Зеленчукопроизводство

У нас празът се отглежда като втора култура

Четвъртък, 05 Юни 2014 15:41
При избора на площи за засаждане на праз трябва да се имат предвид изложението и посоката на преобладаващите ветрове. Празът се отглежда като втора култура. След прибирането на предшественика площта се изорава на 15-18 см дълбочина. След това се бранува. Когато след прибирането на предшественика влажността на почвата е недостатъчна, преди оранта трябва да се полее. Разсадът е готов за засаждане, когато достигне височина 30 см и дебелина на стъблото 8-9 мм. Преди изваждането се полива обилно, което улеснява изскубването му и запазва кореновата му система. Почвеният профил се оформя в зависимост от начина на поливане и степента на механизация…

Празът е взискателен към интензивността на светлината

Четвъртък, 05 Юни 2014 15:38
Отглеждан на засенчени места, празът дава слаби, недобре развити растения и нисък добив. За преминаването му към цъфтеж и семеобразуване се нуждае от дълъг ден. Празът е най-влаголюбив от всички лукови култури. Причина за това е продължителната вегетация и по-добре развитата и дълбоко разположена коренова система, а също и по-голямата вегетативна надземна маса. Той има високи изисквания към водния режим на почвата и през двете години от вегетацията си. Общото водопотребление е 300-350 куб.м /дка. Оптималната влажност на почвата е 80-90 на сто от ППВ. Предявява големи изисквания към плодородието на почвата Празът може да се отглежда върху всякакъв тип…

Борба с доматения миниращ молец

Четвъртък, 05 Юни 2014 13:13
Борбата с Tuta absolutaе много трудна. Използването на феромонови уловки е сигурен метод за откриване наличието на неприятеля. Феромонови водни уловки се използуват и за намаляване на популацията Добра земеделска практика Добрата земеделска практика включва обработки, сеитбооборот с култури, различни от Solanaceae, разораване, подходящо подхранване, поливки, унищожаване на заразените растения и растителните остатъци. При откриване на ларви или повреди по всяко време от вегетацията, нападнатите части се изнасят и унищожат, за да се прекъсне цикъла и неприятелят да не може да завърши развитието си. Химична борба : децис 2,5 ЕК- 0,05%, синеис 480СК – 10-25 мл/дка и др.

Мана по доматите

Четвъртък, 05 Юни 2014 13:08
Картофената мана е най-вредоносната болест по надземните части на доматите. Заболяването се разпространява силно през години с хладно и влажно време. Петната по листата са воднистозелени, често започват от периферията, нарастват и обхващат по голямата част от петурата. Нападнатите листа прегарят и изсъхват. По зелените плодове се наблюдават кафяви петна с твърда, сбръчкана повърхност. Гъбата се запазва по растителните остатъци и в оранжериите при целогодишното отглеждане на доматите. За опазване на зеленчуците да се извършват предпазни третирания с контактни фунгициди: дитан ДГ- 0,2%, корсейт М ДФ- 0,25%, фунгоран ОН 50 ВП- 0,15% и др.При откриване на първи петна борбата трябва…

logo naz

гр. София 1124, ж.к. Яворов, бл.8, вх.В, ет.1, ап.1
Е-мейл: Този имейл адрес е защитен от спам ботове. Трябва да имате пусната JavaScript поддръжка, за да го видите.
Телефон: (+359) 02 846 43 33
Факс: (+359) 02 846 42 33

  Фейсбук страница на "Гласът на фермера"
  Фейсбук страницата на "Пчела и кошер"


Контакти | За реклама | За нас | Условия

Етикети Kaрта на сайта