16
Как да изберете каква ряпа да си отгледате? Първо по вкусовите особености: бялата е с по-слабо лютива и по-нежна. Черната съдържа повече етерично масло. И двата вида ряпа са лечебни: повишават апетита, имат слабително действие, успокояват бронхиални спазми и улесняват отхрачването, намаляват нивото на холестерола. Растението е студоустойчиво, освен това се съхранява добре през зимата. Най-добра температура за развитието му е около 16 градуса. Все пак си има известни особености - иска достатъчно светлина, обработена, рохкава и богата почва. Не бива обаче да торите с пресен оборски тор. За предпочитане е да настаните растенията на места, на които са расли…

logo naz

гр. София 1124, ж.к. Яворов, бл.8, вх.В, ет.1, ап.1
Е-мейл: Този имейл адрес е защитен от спам ботове. Трябва да имате пусната JavaScript поддръжка, за да го видите.
Телефон: (+359) 02 846 43 33
Факс: (+359) 02 846 42 33

  Фейсбук страница на "Гласът на фермера"
  Фейсбук страницата на "Пчела и кошер"


Контакти | За реклама | За нас | Условия

Етикети Kaрта на сайта