Зеленчукопроизводство

Пригответе сами течен тор от органична маса

Сряда, 26 Юли 2017 14:33
С течни торове се подхранват растенията, кагато искате да постигнете бързо действие и бърза усвояемост на тора, бърз и обилен растеж. Течния тор приготвен от растения съдържа много азот и калий. Може да се ползва за поливане на корените и за напръскване на листата. При листно внасяне много бързо се набавя липсващият азот и калий за растенията. Много добро листно подхранване се получава от коприва. Може да се използва както свежа, така и суха коприва, събирана до образуването на семе. Копривата може да се смеси и със лайка, лавандула, хвощ, лук, чесън и др., а също и с дървесна пепел.…

Дребноплодни краставици може да се сеят до края на юли

Сряда, 26 Юли 2017 14:27
Дребноплодните краставици се отглеждат чрез директна сеитба след прибиране на ранни предшественици - зелен фасул, зелен грах, фуражен грах и ечемик. Развиват се добре върху дълбоки, топли, структурни и плодородни почви. За предпочитане са богатите на органични вещества почви, с неутрална до слабо кисела реакция. Не са подходящи много тежките и лошо аерирани, както и леките песъкливи почви. След прибиране на предшественика, почвата се изорава на дълбочина 18-20 см., последвано от дискуване или брануване. Сроковете на сеитба са от 1 до 30 юли. При тежките почви семената се засяват на дълбочина 1,5 – 2 см, а при по-леките на 3-4…

Краставиците втора култура също изискват резитба

Сряда, 26 Юли 2017 14:22
Редовното окопаване е една от основните грижи за краставиците през вегетацията. След образуване на 1-2 същински листа се прави първото окопаване на дълбочина 8-10 см. Едновременно с тази обработка се извършва и подхранването с азот с 8-10 кг/дка. През вегетацията се извършват около 3-4 окопавания. За регулиране растежа и плододаването на краставиците, те могат да се отглеждат чрез прикрепване на растенията към подпорна конструкция и извършване на резитба. В основата на стъблото се премахват първите няколко листа и разклонения. Следващите няколко разклонения се прекършват на 1-2 листа, а плодовете образувани по тях се запазват. Другите разклонения се прекършват над 4-ти…

Бактерийно увяхване, бактерийни петна при доматите

Сряда, 26 Юли 2017 14:19
Бактерийното увяхване е системно заболяване по доматите, пипера и патладжана. То се пренася със семената, растителни остатъци, чрез наранявания, от насекоми и поливната вода. Заразените растения имат хлоротичен вид, изсъхват и загиват. Проводящата система става кафява, с ексудат, но за разлика от  бактериалното изсъхване не се разрушава. По листата се забелязват дребни некротични петна с хлоротичен ореол. По стъблото и листните дръжки се наблюдават елиптични петна, които могат да доведат до пречупването им. По плодовете при бактерийни петна, петната стават по-големи и придобиват кафяв цвят, хлътват и се напукват, а при бактерийно струпясване петната са дребни, сухи, във вид на…

logo naz

гр. София 1124, ж.к. Яворов, бл.8, вх.В, ет.1, ап.1
Е-мейл: Този имейл адрес е защитен от спам ботове. Трябва да имате пусната JavaScript поддръжка, за да го видите.
Телефон: (+359) 02 846 43 33
Факс: (+359) 02 846 42 33

  Фейсбук страница на "Гласът на фермера"
  Фейсбук страницата на "Пчела и кошер"


Контакти | За реклама | За нас | Условия

Етикети Kaрта на сайта