300x250 static

Зеленчукопроизводство

Дайконът се прибира преди настъпването на студа

Петък, 02 Октомври 2015 14:17
Дайконът се прибира 40-90 дни след поникването, но преди трайно понижение на температурите под 4-5 градуса. Добивите са високи - 600-1200 кг от 1000 кв.м, от някои японски сортове, при средна маса на короноплода 0,8-1,2 кг. Кореноплодите на дайкона, поставени в полиетиленови торби, се съхраняват 2-3 месеца при температура 0-5°С. Дайконът може да се отглежда и в защитени тунелчета. За целта се засява в средата на февруари на разстояние 15 см в реда и на 20 см между редовете. Отгледаните кореноплоди в защитени тунели имат по-нежно месо, но са значително по-дребни от тези на открито. Особено подходящ за този начин…

Дайконът предпочита леките почви

Петък, 02 Октомври 2015 14:12
Дайконът е култура на интензивното земеделие. Тъй като семената му се засяват в средата на лятото, на същият участък могат да бъдат отгледани ранни картофи, салати, градински грах, зелен лук и чесън. Трябва да се знае, че това студоустойчиво и хладолюбиво растение при условията на удължаващия се ден и ниски положителни температури през пролетта вместо да формира кореноплод, образува цветоносно стъбло. Затова е най-добре да се отглежда като лятно-есенна култура. Когато се засява в края на юли и през първата половина на месец август, при условията на постоянно скъсяващ се ден, понижаващи се температури и достатъчна влажност, кореноплодите нарастват нормално.…

Дайконът - ряпа деликатес

Петък, 02 Октомври 2015 14:09
Дайконът или японската ряпа е едно- или двугодишно кореноплодно растение от семейството на Зелевите. Образува кръгъл, цилиндричен или вретеновиден гладък без власинки кореноплод с дължина около 40 см и диаметър около 6,5 до 10-11 см. Той има бяла или червено-розова повърхност, която често е зеленикава към челото. Местата част на кореноплода е снежнобяла, сочна, плътна , с хубав освежаващ вкус, без лютивина и горчивина. Кореноплодът на дайконаq както и на ряпата има лечебни свойства - пречиства черния дроб, жлъчката и бъбреците и разтваря камъните в тях. Съдържа множество витамини, пектин, глюкозиди, ефирни масла, фитонциди, магнезий, калий и желязо. Този лечебен…

Компост – евтин и органичен тор

Четвъртък, 01 Октомври 2015 16:31
По-голяма част от плодовете и зеленчуците вече са прибрани и консервирани, при други още се изчаква да доузреят. Сега пред стопаните стои въпросът, какво да правим със стъблата и листата от зеленчуци, дървета и плевелите от градината. Най-евтиния тор е органическия – компоста. Това значи да превърнем всички растителни остатъци в екологична храна за градината, при това се спестяват и средства. За съжаление не са много хората които знаят, че в компоста могат да се запазят семената на голяма част от плевелната растителност от градината. Там те са в покой и могат да се запазят до 8-11 години. Не складирайте…

logo naz

гр. София 1124, ж.к. Яворов, бл.8, вх.В, ет.1, ап.1
Е-мейл: Този имейл адрес е защитен от спам ботове. Трябва да имате пусната JavaScript поддръжка, за да го видите.
Телефон: (+359) 02 846 43 33
Факс: (+359) 02 846 42 33

  Фейсбук страница на "Гласът на фермера"
  Фейсбук страницата на "Пчела и кошер"


Контакти | За реклама | За нас | Условия

Етикети Kaрта на сайта